Den 17. maj 2018. En 33-årig kvinde kontakter Nordsjællands Politi.
Hun fortæller, at hun er blevet voldtaget i Hornbæk Plantage - et stort grønt område i Nordsjælland. Manden lugter af tobak og har beskidte hænder, siger hun. Men ellers er hendes signalementet af manden svagt.
Politiet undersøger stedet. Kvinden bliver også undersøgt. På hendes tøj finder politiet dna-spor efter en gerningsmand, men han er ikke kendt i politiets systemer.
Normalt kan det tage lang tid for politiet at opklare denne type voldtægtssager.
Men ved hjælp af politiets nye superdatabase, et it-system kaldet Polintel, kommer Nordsjællands Politi hurtigt på sporet af en mistænkt gerningsmand, fortæller Henrik Gunst, leder af personfarlig kriminalitet ved Nordsjællands Politi.
- Det er første gang, at vi har så stor succes med at opklare en så alvorlig sag så hurtigt, hvor vi faktisk var på bar bund i starten, siger han.
Nu sidder en 41-årig mand varetægtfængslet i sagen - sigtet for ikke bare én, men to voldtægter.
Gammel sag dukker op
Det nye it-system, Polintel, trækker på oplysninger fra mange af politiets søgebaser - blandt andet Kriminalregistret over tidligere dømte, cpr-registret med folks bopæl og alder samt motorregisteret med oplysninger om køretøjer i Danmark.
Det giver et bedre overblik over mulige gerningsmænd.
Samtidig kan politiet søge mere detaljeret end tidligere. For eksempel kan der nu søges langt ned i de enkelte politirapporter eller vidneforklaringer.
- Hvis der tidligere er én, som har set en mistænkt benytte en grøn skruetrækker, kan vi søge helt ned i den enkelte rapport og se, om der er nogle mønstre, som går igen på tværs af de andre sager, siger vicepolitiinspektør Lars Mortensen fra Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.
I voldtægtssagen fra Nordsjælland søger politiets efterforskere på de forskellige ord, som kvinden bruger til at beskrive den ukendte gerningsmand.
Ved hjælp af Polintel dukker en ti år gammel, uopklaret voldtægtssag op. Dengang havde et ungt offer brugt nogle af de samme ord til at beskrive gerningsmanden, som kvinden i den nye sag bruger.
Da politiet får resultatet af dna-prøven, der er taget fra kvindens tøj i den nye sag, viser det sig, at det ifølge politiet må være samme gerningsmand, der står bag begge voldtægter.
Edderkoppespind
Som et edderkoppespind kan Polintel vise potentielle gerningsmænd og afstanden mellem deres bopæl og et gerningssted.
- Vi har mulighed for at trække oplysningerne ind på kort, så vi får en visuel fremstilling af, hvor kriminaliteten udspiller sig. Vi kan se relationer mellem gerningspersoner - hvor de kender hinanden fra, om de har været involveret i samme sager tidligere, og om de i familie sammen, siger Lars Mortensen fra Rigspolitiet.
I sagen fra Hornbæk finder politiet frem til, at den mistænkte gerningsmand bor 300 meter fra det sted, hvor det unge offer blev voldtaget for ti år siden.
- Vi kører ud og anholder manden, og så laver vi en hasteundersøgelse på hans dna-profil og sender ind til Retsgenetisk Afdeling. Vi får at vide, at det er 100 procent match, siger Henrik Gunst fra Nordsjællands Politi.
Nu sidder den 41-årige mand varetægtsfængslet. Han er sigtet for voldtægten i både 2008 og 2018, men nægter sig skyldig.
'Gamechanger' i dansk politi
Tror du også, at I havde kunnet løse det fra 2018 uden at have Polintel-redskabet tilgængeligt?
- Det havde nok været meget vanskeligere, og det havde taget væsentligt længere tid, siger Henrik Gunst.
Rigspolitiet skønner, at politiet tidligere brugte 80 procent af tiden på at søge informationer frem og 20 procent af tiden på at efterforske sager.
Med Polintel skal politiet ikke længere logge ind i mange forskellige systemer.
Nu kan alle informationer trækkes frem i et system. Det giver politiet mulighed for lynhurtigt at søge informationerne frem, så de kan sætte gang i den reelle efterforskning.
Det vender statistikken om, siger Lars Mortensen fra Rigspolitiet:
- Det er virkelig en 'gamechanger' for dansk politi.