‘Lige så nemt som at bestille pizza’: Det vrimler med illegale opioider på nettet

Pushere har profiler på sociale medier, hvor unge nemt kan købe stoffer, forklarer professor.

Har du en mobiltelefon og adgang til nettet, kan du skaffe opioider.

Det kræver kun et par enkelte klik på sociale medier, og så kan du få receptpligtig piller leveret lige til døren. Uden at din læge har udskrevet det. Pillerne er for eksempel opioider, der er stærkt smertestillende, men som kan misbruges som et rusmiddel.

- Tidligere var det kun de hardcore stofbrugere, der tog det. Nu er det alle og typisk unge mennesker. Det er lige så nemt som at bestille en pizza. Det tager kun to minutter, fortæller Michael Lodberg.

Han er social iværksætter og leder af Antidote Danmark, der er en forening, der arbejder for at forebygge og stoppe overdoser i Danmark.

Opioider er smertestillende stoffer, der bruges til at behandle stærke smerter. Pillerne er stærkt vanedannende og kræver en recept fra din læge.

Pillerne er derfor lovlige, hvis de kommer fra apoteket, men de eksisterer i høj grad på det sorte marked. Det fortæller Henrik Vigh, der er professor og centerleder på center for global kriminologi på Københavns Universitet.

- Det eneste, der skal til for at skaffe opioider, er en internetadgang. Så har du en smartphone og kan komme på nettet, kan du skaffe opioider. Og har du ikke, så kan du købe dem af nogle af dine venner, der har en smartphone og er på nettet.

Som DR fortalte i går, oplever behandlingssteder landet over, at flere unge under 30 år henvender sig med et misbrug af opioider. 40 ud af 47 adspurgte behandlingssteder oplever en vækst.

Den stærke vanedannende medicin kombineret med stor tilgængelighed er en farlig cocktail. Det siger Henrik Rindom, der er overlæge og psykiater i Novavi Stofrådgivning.

- Opioiderne er det rusmiddel på det illegale marked, der slår flest mennesker ihjel. For to år siden havde vi 256 personer, der døde på grund af stoffer. Opioiderne stod alene for 120 dødsfald, så det siger noget om, hvor farligt det her stof er i ukyndige hænder.

Problemet med stofferne er, at de er blevet ‘så tilgængelige, at det nærmest er normaliseret’, siger professor Henrik Vigh.

- Flere pushere har profiler på sociale medier, hvor mange unge også har profiler. Her kan de bestille stofferne og bagefter møde op og få dem udleveret, medmindre de ønsker at få stofferne leveret med bud, forklarer professor Henrik Vigh.

En anden metode er at købe opioider på hjemmesider på mørkenettet og få dem sendt direkte hjem til sig. Det viser DRs research og fremgår af den nye tv-dokumentarserie "Helt væk på piller".

Pillerne bliver i flere tilfælde sendt fra udlandet, og antallet af receptpligtige piller, der ulovligt krydser landegrænser, ser ud til at vokse. I hvert fald opdagede Toldstyrelsen sidste år 660.000 piller, der var ulovligt på vej ind i Danmark. Det er næsten 500.000 mere end året før.

Og opioid-pillerne på nettet kan indeholde alt muligt, man ikke ved, hvad er, forklarer professor Henrik Vigh.

- Det er lidt en russisk roulette at købe opioider på nettet. Man ved ikke, hvad man får tilsat. Man ved ikke præcis, hvor stærke de er, eller om de faktisk er det, de udgiver sig for at være.

Hvorfor opioider?

En af grundene til, at misbruget af receptpligtig medicin blandt unge er vokset, kan - udover den meget lette tilgængelighed - også handle om, at stofferne er utroligt vanedannende.

- Der er meget afhængighed i samfundet, og opioider er meget vanedannende og giver mange abstinenser, hvis man er blevet afhængig. Derfor er der mange, der fortætter med at tage dem, siger Anne-Margrethe Overgaard, der er misbrugskonsulent i Dansk Misbrugsbehandling.

Opioider kan også give voldsomme abstinenser, hvis man bliver afhængig af dem, og derfor forsætter mange med at bruge dem, forklarer Henrik Vigh:

- Opioider er også specielle, fordi kroppen vænner sig til opioidet, du tager. Du skal meget hurtigt have flere og flere og flere for at få den samme virkning af dem. Det gør, at man meget hurtigt får en voldsom afhængighed af de opioider, man er på. Og nogle gange, får man så voldsom en afhængighed, at det er svært at trappe ud.

Samtidig kan der også herske en misforståelse af, at stofferne umuligt kan være så farlige, når det er nogle, der lovligt kan fås på recept, siger Michael Lodberg fra Antodote Danmark:

- Mange unge tænker, at det bare er en pille. Hvad kan der være galt med det? Ved menstruationssmerter, så tager man en Panodil. Same, same, tænker de.

Hvis du vil vide mere om opioidmisbrug i Danmark, så lyt til den nye podcast“Piller fra Helvede" i appen DR Lyd, eller se den nye tv- dokumentar “Helt væk på piller” på DRTV.

Du kan også blive klogere på, hvorfor man kan blive afhængig af opioider i vores explainer her: