Opioider er kun et klik væk: Jonas blev på få måneder dybt afhængig

Toldstyrelsen beslaglagde sidste år flere opioider end nogensinde før. Jonas er en af dem, der har købt mange af de ulovlige piller.

Opioider er blevet utroligt nemme at få fat på, fortæller ekspert. (© Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix. Grafik: Sara Lillie Gornitzka)

Det startede for alvor, da en af Jonas' bekendte fik udskrevet smertestillende tramadol til behandling af sklerose for et lille års tid siden.

Jonas prøvede nogle af pillerne, da han også selv lider af smerter, og fik det rart. Smerterne forsvandt, og han oplevede en behagelig rus.

- Jeg tænkte, at det var fra lægen, og det løste et reelt problem, siger han.

Jonas er i dag 27 år gammel og ikke længere afhængig af opioider.

Men lynhurtigt blev Jonas fanget i en dyb afhængighed af opioider, som aldrig var længere væk end et par klik på telefonen.

- Det er meget organiseret, relativt nemt og meget risikofrit at købe stoffer på nettet, fortæller han.

Jonas er ikke den unge mands rigtige navn. DR er bekendt med hans fulde identitet, men af hensyn til hans sikkerhed og nuværende arbejdsplads, omtales han med dæknavn.

10 piller om dagen

Jonas' tolerance over for opioiderne steg ekstremt hurtigt, og han måtte hele tiden tage flere og flere piller for at dække smerterne og opnå en rus.

Efter et par måneder har tramadol ikke længere effekt på ham, og han skifter derfor til de meget stærkere oxycodon.

Han prøver at stoppe, men bliver hurtigt meget syg.

- Der går det op for mig, at jeg på ingen tid er blevet helt vildt fysisk afhængig af det her, siger han.

Jonas fortsætter sit misbrug og begynder efter et par måneder at sniffe pillerne og skyde dem ind i blodårerne, fordi han ikke længere får en rus ud af at spise dem.

- I starten spiste jeg en kvart eller en halv pille om dagen. Inden for en uge spiser jeg en eller to om dagen. Inden for en måned eller to spiser jeg tre-fire om dagen. Efter fem måneder er jeg oppe på at kunne spise 10 om dagen, siger han.

Da hans misbrug er på sit højeste, bruger Jonas mellem 1.000 og 1.400 kroner om dagen på opioidpiller. Og de er ikke svære at skaffe.

Misbrug eskalerer

Sidste år tilbageholdt Toldstyrelsen næsten en million euforiserende piller som dem, Jonas var afhængig af.

Det er en femdobling på bare to år.

Det undrer ikke Henrik Vigh, der er professor og centerleder på Center for Global Kriminologi på Københavns Universitet.

- Femdoblingen indikerer, at vores toldvæsen og politi gør et godt stykke arbejde, men vi kan alligevel se, at forbruget ser ud til at eskalere herhjemme, siger han.

Og et misbrug med opioider eskalerer hurtigt, fortæller professoren.

- Hvis man først bliver afhængig af det, så former ens krop sig til stoffet, så der skal mere og mere til, før man bliver skæv af det.

Her kan du blive klogere på, hvorfor man kan blive afhængig af opioider:

Umuligt helt at sætte en stopper for

Opioiderne er blevet "utroligt meget mere tilgængeligt", fortæller Henrik Vigh.

- En del af årsagen findes i sociale medier. Med et par klik kan man bestille opioider direkte til hoveddøren, siger han.

Og det kan være rigtig svært at sætte en stopper for indsmuglingen, fordi de ulovlige piller ofte kommer ind i landet via pakkeposten eller skibscontainere - side om side med den legale handel.

- Man kommer tit til at blokere for den handel, man faktisk gerne vil have igennem, når man prøver på at gøre noget ved stofferne, siger Henrik Vigh.

Han mener ikke, det er realistisk i en global verden helt at kunne sætte en stopper for, at de ulovlige piller kommer ind i landet.

- Man kan minimere skaden ved at informere og have god misbrugsbehandling, men jeg tror ikke på, at man helt kan fjerne det.

Henrik Vigh mener, det er på tide, at politikerne gør noget ved problemet:

Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil regeringen inden sommerferien præsentere et udspil, der skal "forsøge at afværge, at Danmark ender i en egentlig opioidkrise", som man for eksempel har set det i USA.

- Vi kommer til at se på strafskærpelser, mere kontrol og selvfølgelig også, hvordan vi kan blive endnu bedre til at forebygge og oplyse især vores unge mennesker om, at man skal lade være med at tage de her farlige piller, siger han.

Hvis du vil vide mere om opioidmisbrug i Danmark, så lyt til podcasten 'Piller fra Helvede':