Migranter på vej til Europa bliver solgt af smuglere i Libyen

DR-dokumentar viser menneskesmugleres handel med migranter i Libyen.

Det får alvorlige konsekvenser for to kvinder, at de ikke har råd til at betale hele rejsen til Europa.

To kvinder er kommet alvorligt i knibe på vej til Europa. De har ikke penge nok til at betale for hele deres rejse.

Et sted nær den libyske kyst, hvor menneskesmuglere opbevarer migranter og flygtninge før turen over Middelhavet, mister kvinderne deres frihed.

Den menneskesmugler, der skulle have sat dem om bord på en båd, sælger dem i stedet til en anden smugler.

- Jeg er kun interesseret i profit. Vi køber dem for 1.000 til 1.500 dinarer - for det meste 1.500 dinarer (cirka 6.900 kroner, red.). Så sender vi dem med bil herfra og sælger dem andre steder. De bliver her et stykke tid, og når jeg får en god pris for dem, så sælger jeg dem straks, siger køberen.

Han er chef for en stor smuglerorganisation i Libyen, og DR er sammen med den tyske tv-station ZDF kommet i kontakt med ham via en lokal fotograf, som har fået lov at følge smuglerne i forbindelse med optagelsen af et dokumentarprogram om menneskesmugling.

Det er her, menneskesmugleren vil have kvinderne til at arbejde gæld af. (© DR Nyheder)

Chefen for smuglerorganisationen har ladet den lokale fotograf få adgang til det bygningskompleks, der fungerer som smuglernes hovedkvarter.

Nogle af rummene er indrettet som bordel, og her vil smuglerbagmanden have de to kvinder til at arbejde som prostituerede.

Kvinderne protesterer og græder.

Det gør smuglerens medhjælper vred, og han skubber begge kvinder omkuld på en madras, hvorefter han begynder at slå på dem med et bælte.

Uden for rummet står en kunde og venter på at komme ind til den ene af kvinderne.

- Jeg er nødt til at være hård, så hun arbejder. Vi slår hende og sulter hende. Vi behandler hende hårdt, så hun underkaster sig og indordner sig, siger smuglerbagmanden.

- Jeg har betalt for hende. Hun er her ikke for at sidde og spise.

Libyen er knudepunkt for migranter

Efter et boom i trafikken over Middelhavet mellem Tyrkiet og Grækenland går strømmene af migranter og flygtninge til Europa nu i stigende grad via de nordafrikanske lande og den centrale middelhavsrute.

Et vigtigt knudepunkt på ruten er de libyske kyster, hvor mange af bådene stævner ud med flygtninge på flugt fra konfliktområder og migranter, som flytter efter bedre muligheder.

Men en del af dem når aldrig så langt.

Nogle bliver tilbageholdt af libyske myndigheder og strander i detentionscentre.

Andre ender - ligesom de to kvinder i smuglernes hovedkvarter - som handlede, hvilket både Washington Post, Time og senest CNN også har dokumenteret.

I en FN-rapport fra sidste år indgår desuden vidnesbyrd fra migranter, der er blevet tvunget til at arbejde gratis i Libyen, og som er blevet truet på livet, tæsket og beskudt af deres arbejdsgivere.

Flere af dem har set andre tvangsarbejdere blive dræbt efter mislykkede flugtforsøg, eller når de ikke længere har været i stand til at arbejde.

Handlet kvinde: Alle her i Libyen græder

I forbindelse med optagelsen af dokumentarprogrammet er det lykkedes den lokale journalist, der er hyret af DR og ZDF, at få et interview med den ene af de to kvinder, som er blevet solgt.

Hun hedder Joy og fortæller, at hun kommer fra Nigeria, og at hendes drøm var at komme til Europa og åbne en frisørsalon.

- Jeg havde ikke planlagt at tage til Libyen. Jeg var på vej til Europa, og jeg er træt og forvirret over at være her i Libyen, siger Joy, hvis fulde navn er kendt af redaktionen.

Hun fortæller, at menneskesmuglerne har krævet, at hun betaler dem 2.000 libyske dinarer, hvilket svarer til mere end 9.000 kroner, men at hun ikke har pengene, og at hun derfor føler sig tvunget til at lade sig prostituere.

- Alle her i Libyen græder. Alle fortryder, at de overhovedet er kommet til Libyen, siger hun.

Fakta: Menneskesmuglerne

  • DR har sammen med den tyske tv-station ZDF gennem et år fulgt menneskesmuglerne Ali og Yahya og den syriske mand Aras, der forsøger at komme til Europa.

  • I dokumentarprogrammet 'Menneskesmuglerne' åbner de og andre i den ulovlige branche døren til en lukket verden.

  • Der indgår også optagelser af libyske smuglere, som handler med migranter, i dokumentaren.

  • 'Menneskesmuglerne' kan ses her på DR TV og sendes på DR1 den 27. november klokken 21.55.