Justitsminister Morten Bødskov (S) og Justitsministeriet blev ikke orienteret om, at demonstranter skulle skærmes af, da den tidligere kinesiske præsident, Hu Jintao, aflagde statsbesøg i Danmark i juni 2012.
Det har Morten Bødskov i dag fortalt i Tibetkommissionen.
- Har du hørt om, at man skulle forsøge at skærme demonstranter?, lød det fra kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen.
- Nej, svarede Morten Bødskov, der var justitsminister fra oktober 2011 til december 2013.
Han fortalte samtidig, at Justitsministeriet ikke var involveret i planlægningen af det kinesiske statsbesøg i 2012.
Har ikke hørt ordet
Tibetkommissionen har som formål at undersøge, hvad der skete under tre kinesiske besøg i Danmark i 2012, 2013 og 2014, hvor demonstranter oplevede, at politiet forhindrede dem i at demonstrere ved at tage flag fra dem og skærme dem af. Noget, der strider mod demonstranternes grundlovssikrede ret til at forsamles og ytre sig.
Kommissionen blev nedsat af tidligere justitsminister Søren Pind (V) i efteråret 2015. Det skete, efter at det i efteråret 2015 kom frem, at der i Københavns Politi lå en operationsbefaling om statsbesøget i 2012, hvori der står, at ”det skal sikres, at demonstranter ikke kan ses fra kortegen”.
Under dagens forhør fortalte Morten Bødskov, at han ikke i sin tid som justitsminister havde hørt ordet operationsbefaling.
- Jeg har faktisk heller ikke hørt begrebet operationsbefaling, før det blev offentliggjort, sagde han.
Samtidig forklarede den tidligere socialdemokratiske justitsminister, at han havde en meget stram kalender i tiden omkring den kinesiske præsidents besøg i juni 2012, blandt andet på grund af Danmarks formandskab for EU.
Derfor fulgte han ikke tæt med i besøget og den efterfølgende mediedækning af politiets optræden over for demonstranter.
Stolede på svar fra embedsmænd
Morten Bødskov fortalte, at han som minister stolede på de svar, embedsmændene i Justitsministeriet udarbejdede til ham i forbindelse med besvarelser af spørgsmål om sagen fra Folketinget.
Derfor var der ikke heller ikke noget i tiden efter præsidentens besøg i 2012, som gjorde, at Morten Bødskov ikke stolede på Københavns Politis forklaringer om, at de ikke havde forhindret demonstrationer.
- Jeg har selvfølgelig tillid til embedsmændenes arbejde. At de informationer og svar, der kommer op til mig, er trykprøvet og korrekte, når de lander på mit bord, sagde han.
Der var dog irritation at spore hos Morten Bødskov i forbindelse med en redegørelse fra 2013 om Tibet-indsatsen fra Københavns Politi, som blev sendt fra Justitsministeriet til Folketinget.
Af den redegørelse fremgår det, at Københavns Politi ikke ”har afvist, at demonstranter blev frataget tibetanske flag” i forbindelse med Københavns Politis bidrag til besvarelser af spørgsmål i Folketingets Retsudvalg om det kinesiske statsbesøg i 2012, lige som det fremgår, "at personale på Station Amager efter det kinesiske statsbesøg har observeret, at et antal tibetanske flag har været opbevaret på stationen."
- Jeg kan huske, at vi (embedsmændene og Bødskov, red.) diskuterede den, og jeg kan huske, at jeg var meget træt af den, sagde Morten Bødskov i Tibetkommissionen.
Søvndal delte ikke bekymring med Bødskov
Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal har tidligere været til forhør i Tibetkommissionen.
Her fortalte Villy Søvndal, at han allerede kort tid efter det kinesiske statsbesøg i 2012 havde den opfattelse, at politiet havde krænket demonstranternes grundlovssikrede rettigheder til at ytre og forsamle sig.
Men det var ifølge tidligere justitsminister Morten Bødskov ikke en bekymring, Villy Søvndal delte med ham.
- Nej. Han har ikke fortalt det til mig. Det ville også være en udtalelse, som ville være svær at glemme, hvis landets udenrigsminister havde givet udtryk for, at der havde været tale om grundlovsstridige handlinger, lød det fra Morten Bødskov.