Protokolchef om vigtigt opkald før Kina-besøg: Jeg var bare budbringer

Udenrigsministeriets protokolchef ringede direkte til politidirektør og opfordrede til værdighed forud for Kina-besøg.

Demonstration for "Free Tibet" på Højbro Plads i København fredag d. 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Udenrigsministeriets protokolchef havde et bredt netværk, og derfor blev det hende, der forud for et besøg fra den kinesiske præsident i 2012 ringede direkte til politidirektøren i Københavns Politi for at minde politiet om, at besøget skulle foregå ‘under ordentlighed og med værdighed’.

Det fortæller den daværende protokolchef, Jette Nordam, under et forhør i Tibet-kommissionen.

- Jeg viderebragte en bekymring fra en kineser til politidirektøren. Det var, hvad jeg gjorde, siger Jette Nordam.

Opringningen er interessant, fordi Udenrigsministeriets Protokol ellers normalt har kontakt til Politiets Efterretningstjeneste og ikke Københavns Politi i spørgsmål, der omhandler sikkerhed ved statsbesøg.

Derudover er opringningen central, fordi det senere er kommet frem, at der flere steder i Københavns Politi blev givet ordre til betjente på gaden om at skærme den kinesiske præsident fra tibetanske flag og anti-kinesiske demonstrationer.

En ordre, som er i strid med den danske grundlov og forsamlingsfrihed.

Kender politidirektør i forvejen

Jette Nordam fortæller, at hun fik at vide af en kontorchef i Udenrigsministeriet, at hun skulle viderebringe en oplysning til Københavns Politi. Det skete efter et møde mellem Udenrigsministeriet og den kinesiske ambassade.

Protokolchef Jette Nordam ringer direkte til daværende politidirektør Johan Reimann.

- Jeg kender Johan Reimann i forvejen. Så jeg tænkte, at det var den rette myndighed at gå til. Jeg kan huske, at jeg ringede til ham og sagde, at der havde været et møde, hvor den kinesiske ambassade havde været i ministeriet og havde udtrykt bekymring. Og at vi gerne ville give den videre om ære og værdighed. Jeg husker ikke min formulering præcist, siger Jette Nordam i Tibet-kommissionen.

Kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen, vil vide, hvad Jette Nordam i dag tænker om telefonsamtalen.

Når du læser det i dag, ser du nogen sammenhæng mellem de kinesiske bekymringer for demonstranter og så det, der ender med at stå i politiets operationsbefaling om at skærme præsidenten fra demonstranter?

- Det har jeg egentlig ikke nogen kommentar til. Selvfølgelig var kineserne bekymrede for, at der skulle være demonstrationer og så videre. Men det her er jo nyt for mig. Jeg kan ikke vide, hvordan sådan noget er filtreret ned gennem politiet. Jeg kan ikke give nogen forklaring på det, siger Jette Nordam.

Har bidraget med en kinesisk bekymring

Det er netop linjerne om at skærme den kinesiske præsident fra demonstranter, som har ført til, at Tibet-kommissionen er blevet nedsat. Både blandt eksperter og internt i politiet er det opfattelsen, at dette strider imod grundloven.

- Når du nu tænker tilbage på din samtale med Reimann, kan det så være et udtryk for noget, der er filtreret videre ned gennem politiet?, spørger Jakob Lund Poulsen.

- Det må du spørge Reimann om. Det kan jeg ikke tro, siger Jette Nordam.

Temaet er jo det samme, nemlig værdighed, siger udspørger Jakob Lund Poulsen.

- Jeg har sagt til dig, at jeg har bidraget med en kinesisk bekymring. Og det er det. Jeg er ikke gået ind i en samtale med Reimann om, hvordan det skulle videreformidles, siger Jette Nordam.

- Fandt Reimann dit opkald naturligt?, spørger Jakob Lund Poulsen.

- Ja, han studsede ikke over det, tror jeg, siger Jette Nordam.

Forstod han, hvad han skulle med den?

- Jeg spurgte ikke ind til, hvad han ville gøre med den. Jeg afleverede beskeden, og det var det, siger Jette Nordam.

Du var budbringer, hverken mere eller mindre?

- Ja, siger Jette Nordam.

Johan Reimann har under sit forhør i Tibet-kommissionen fortalt, at han gav indholdet af telefonsamtalen videre.

- Jeg gav oplysningerne videre til Mogens Lauridsen (tidl. politiinspektør i Københavns Politi, red.). Han sagde, at det var han udmærket bekendt med, da det var blevet sagt mange gange, sagde Johan Reimann.