OVERBLIK: Sådan foregår grænsekontrollen i Danmark

Politiet har rettet fokus mod 13 grænseovergange i Sønderjylland og to færgelejer på Lolland og Falster.

Politiet kontrollerer ved 13 grænseovergange i Sønderjylland, oplyser Rigspolitiet, der dog ikke afslører hvilke. DR.dk giver her overblik over de 13 største overgange ved den tysk-danske grænse.

200 betjente, stikprøver, men døgnbemanding ved "nogle stykker" af grænseovergangene i Sønderjylland.

Nogenlunde sådan kan indholdet af den grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, som regeringen iværksatte mandag, opsummeres.

Men det bliver ved et nogenlunde, for hverken Rigspolitiet eller Syd- og Sønderjyllands Politi vil - af indlysende årsager - sætte et præcist antal på, hvor mange af de større veje ved den tysk-danske grænse i Sønderjylland, der er døgnbemandet. Og selvfølgelig heller ikke hvilke. Men "nogle stykker", oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Vi ved, at døgnbemandingen er 200 betjente ved færgelejerne i Rødby og Gedser og ved grænsen i Sønderjylland. Mere præcist ved 13 grænseovergange i Sønderjylland, hvor det umiddelbart kan tænkes, at flygtninge, migranter og andre rejsende kan passere i et køretøj.

Det øverste kort i denne artikel giver et overblik over de 13 største overgange og to jernbaner. Dertil skal lægges et større antal gangstier - særligt omkring de større byer - og muligheden for at trække i de varme og vandtætte støvler og passere den 70 kilometer lange grænse via mark, skov eller måske vand.

Stikprøvekontrol

Der er ikke tale om en 100 procent vandtæt kontrol. Det understreger Richard Østerlund la Cour, chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.

- Det er en stikprøvekontrol, så vi kan ikke afvise, at andre kommer ind, siger han til DR Nyheder.

Han understreger, at politiet vil tage stikprøver ved alle 13 overgange i Sønderjylland, men at der naturligvis er fokus på hovedfærdselsårerne.

Politifaglig vurdering

Hvordan de personer, der skal fremvise id, udvælges, svarer Palle Linné - der er vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi - på her.

- Vi har stor rutine i at spotte de interessante biler, der skal kigges nærmere efter, siger han.

- De kører jo ned i gangtempo, så vi kan se ind af vinduerne. Og så er det op til en politifaglig vurdering, om de skal vinkes ind til kontrol i den sluse, der er lidt længere fremme af vejen, fortsætter Palle Linné.

Politiet står også klar til at kontrollere færgerejsende ved ankomsten til Rødby og Gedser. Men ikke Rønne, hvor den næste færge fra Tyskland først ankommer i marts.

Erfaringer og efterretninger

Nogenlunde samme svar kommer fra Kim Kliver, der er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi bruger erfaringer og efterretninger. Resultaterne fra de seneste måneder viser, at det går meget godt, siger han.

Kim Kliver fortæller, at betjentene kontrollerer bredt, når de stopper busser, der kører af færgelejerne i Rødby og Gedser.

- Vi kontrollerer alle, og det vigtige er, at vi gør det professionelt og ordentligt, siger han og understreger, at kontrollen er foregået i god ro og orden det første døgns tid, selv om politiet har afvist og tilbagesendt personer uden opholdstilladelse.

Grænsekontrollen trådte i kraft mandag 4. januar klokken 12 og skal efter planen vare 10 dage.