Italien får millionstøtte fra EU til at kontrollere Libyens grænser

Samtidig er Italien klar til at sende flådeskibe til libysk farvand for at bekæmpe menneskesmuglerne.

Næsten 95.000 flygtninge og migranter er kommet til Italien i år. (Foto: © STEFANO RELLANDINI, Scanpix)

I flere måneder har Italien haft svært ved at håndtere de mange tusinde flygtninge og migranter, der det seneste halve år er kommet til landets sydlige byer og havne.

I begyndelsen af juli fik landet nok og kom med et opråb til EU om at hjælpe.

Her var EU imødekommende over for at støtte landet og fremlagde en plan for, hvordan det skulle foregå.

I går meddelte EU så, at man ville støtte Italien med 46 millioner euro, svarende til omkring 340 millioner kroner, til at hjælpe med at beskytte Libyens nordlige og sydlige grænser.

Målet er at forsøge at begrænse det enorme antal af migranter og flygtninge fra Libyen, der bliver smuglet over Middelhavet i faldefærdige gummibåde og træbåde.

Næsten 95.000 mennesker er kommet til Italien i år, ifølge UNHCR.

Italienske flådeskibe sendes til libysk farvand

Samtidig med EU's økonomiske støtte har Italien godkendt at sende flådeskibe til Libyens kyst for at hjælpe den libyske kystvagt med at bekæmpe menneskersmuglerne.

Ifølge Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, er der tale om et væsentligt bidrag, som han mener vil styrke Libyens suverænitet.

Der er endnu ikke offentliggjort nogle detaljer om, hvor mange skibe Italien vil sende af sted. Men premierministeren sagde efter godkendelsen, at der ikke er tale om en stor flåde.

Udover at hjælpe den libyske kystvagt planlægger Italien at styrke kontrollen ved Libyens sydlige grænse, som mange flygtninge og migranter lige nu krydser for at nå landets kyst og forsøge at komme ombord på menneskesmuglernes både mod Europa.

EU har allerede givet støtte til situationen i Libyen. Tilbage i april i år gav unionen 90 millioner euro til at forbedre vilkårene for de mange mennesker, der er strandet i det konfliktramte Libyen og hjælpe dem med at komme tilbage til deres hjemlande syd for Libyen. Men altså ikke en egentlig støtte til Italiens arbejde.

Derudover har EU for et par dage siden valgt at fortsætte dens flådeoperation ved Libyen i hele 2018. Den såkaldt Operation Sophia består i dag af fem skibe, tre helikoptere og fire patruljefly.

Foruden at hjælpe med redningsaktioner på Middelhavet uddanner man også den libyske kystvagt og flåde. Operationen er desuden med til at opretholde FN's våbenembargo i et forsøg på at bremse våben til blandt andet Islamisk Stat.