Lars Knud Lauridsen sidder på kanten af sin seng i lejligheden i Nyborg. Han bør egentlig sove, men kan ikke. Kroppen gør ondt.
Han rejser sig, bevæger sig besværet over mod sofaen, tager et rødternet tæppe om sig og sætter sig. Men han kan ikke sidde stille. Ryggen har det skidt. Kroppen fryser og ryster. Benene smerter.
Så rejser den tidligere gulvlægger sig igen og går ud i køkkenet. Lars Knud åbner skabet ind til kassen med medicin, tager en pakke piller ud og popper en ud af sølvfoliet.
- Tramadol, konstaterer han.
- Min fornuft siger, at jeg ikke skal, men min krop siger, at jeg skal. Hvis min krop ikke får hvile, så får jeg heller ikke hvile.
Han skærer en pille over og skyller den ene halvdel ned med et glas vand.
- Jeg har kun taget en halv, men min krop slapper af med det samme. Er det ikke forfærdeligt?
Knæskade startede overforbrug
Lars Knud Lauridsen dræber abstinenserne med det morfinlignende præparat tramadol, som cirka 300.000 danskere tager. Han er en af de 104.000 danskere, der har taget smertestilleren i mere end et halvt år.
Faktisk har han taget tramadol i mere end syv år. I store mængder.
- Jeg har næsten altid taget mere, end jeg skulle, siger 50-årige Lars Knud Lauridsen.
Han bliver introduceret til det smertestillende præparat efter en knæskade i 2009.
- Jeg har aldrig fået at vide, at tramadol kunne skabe afhængighed. Tværtimod har jeg fået at vide, at det afhængighedsskabende stof i medicinen er fjernet. Så jeg kunne trygt tage den, også i den høje dosering, jeg får, siger Lars Knud Lauridsen.
Meget lidt vanedannende
Tramadol sælges under flere forskellige navne i Danmark, herunder Dolol, Nobligan og Mandolgin, og de fleste mærker angiver i medicinpakkerne, at risikoen for afhængighed er lav eller meget lav.
Men Lars Knud Lauridsen kan ikke holde op.
- Jeg forstår udmærket godt narkomaner, der siger, at de ikke kan komme af med deres misbrug, for jeg er fanget i nøjagtig det samme, siger han i DR2-dokumentaren ’Morfinpillens skyggeside’.
- Jeg er sgu’ da narkoman. Det lægger jeg ikke skjul på.
Smerterne efter arbejdsskaden i oktober 2009 er så voldsomme, at Lars Knud Lauridsen er desperat efter at finde noget, der kan tage smerterne.
Det bliver tramadol.
Tramadol og antidepressiver
Efter første operation i januar 2010 går forbruget med Lars Knud Lauridsens egne ord ”helt amok”. Han starter et overforbrug, der i lange perioder er oppe på 1.400 milligram tramadol – eller 15-20 piller – mod anbefalingen, der lyder på 400 milligram.
Derudover begynder Lars Knud Lauridsen at tage antidepressiv medicin og andre piller, der skal dæmpe de aggressioner, som Lars Knud får, når abstinenserne sætter ind. Uro i kroppen, forstærkede smerter i benet, kramper i lægmusklerne, rystesyge, svedture.
Knæsmerterne gør det umuligt for Lars Knud Lauridsen at fortsætte sit gulvlæggerfirma, som han sælger cirka et år efter skaden, og medicinen kan ikke holde sammen på ham.
Problemerne med temperamentet fortsætter, og efter fire års misbrug bliver det for meget for hans kone, siger Lars Knud Lauridsen.
- Så blev jeg jo skilt. Min kone kunne ikke holde til det, og det kan jeg da ikke bebrejde hende, når hun har en narkoman rendende.
Lars Knud Lauridsen flytter fra sin kone og to drenge.
Bange for at blive rigtig narkoman
Da DR forlader Lars Knud Lauridsen i starten af 2017, har han et fleksjob på 16 timer i administrationen i en entreprenørvirksomhed og bor i sin lejlighed i Nyborg med sin ældste søn.
Lars Knud Lauridsen tager stadig tramadol, men har besluttet sig for at komme ud af sit misbrug.
- Jeg er bange for, at mit forbrug gør, at jeg bliver en rigtig narkoman, siger han.
Lars Knud Lauridsen vil ikke dø ”som en sur gammel stodder”, hvilket – frygter han – kan blive konsekvensen, hvis misbruget af tramadol fortsætter.
- Jeg ville miste det hele. Jeg ville miste min egen værdighed, min lejlighed og forbindelsen til mine børn, ekskone og familie.
Lægemiddelstyrelsen vurderer, at risikoen for at blive afhængig af tramadol er lav.
Stoffet tramadol er opfundet af det tyske medicinalfirma Grünenthal, der til DR2 Dokumentar skriver, at de mener, der er omfattende dokumentation for, at tramadol er meget lidt vanedannende. En række andre firmaer producerer tramadol som kopimedicin.
DR2 viser i aften kl. 20:45 dokumentaren ’Morfinpillens skyggeside’, hvor flere tramadol-brugere fortæller, at de er blevet afhængige af den smertestillende pille.