Kong Frederik rakte i går hånden ud til folket ved at bede om folkets støtte.
- Jeg får brug for al den støtte, jeg kan få fra min elskede hustru, min familie, fra jer og fra det, der er større end os, sagde han.
Selvom de seneste dages fejring af tronskiftet har været en kæmpe folkefest med flag, hurraråb og kage, er det langtfra givet, at kongeparrets regeringstid bliver lutter lagkage.
- Nu har det været som et eventyrland, og folk har stået og viftet med dannebrog, og alle er glade for kongehuset, men man skal ikke tage fejl af, at virkeligheden er fuld af hårde debatter og værdidebatter, siger kongehuskommentator Thomas Larsen.
- Der skal det nye kongepar sætte fødderne rigtigt, for det har dronning Margrethe været eminent dygtig til, siger han.
Træder ind i en sårbar periode
Selvom kong Frederik og dronning Mary er meget populære i befolkningen, er den helt store forskel for Danmarks nyudklækkede konge, at han ikke har den autoritet, som dronning Margrethe har haft.
- De har meningsmålinger i ryggen, som andre kun kan drømme om. Opbakningen til monarkiet er rekordstor, så hvad kan gå galt?
- Men det er ikke ligetil, for de skal ud i en proces, hvor de skal til at definere, hvordan fremtidens kongehus ser ud, og hvilke roller de og den øvrige familie skal spille, siger Thomas Larsen.
Kongeparret og deres børn træder ind i en "sårbar periode", for nu er de i centrum på en helt anden måde.
Det kommer ifølge Thomas Larsen til "at tage nogle år" at finde sig til rette i rollerne.
Kongeparret prøvede også som kronprinspar at få kritik for deres ageren.
Dronning Mary kom især i problemer omkring Herlufsholm, fordi hun udadtil kæmper for, at der ikke skal være mobning i landets skoler, påpeger Thomas Larsen.
- Der oplevede hun for første gang, at der blev stillet kritiske spørgsmål omkring hendes troværdighed. Det gjorde ondt.
Thomas Larsen nævner, at kongeparret dog også de senere år har leveret nogle store succeser som eksempelvis Royal Run, der engagerer titusindvis af danskere.
- Og så er der ingen tvivl om, at prins Christians 18-års fødselsdag var noget nær genial, hvor de introducerede ham på scenen sammen med en helt ny generation af unge, siger Thomas Larsen.
VIDEO Se hele statsministerens og kongens tale fra Christiansborgs balkon
Nytårstalen bliver den store eksamen
DR's historie- og kongehuskorrespondent, Cecilie Nielsen, siger, at det næste år bliver afgørende for Frederik og Marys popularitet og folkelige opbakning. Og der kommer til at være en stejl læringskurve.
- Vi har et år foran os, hvor der er meget, som kan gå godt, men der er også rigtig meget, der kan gå galt, siger hun.
- Det nye kongepar er blevet blæst ind på de her positioner med alt, hvad den overhovedet kan trække af folkelig opbakning. Det er rigtig godt i øjeblikket, men det helt store kunststykke bliver at opretholde det, siger Cecilie Nielsen.
- Kongen har en bane, der er rigtig stor og flot, men den er også svær at holde.
Det næste år for kongehuset bliver derfor ikke kun nemt. Alting kongeparret gør, vil blive målt og vejet, understreger hun.
- Den store eksamen bliver nytårstalen, for dronning Margrethes nytårstaler har været nærmest ikoniske, siger hun.
'Nu skal I i gang'
Dronning Margrethe har med Thomas Larsens ord "været meget selvkørende" i sine 52 år lange regeringstid, selvom hun også har haft dygtige rådgivere bag sig.
Der får kongeparret brug for dygtige rådgivere omkring sig.
- Kongeparrets rådgivere skal være med til at føre dem sikkert frem, siger Thomas Larsen.
Cecilie Nielsen ser også en udfordring i, at dronningens abdikation har udløst så stor eufori og folkelig opbakning til kongehuset, at generationsskiftet kan blive sværere, end hvis det var sket i forbindelse med majestætens død.
- Beslutningen om, at dronningen har valgt at abdicere og i stedet for gøre det til en fest, øger presset på kongen, siger hun.