Flere unge bliver indlagt med opioid-forgiftning, og flere dør med opioider i blodet i Danmark.
Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, som i dag har offentliggjort en ny rapport om narkotikasituationen i Danmark.
Her fremgår det, at 210 unge mellem 16 og 25 sidste år blev indlagt med opioid-forgiftning i 2022, mens tallet i 2021 lå på 171 unge. Det svarer til en stigning på 23 procent.
De nye tal viser samtidig, at næsten halvdelen - 124 ud af 280 - af de narkotikarelaterede dødsfald sidste år skyldes formodet opioid-forgiftning.
DR har de seneste dage beskrevet, hvordan stærkt smertestillende og vanedannende opioider er let tilgængelige, og hvordan behandlingssteder landet over oplever, at flere unge henvender sig med et misbrug af den receptpligtige medicin.
Hos Sundhedsstyrelsen er det et område, der bliver fulgt tæt. Det siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø:
- Det er et problem, at vi ser stigningen fra 2021 til 2022. Det skal man altid være opmærksom på.
Trods det mener Niels Sandø dog ikke, at stigningen er alarmerende.
- Vi ser ikke en eksplosion på det her område, men der er nogle udviklinger, som vi skal være opmærksomme på og nogle udviklinger peger på, at der er mørketal, vi skal være opmærksomme på, siger han.
Niels Sandø påpeger samtidig, at der hos en stor del af de afdøde kan spores flere forskellige stoffer samtidig, hvoraf opioider blot et ét af dem.
Bedre behandling
Flere læger har overfor DR påpeget, at behandlingen for børn og unge i opioidmisbrug skal være bedre, end det er tilfældet i dag.
Også Anders Winnerskjold, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune, har fortalt, at han savner konkrete retningslinjer til behandlingen af unge med et opioidmisbrug.
Sundhedsstyrelsen, der vejleder kommunerne om behandling, har meddelt, at ansvaret ligger hos den enkelte læge og behandler på behandlingsstederne.
Næste år skal vejledningerne dog revurderes:
- Der vil vi i Sundhedsstyrelsen invitere indenfor og spørge kommunerne, hvilke ønsker der er. Hvad skal der ligge i vejledningerne, og hvad skal der ligge i lokale instrukser, og så må vi få en klarhed over det, har Niels Sandø tidligere forklaret.
Tragiske dødsfald
Der er dog ingen tvivl om, at der er behov for god forebyggelse og ordentlig behandling, fastslår Niels Sandø overfor DR.
- Det er altid tragisk, når vi har de her dødsfald, siger han fortsætter:
- Derfor skal vi sørge for, at der både er gode forbyggende tilbud og rigtig gode behandlingstilbud til borgerne, så de kan komme ud, inden det ender i dødsfald.
DR har uden held forsøgt at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
I en skriftlig kommentar fastslår hun dog, at kommuner skal sikre, at borgere kan få den behandling, de har krav på.
Du kan blive klogere på, hvorfor man kan blive afhængig af opioider i vores explainer her:
Og hvis du vil vide mere om opioidmisbrug blandt unge i Danmark, så lyt til den nye podcast 'Piller fra Helvede' i appen DR Lyd eller se den nye tv- dokumentar 'Helt væk på piller' på DRTV.