Politiet udruller nyt it-system: Siger nej til kunstig intelligens

Systemet samkører data fra både politiets egne- og eksterne kilder, så efterforskningen bliver mere effektiv. Kritiske røster er bekymret for fremtidsperspektiverne.

Politidirektør Svend Larsen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Rigspolitiet er i disse måneder ved at udrulle et nyt it-system, der skal give et bedre overblik over den information, de har til rådighed i en efterforskning. Det skal gøre dem mere effektive, så de kan opklare flere sager på kortere tid.

Systemet hedder POL-INTEL og fungerer ved at samle information fra flere andre systemer. Det kan være politirapporter, anmeldelser af kriminalitet og andet fra politiets egne databaser - og eksterne kilder som fx. CPR-registret. En proces, der hidtil har været meget tidskrævende, men altså nu bliver effektiviseret.

POL-INTEL rulles ud til betjente og analytiske politimedarbejdere landet over.

Tegner lovende

Den samkørte information har allerede ført gode ting med sig, forklarer politidirektør Svend Larsen.

- Det, at du meget hurtigere kan gå ind på skærmen og få oplysningerne frem, gør det meget nemmere at være efterforsker, og vi opklarer sager hurtigere, end vi ellers ville have opklaret dem, fortæller han til DR.

Det nye it-system er endnu ikke helt udrullet og er fortsat så nyt, at der ikke findes tal på, hvor meget mere effektivitet POL-INTEL tilføjer politiets opklaringsarbejde.

Udviklet af kontroversielt firma

Bag POL-INTEL står det amerikanske firma Palantir, der også leverer løsninger til flere amerikanske efterretningstjenester. Mange af deres løsninger benytter det, der kaldes predictive policing - forudsigende politiarbejde.

Her bruger systemerne computeralgoritmer, kunstig intelligens og data fra blandt andet sociale medier til at komme med forudsigelser om, hvem der har stor sandsynlighed for at blive involveret i en forbrydelse.

Det kan lyde som ren science fiction, at et computerprogram på den måde kan forudsige forbrydelser, og de “forudsigende” systemer kritiseres også- blandet andet fordi der ikke er beviser for, at de rent faktisk nedbringer kriminaliteten.

POL-INTEL skulle oprindeligt have den forudsigende funktionalitet, men det er man gået væk fra af en meget simpel årsag.

- Der er heldigvis så lidt kriminalitet i Danmark, at man kan altså ikke lave et system, som matematisk kan forudsige geografisk, hvor det næste indbrud og lignende kommer til at ske, fortæller politidirektør Svend Larsen.

Der er altså ifølge politiet ingen grund til, at vi herhjemme skal bekymre os over at blive udvalgt af en computeralgoritme og på den baggrund komme i politiets søgelys.

Beroliger ikke kritikere

Men politiets ord formilder ikke kritiske røster som blandt andet Henrik Chulu, der er medstifter af den internetpolitiske tænketank Bitbureauet.

- Det er jo godt for os, at det stadig kræver et rationelt argument og ikke en maskinlæringsalgoritme at vurdere, om en person eller et område er mere eller mindre kriminelt i fremtiden, siger han til DR og fortsætter.

- Men problemet er der stadig, for når systemet først er der, kan du plugge alle mulige nye ting ind i det. For eksempel hvis politiet senere vurderer, at maskinlæring vil være en god idé [...], så vil det ikke være noget problem at indføre det, fordi systemerne allerede er tilgængelige.