Ministerium bad politiet sikre værdighed under Kina-besøg

Tre politichefer skal torsdag afgive forklaring i Tibet-kommissionen.

Udenrigsministeriet kontaktede politiet for at sikre sig ro og orden under Kina-beøg. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Udenrigsministeriet ville sikre sig, at Københavns Politi var opmærksomme på ordentlighed og værdighed, når der kom fint besøg fra Kinas præsident i sommeren 2012.

Således ringede chefen for Udenrigsministeriets såkaldte Protokol, der tager sig af at arrangere udenlandske besøg i Danmark, direkte til direktøren i Københavns Politi, Johan Reimann forud for besøget i 2012.

Det kommer frem under et forhør i Tibet-kommissionen torsdag.

Den tidligere politidirektør Johan Reimann husker ikke, præcis hvornår han bliver ringet op af chefen for Udenrigsministeriets protokol. Han mener, at det sker ‘nogen tid inden besøget’.

- Hun (chefen for protokollen) ringer til mig og betoner vigtigheden af, at besøget kan forløbet ordentligt og med værdighed. Jeg har ingen erindring af ordvalget, siger Johan Reimann.

Reimann: Interessenter henvender sig hyppigt

Kommissionens udspørger vil vide, om Udenrigsministeriets Protokol i andre tilfælde af statsbesøg har taget direkte henvendelse til politidirektøren.

- Det kan jeg ikke sige med sikkerhed. Jeg har haft samtaler tidligere med Udenrigsministeriets Protokol, men hvordan de er kommet i stand, husker jeg ikke.

Hvad var dit svar på hendes henvendelse, spørger udspørger Jakob Lund Poulsen.

- Det er hyppigt forekommende, at interessenter henvender sig med konkrete ønsker til en politiindsats. Orden og værdighed er jo også sikkerhed, siger Johan Reimann.

Spurgte du ind til, om hun havde været i kontakt med PET (Politiets Efterretningstjeneste, red) angående sikkerheden ved besøget, spørger Jakob Lund Poulsen?

- Nej, det havde også været et dumt spørgsmål. Alle ved jo, at PET og Protokollen er i tæt kontakt omkring sikkerheden ved den her slags arrangementer, siger Johan Reimann.

Hvorfor skulle hun så ringe direkte til dig?, spørger Jakob Lund Poulsen

- Jo, det er jo almindeligt forekommende, at interessenter retter henvendelse til Københavns Politi, når man ønsker en bestemt politimæssig indsats, siger Johan Reimann.

Udarbejdede du et telefonnotat over samtalen?, spørger Jakob Lund Poulsen

- Nej, der skete det, at jeg gav oplysningerne videre til Mogens Lauridsen (tidl. politiinspektør i Københavns Politi, red). Han sagde, at det var han udmærket bekendt med, da det var blevet sagt mange gange, siger Johan Reimann.

Johan Reimann fortæller, at han først bliver bekendt med indholdet af den såkaldte operationsbefaling, da det i efteråret 2015 kommer frem i pressen, at der i operationsbefalingen lå en direkte ordre om at skærme den kinesiske præsident fra Tibet-demonstranter.

Da operationsbefalingen kom frem, besluttede daværende justitsminister Søren Pind (V) at nedsætte Tibet-kommissionen.

Mere end 60 personer skal afgive forklaring i kommissionen, som skal forsøge at finde ud af, hvem der gav direkte ordre om at skærme demonstranter fra præsidenten. Herudover skal kommissionen afdække, hvem der har ansvaret for, at Folketinget i perioden 2012-2015 fik en lang række direkte forkerte oplysninger fra Københavns Politi.