Hvad skete der?
Betjenten og hundeføreren Jesper Jul på 43 år blev tirsdag morgen klokken 08.20 skudt i hovedet ved politigården i Albertslund.
Han døde af sine kvæstelser onsdag eftermiddag.
Betjenten blev skudt på en parkeringsplads foran sit arbejde, idet han var ved at klargøre en bil.
Gerningsmanden stak af fra gerningsstedet, og ingen vidner så, hvad der skete. Derfor har politiet ikke det fulde overblik over nedskydningen. Gerningsvåbenet er eksempelvis ikke fundet endnu.
Ved at spore en telefon var politiet dog hurtigt i stand til at anholde den formodede gerningsmand i Taastrup omkring 40 minutter efter.
Hvem står bag?
Ifølge politiet tyder det på, at en psykisk ustabil person står bag. Politiet betegner nedskydningen som 'en gal mands værk'.
Den mistænkte gerningsmand, en 26-årig dansk mand, er blevet varetægtsfængslet i fire uger sigtet for forsøg på manddrab.
Han er også sigtet for at stjæle et våben og bære det offentligt.
Derudover besluttede Retten i Glostrup, at den formodede gerningsmand også skal indlægges til mentalundersøges.
Han er tidligere dømt for polititrusler. Han fik for tre år siden otte måneders fængsel for at true politistationen i Albertslund med en hardball pistol. Her overfaldt han en betjent og affyrede pistolen.
Anklageren fortalte i retten, at manden i længere tid har sagt til sin familie, han ikke bryder sig om politiet. Han fik vredesudbrud, når han fx så politiet på tv.
Moren har fortalt politiet, at han i en måneds tid havde talt om at ville stjæle et våben og skyde en betjent. Men hun havde opfattet det som tomme trusler.
Den 26-årige var medlem af en skytteklub i Rødovre. Han havde hverken våben- eller bæretilladelse, hvilket er efter reglerne.
Skytteklubben anmeldte allerede mandag aften tyveri af en kaliber-22 pistol, men politiet vurderede, at man ikke skulle foretage sig noget på baggrund af anmeldelsen.
Klubben tog også kontakt til forældrene for at få fat på sønnen. Han ville ikke tale med sin mor i telefonen, da, han mente, at telefonen kunne blive aflyttet.
Den 26-årige ringede selv til sin far efter skyderiet i går og fortalte, han havde skudt nogen. Faren ringede derefter til alarmcentralen for at høre, om der havde været skyderier nogen steder.
Hvad er motivet?
Politiet kender ikke motivet bag forbrydelsen.
Den foreløbige efterforskning peger på, at gerningsmanden handlede alene. Og ifølge politiet var det tilfældigt, at det var den 43-årige betjent, som blev ramt.
Hvad gør politiet?
Skudepisoden medførte, at landets politikredse øgede sikkerheden. Det betød, at bevæbnede betjente bevogtede politigårdene. Og på gader og stræder kunne folk møde mere synligt politi.
Rigspolitiet oplyste til DR Nyheder, at den forhøjede sikkerhed skete som en rutine.
Politiet koncentrerer sig nu om at finde gerningsvåben og motivet til forbrydelsen.
At vagtchefen besluttede ikke at gøre noget ved sagen mandag aften, da anmeldelsen fra skytte klubben kom, var den rigtige beslutning på det tidspunkt, lød det fra politiinspektør Mogens Lauridsen.
- Jeg står som leder af beredskabet i Københavns Vestegns Politi 100 procent bag vores vagtchef i denne sag. Han har vurderet de indkomne oplysninger nøje og har handlet efter den viden, Københavns Vestegns Politi havde mandag aften. Der er ikke grund til at sætte tvivl om den vurdering trods den senere meget tragiske hændelse, sagde han torsdag på et pressemøde.
- Det er nemt her tre dage efter at se, hvad man kunne have gjort. Men det, man gjorde, var fornuftigt i forhold til den viden, man havde mandag aften, sagde Mogens Lauridsen.
Ifølge politiinspektøren var det mandag aften ikke 100 procent sikkert, at det overhovedet var den 26-årige, der havde stjålet pistolen fra skytteklubben. Der havde også været andre mennesker i skydeklubben den aften.
Hvad siger vennerne om den dræbte?
- Han elskede at være social - han var glad for at se folk, og han gik ind i folk med træsko på. Derfor tror jeg, at mange er meget berørt af det her, fortæller vennen Jacob Fredberg.
- Han var indbegrebet af en politibetjent. Det var ikke, som når du og jeg går hjem fra arbejde, han var på hele tiden. For nyligt sendte han en video til os venner, kl 8.30 hvor han er ved at tage skudsikker vest på. 'Godmorgen, håber i har det godt, jeg er klar til mit arbejde. Nu kan i sætte jer foran jeres skærm i otte timer'. Han tog pis på, at vi andre bare laver noget kontornusseri, fortæller vennen Kenneth Tram.