Nøgleperson i Tibet-sag: PETs trusselvurdering har måske sendt nogle signaler

I bagklogskabens klare lys ville operativ leder ønske, at han havde læste dokumenter mere grundigt.

Politiets operative leder Claus Hjort Olsen ønsker, at han havde læst PET's trusselvurdering af Tibet-sagen endnu mere grundigt. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen)

Der har ikke været nogen hemmelige aftaler hverken internt i politiet eller mellem politiet og andre myndigheder. Tibet-sagen har sanket gloende kul på dansk politis hoved, men ufortjent.

Nogenlunde sådan afslutter politiets operative leder Claus Hjelm Olsen en lang dag i Tibet-kommissionen fredag.

Her har han i seks timer svaret på spørgsmål om politiets håndtering af en kinesisk statsbesøg i 2012, hvor en række anti-kinesiske demonstranter fik frataget deres flag og blev skærmet for præsidentens kortege.

- Jeg tror, at der er tale om sammenfald. At folk måske har overfortolket nogle ting, siger Claus Hjelm Olsen. Gentagende gange har han under sit forhør afvist at have givet en ordre til betjente på gaden om at fratage demonstranter deres flag.

Claus Hjelm Olsen har også fortalt, at det ikke var ham, der fik skrevet tre afgørende linjer ind i politiets interne manualer forud for besøget. Her blev det netop skrevet ind, at demonstranter og bannere skulle skærmes fra præsidenten.

- Når man sidder her i dag og betragter tingene, kan noget for mig se ud som om, at der er skabt en atmosfære - en oplevelse af ting. Trusselsvurderingen - hvad er det for nogle signaler, den sender, siger Claus Hjelm Olsen og henviser til en meget omtalt trusselsvurdering, som Politiets Efterretningstjeneste, PET, stod bag.

Trusselsvurdering fra PET

PET bidrog til politiets såkaldte operationsbefaling med en trusselsvurdering forud for præsidentens besøg. Her skrev PET blandt andet:

- Det er PETs opfattelse, at kineserne ikke er bekymret for præsidentens sikkerhed under opholdet i Danmark, men det er meget afgørende for dem, at ‘de ikke taber ansigt’ ved konfrontation med demonstrationer eller lignende, fremgår det af et uddrag af operationsbefalingen.

Selv om Claus Hjelm Olsen havde det operative ansvar for planlægningen af besøget, erkender han i dag, at han ikke nærlæste politiets operationsbefaling tilstrækkeligt. I hvert fald studsede han ikke over de afsnit, som senere skabte stort røre blandt eksperter, politiere og offentligheden.

- Der er givetvis ting, der kunne være gjort anderledes og bedre. På daværende tidspunt er det en opgave af mange i en travl hverdag. Det er jo ikke den eneste opgave, jeg sad med. I bagklogskabens klare lys havde det være rart at have læst alle tingene bedre, siger Claus Hjelm Olsen.

Selv om Tibet-kommissionen nu har haft 62 personer i forhør er det stadig ikke lykkedes kommissionen at finde ud af, hvordan en ordre om at skærme demonstranter fra præsidenten havnede i operationsbefalingen.