For et år siden skød Omar El-Hussein mod politibetjente i København i forbindelse med angrebet på Krudttønden og Synagogen. Politiet skød også mod Omar El-Hussein, men ramte ham ikke.
Rigspolitiet lavede efterfølgende en evaluering med en detaljeret beskrivelse af begge forløb, hvor de samtidig anbefalede, at skydeuddannelserne blev analyseret og forbedret.
Rigspolitiet er nu i gang med at ændre skydeuddannelserne, fortæller politiinspektør Peter Ekebjærg.
- Vi tilpasser os hele tiden det, der sker. Og vi retter hele tiden vores koncepter, taktikker og uddannelsesniveauer ind efter den aktuelle situation, siger han til DR's Detektor.
Det første angreb...
Det første angreb skete ved Krudttønden, hvor i alt seks betjente stod i forhallen og holdt vagt, da Omar El-Hussin nærmede sig og fandt sit M/95 gevær frem fra tasken.
Han havde forsøgt at komme direkte ind ad en bagdør til foredragssalen, hvor omkring 30-50 personer var samlet. Men døren var låst og han gik i stedet om til hovedindgangen, hvor to uniformerede betjente, en livvagt fra PET, en sikkerhedskoordinator fra PET og to svenske livvagter var samlet, da angrebet skete.
Omar El-Hussein skød direkte gennem ruden mod dem og ramte en betjent i låret, en anden i overarmen og to andre fik skader af glasskår.
Omar El-Hussein nåede at skyde mindst 28 skud, mens betjentene samlet skød mindst 21 skud. Kun 6 af skuddene var fra danske betjente, og de resterende 15 fra de svenske livvagter. I Rigspolitiets evaluering bliver der taget forbehold for, at Omar El-Hussein kan have skudt flere gange, men at man har fundet spor efter 28 skud, og at oplysningerne om betjentenes skud stammer fra de patronhylstre, der blev fundet på gerningsstedet.
Det andet angreb...
Det andet angreb skete ved Synagogen, hvor to betjente stod med maskinpistoler klokken 00.41. Rigspolitiet noterer i evalueringen, at den ene betjent har hænderne i jakkelommerne, og at begge betjente har maskinpistolen hængende løst i bæreremmen. Rigspolitiet bygger beskrivelsen af forløbet på billeder fra et overvågningskamera, og kan derfor angive præcise tidspunkter.
Klokken 00.41.45 gik Omar El-Hussein helt tæt på den civile vagt Dan Uzan og fra omkring en meters afstand løfter Omar El-Hussein armen, og skyder Dan Uzan, som falder til jorden.
Sekundet efter vender han opmærksomheden mod betjentene. Omar El-Hussein har en pistol i hver hånd og peger begge pistoler mod betjentene og skyder – han rammer den ene betjent i armen og den anden i foden. De to politimænd træder nogle skridt bagover og falder begge på fortovet, og magasinet på den ene betjents maskinpistol bliver slået ud. I tumulten får kun den ene betjent skudt ét enkelt skud mod Omar El-Hussein, mens Omar når at skyde i alt 6 skud under episoden.
Det hele er overstået på få sekunder.
Kilde: Rigspolitiets evaluering, maj 2015
Behov for ny uddannelse
Selvom betjentene i begge tilfælde skød tilbage, så lykkedes det altså ikke at ramme og dermed stoppe Omar El-Hussein ved Krudttønden og synagogen. Omar El-Hussein nåede at skyde i alt mindst 34 gange ved de to episoder, så affyrede betjentene i alt mindst 7 skud mod ham.
Rigspolitiet evaluerede efterfølgende indsatsen i København, og kom i august måned med en analyse af skydeuddannelserne, hvor de anbefaler en række ændringer.
De anbefalede ændringer indbefatter er for eksempel flere timer på skydebanen, mere uddannelse til skydeinstruktørerne og uddannelse i det, de kalder mental parathed, altså at betjentene forstår vigtigheden af at være klar, hvis en situation udvikler sig voldsomt.
Rigspolitiet skriver nemlig selv i analysen, at:
”Skudepisoderne i København … og den efterfølgende politiindsats har sat fornyet fokus på vigtigheden af, at politiet har et effektivt og tidssvarende uddannelsesprogram i skydning. ”
Og i evalueringen fra maj måned 2015 skriver de, at.
”Erfaringerne fra opgaveløsningerne i København viser, at der er behov for at have øget fokus på personalets skydefærdighed og evne til våbenbetjening.”
Politiet: Vi tilpasser os hele tiden
Rigspolitiet mener, at politiets generelle skydeniveau passede til trusselsniveauet for et år siden. Men siden angrebene har de hævet trusselsniveauet, og er derfor i gang med at tilpasse skydeuddannelserne, fortæller politiinspektør Peter Ekebjærg.
- De analyser vi laver bagefter (hændelserne i København red.) sætter fokus på, at den nye trusselsvurdering vi lander i, og de nye taktikker vi er nødt til at implementere, viser, at der langt højere grad behov for, at vi sætter fokus på at vedligeholde skydekompetencerne.
Er det kommet som en overraskelse for jer, at det er vigtigt at være parat i sådan en situation, mental parat og at ens skydefærdigheder skal være opdaterede?
- Det er ikke kommet som nogen overraskelse. Men analysen af vores skydefærdigheder sætter fokus på, at der er et væsentligt større behov for det, end vi så før hændelserne i København.
Peter Ekebjærg afviser, at kommentere på de konkrete skudepisoder ved Krudttønden og synagogen, fordi han ikke mener at have viden nok om de konkrete situationer til at kunne vurdere dem.
Øverst i artiklen kan du se hele interviewet med politiinspektør Peter Ekebjærg.
I aften kl 21. på DR2 sætter Detektor fokus på 1-året for angrebene ved Krudttønden og synagogen i København.