Tidligere var svaret ofte ’førtidspension’, når en syg borger uden arbejde henvendte sig på kommunen og spurgte, hvad der nu skulle ske.
Men siden reformen af førtidspensionen og fleksjobordningen har svaret langt oftere været 'ressourceforløb'.
Nu har man for første gang spurgt de syge, der er i ressourceforløb, om, hvad de synes om det. Og der er lidt flere, der er tilfredse end utilfredse: 43 procent er tilfredse, mens 33 procent er utilfredse.
Det er Beskæftigelsesministeriet, der står bag undersøgelsen, og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er overordnet set glad for resultatet.
- Der er fortsat mange ting, der skal forbedres. Men undersøgelsen viser, at den grundlæggende kurs er den rigtige, siger ministeren.
Undersøgelsen er foretaget blandt 2.236 mennesker, der enten er eller lige har været i ressourceforløb. Den er lavet af firmaet Mploy og Epinion for Beskæftigelsesministeriet.
Forsker: Ikke imponerende
Men det er ikke imponerende, når hver tredje er utilfreds, mener forsker i arbejdsmarked og sygdom ved Aalborg Universitet, Iben Nørup.
- Når man kigger på, hvem målgruppen er for de her ressourceforløb, så er jeg ikke overrasket over, at der også er rigtig mange, der ikke kan se meningen med dem, fordi de simpelthen er for syge, siger hun.
De seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 43 procent af dem, der i januar i år havde været i ressourceforløb, alligevel er endt med at blive tildelt en førtidspension.
Iben Nørup mener på den baggrund, at alt for mange bliver sendt ud i ressourceforløbene.
- For den store gruppe, som er uhelbredeligt syge, nedslidte eller skadede, bliver det jo bare en forlængelse af deres sag, siger hun.
Nødvendigt med ressourceforløb
Beskæftigelsesministeren siger, at det kun er naturligt, at en del af de borgere, der kommer i ressourceforløb, ender med at få førtidspension.
- Kunne meget ikke være sparet – menneskeligt såvel som økonomisk – hvis man sendte de her mennesker på førtidspension med det samme i stedet for at sende dem på ressourceforløb?
- Nej, meningen med ressourceforløb er jo, at der skal ske en reel afklaring af menneskenes muligheder, og det er ikke overraskende, at der er en stor del af dem, som ender med at få tildelt førtidspension. Sådan skal det være, siger Jørn Neergaard Larsen.
Ministeren peger på, at næsten halvdelen af de borgere, der er eller har været i ressourceforløb, siger, at de har positive forventninger til enten at komme i job, fleksjob eller i uddannelse.
- Det afgørende er, at den store gruppe får håndteret de muligheder, de har på arbejdsmarkedet. Vi skylder alle mennesker, der er i denne situation, en reel, faglig og kompetent stillingtagen til deres situation, siger ministeren.
Minister: Kommunerne skal være bedre
Beskæftigelsesministeren anerkender, at nogle af de borgere, der i dag er eller har været på ressourceforløb, ikke burde have været det, og i stedet skulle have fået førtidspension.
Men lovgivningen er god nok. Det er kommunerne, der skal være bedre til at vurdere de enkelte borgere, lyder det fra ministeren.
- Jeg mener, at det fundament, kommunerne har at arbejde på, er godt nok. Men vi kan stadig se, at kvaliteten i en række situationer ikke er god nok, siger Jørn Neergaard Larsen.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1283621641688357