Det er helt uden for Villy Søvndals fatteevne, at Udenrigsministeriet skulle have blandet sig i politiets opgaver i forbindelse med officielle besøg fra Kina i perioden fra 2012-14.
Sådan lyder det fra den tidligere udenrigsminister på vej ind i Tibet-kommissionen i Søborg, hvor han her til formiddag skal afhøres.
- Det er i virkeligheden helt uhyrligt, at nogen har ment, at man i et demokrati som vores med en grundlovsfæstet ret til at ytre sig kan forbyde mennesker, der fredeligt giver udtryk for deres holdning, at gøre det.
- Det ville være så langt fra min fatteevne, hvis Udenrigsministeriet blandede sig i politiets opgaver, siger Villy Søvndal.
Han har tidligere i interview med Politiken erklæret sig uvidende om ordren til politiet om at gribe ind mod demonstranter ved det kinesiske besøg i 2012.
- Jeg har tidligere givet udtryk for, at det ville være helt uden for sædvane, hvis et Udenrigsministerium gav ordre til politiet om, hvordan de skulle agere, siger Villy Søvndal, der håber, at hans vidneudsagn kan hjælpe kommissionen:
- Jeg håber, at jeg med den viden, jeg har, kan bidrage til at danne et billede af, hvem der gav den ulyksalige ordre, også for at sikre at det aldrig kommer til at gentage sig, siger den tidligere udenrigsminister.
Siden 3. november er politifolk, tidligere og nuværende PET-chefer, ambassadesekretærer og departementschefer blevet afhørt, og undervejs er det blandt andet kommet frem, at der i maj og juni i 2012 flød e-mails fra Udenrigsministeriet til Statsministeriet.
De e-mails handlede blandt andet om, at kinesiske embedsmænd var bekymrede for demonstrationer i København. Megafoner og forstyrrelser ville man meget gerne være fri for - den kinesiske delegation skulle skærmes.
Hvorvidt det gav anledning til, at man fra politisk hold gik videre i systemet med den bekymring - og om man besluttede at reagere på den - bliver vi måske klogere på under dagens afhøringer, hvor altså Villy Søvndal, men også Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) skal i vidneskranken.