Monica er i ressourceforløb: Jeg er blevet mere afklaret

Men den 44-årige uddannede folkeskolelærer regner ikke med at komme tilbage på arbejdsmarkedet på fuld tid.

Monica Langelund føler først, at hun for alvor blev taget alvorligt af systemet, da hun startede i ressourceforløb. (Foto: © Bardur Thomsen, DR Nyheder)

Monica Langelund plukker forsigtigt et æble fra træet i sin have i Vangede nord for København.

Her tilbringer hun en stor del af døgnets timer. En anden stor del af timerne tilbringer hun i sofaen.

Monica Langelund, der er 44 år gammel og uddannet lærer, måtte for ti år siden opgive jobbet som folkeskolelærer efter flere sygemeldinger på grund af stress og en tarmsygdom.

Siden da har hun skiftevis været i uddannelse, på dagpenge og sygemeldt med blandt andet flere depressioner.

Ville ikke i ressourceforløb

I 2014 blev hun tilbudt et af de ressourceforløb, som har til formål at hjælpe syge mennesker i retning af at kunne arbejde igen. Det var ikke noget, hun havde drømt om.

- Jeg ville overhovedet ikke ind i ressourceforløbet, for da var jeg helt mør af at blive jaget rundt med, siger Monica Langelund.

Men ressourceforløbet blev - til hendes egen overraskelse - et vendepunkt for hende.

- Jeg har været rigtig glad for det. Jeg har følt mig set. Jeg har følt mig i trygge rammer – jeg synes det er superkompetente mennesker, der har med mit forløb at gøre, fortæller hun.

Monica Langelund har gået hos et privat firma, der laver ressourceforløb for kommunen. Her har hun været i kognitiv terapi og har udført opgaver på firmaets kontor et par dage om ugen. Derudover har hun fået hjælp til at dyrke motion.

- Jeg er meget mere afklaret med, hvad jeg kan, og hvad jeg ikke kan her to år efter, siger Monica Langelund.

Regner ikke med at kunne arbejde ret meget

Nu er forløbet hos det private firma overstået, og kommunen overvejer, hvad der nu skal ske med Monica Langelund.

- Jeg ved ikke, hvad de kommer til at skrive i den rapport, de skal lave om mig – men de kommer nok ikke til at skrive, at jeg kan arbejde helt vildt meget. Vi er nok nede i et minifleksjob eller sådan noget, siger hun

Et mini-fleksjob er et job, hvor man arbejder op til 12 timer om ugen.

Forløbet kommer alt for sent

Monica Langelund hører altså til dem, der har været glade for ressourceforløbet. Men hun mener, at forløbet er kommet alt for sent.

Faktisk mener Monica Langelund, at de mange år med ledighed og tilhørende frygt for fremtiden, er årsagen til, at hun er syg i dag.

- En del af grunden er en lang liste af sygdomme, men det, der egentlig har udløst det, er ti års kronisk stress. Så jeg har et hoved, der ikke rigtig fungerer optimalt, fortæller hun.

Monica Langelund mener, at det kunne være gået anderledes, hvis hun tidligere var kommet i gang med et ressourceforløb.

- Jeg tænker, at det på mange måder er kommet for sent. Løbet er lidt kørt. Det er ikke sådan, at jeg ikke gider mere – men det er ikke nogen stor succes for mig, hvis jeg nu kan komme ud og arbejde to timer om ugen, siger Monica Langelund.