Embedsmænd: Politiindgreb mod Tibet-flag kom bag på os

Folketinget fik forkerte oplysninger, forklarer en kontorchef i Justitsministeriet fredag i Tibetkommissionen.

En Tibet-demonstration i 2012 har ført til en kommissionsundersøgelse af forløbet, hvor demonstranter blandt andet blev frataget flag. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

- Alting hører jo op, hvis man ikke kan stole på de oplysninger, man får fra politiet.

En kontorchef i Justitsministeriet fortæller fredag i Tibetkommissionen om en stribe af fejlagtige svar til Folketinget i forbindelse med et kinesisk besøg i 2012 og 2012.

Anne Berg Mansfeld-Giese var chef for ministeriets politikontor og hun fortalte, at det ikke er usædvanligt, at borgere har en anden opfattelse end politiet, men at demonstranterne virkede almindelige og fredelige og derfor troværdige.

Først i september 2015 blev det afsløret, at politiledelsen havde givet en skriftlig ordre om, at demonstranter ikke må ses af præsident Hu Jintao i 2012.

- Jeg har siddet i to samråd, hvor vi har sagt det stik modsatte, og jeg har underskrevet svar med det modsatte indhold, sagde kontorchefen.

Også kontorchef Carsten Madsen besvarede spørgsmål fra retsudvalget om det kinesiske statsbesøg, og han sagde i kommissionen i dag, at det kneb for embedsmændene i ministeriet at forestille sig, at politiet ville krænke grundloven - selvfølgelig ville politiet da ikke det.

I dagens afhøring fremgik det også, at 19 videoklip sendt fra Støttekomiteen for Tibet til Justitsministeriet først blev set efter mere end et år, da Østre Landsret, i en sag anlagt af seks borgere, pålægger politiet at fremlægge lydoptagelser.

/ritzau/