Hvis du er blevet opereret eller har været ude i en alvorlig livskrise, så kan du være i farezonen for at blive pillemisbruger, lyder det fra eksperter.
Emnet er aktuelt, fordi bogen 'Borgmester på stoffer' blev udgivet fredag.
Her fortæller Fredericias tidligere borgmester, Thomas Banke, om sit misbrug af morfin og sovemedicin.
- Min dans med de her præparater førte til, at jeg kom ud i det, jeg vil betegne som min absolutte største krise i mit liv. Den tog adskillige år, siger han.
Og sådan et misbrug kan faktisk ramme mange, vurderer praktiserende læge i Kolding, Anne Mette Rottwit.
- Der er måske nogle, der er mere disponerede for det end andre. Der kan være nogle, som når at opleve et sus eller får noget velvære af smertestillende medicin og har lyst til at få det igen, siger hun.
Overlæge i psykiatri og misbrugsbehandler Henrik Rindum har arbejdet med alkohol- og stofmisbrug i mange år.
Han anslår, at der er omkring 150.000 danskere, som bruger såkaldte opiater, som er morfin eller morfinlignende præparater. Omkring 25.000 til 30.000 af dem anslås at have et afhængighedsforhold til medicinen.
Henrik Rindom siger, at der groft sagt er tre måder at reagere på, når patienter får morfinlignende præparater.
- Nogle lægger sig på gulvet og kaster op i timevis. Andre får en god smertelindring, som er hensigten. Den tredje gruppe får det fuldstændigt fantastisk, som de aldrig har haft det før. Den sidste gruppe skal vi være meget opmærksomme på, siger Henrik Rindum.
Hos behandlingscenter Stien i Vojens, hvor Thomas Banke blev behandlet, siger centerleder, Michael Knudsen, at antallet af pillemisbrugere er stigende.
Han oplever, at de personer, som kommer i behandling hos ham, ofte er kommet ud i misbruget efter at have fået hjælp til smerter efter et uheld.
- Ofte så er det enten operation, trafikskader, arbejdsskader eller andre lidelser, hvor det har været nødvendigt at operere, og hvor der ikke har været lavet en aftrapningsplan med det samme, forklarer Michael Knudsen.
Og der skal professionel hjælp til, mener Thomas Banke.
- Dem, der er tættest på, og dem man bør lytte til, de har sværest ved at trænge igennem, fordi de er følelsesmæssigt involverede, siger han.
Ifølge Thomas Banke er det to år siden, at han kom ud af misbruget.