Jylland og Fyns billige huse halter efter hovedstadens prisstigning

Mens billige huse i købenshavnsområdet er steget kraftigt siden 90’erne, kan kun to jyske kommuner hamle op med stigningerne.

Ejerne af de billigste jyske huse har langt fra fået lige så meget ud af det økonomisk set, som hvis de havde købt et tilsvarende billigt hus på den anden side af Storebælt. Det viser en ny analyse, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget på baggrund af tal fra boligsiden.dk

Et hurtigt kig på listen over de kommuner, hvor den billigste tredjedel af husene er steget mest siden 1992, afslører nemlig, at kun én ikke-sjællandsk kommune lige nøjagtig sniger sig med i top-20.

Det er Danmarks næststørste by Aarhus, der med en 19.-plads netop sniger sig med blandt ellers lutter sjællandske kommuner. Og går man 10 pladser længere ned ad listen er Aalborg den eneste kommune fra fastlandet.

Byer i konkurrence

Ifølge direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, skyldes det jysk-fynske fravær på listen i høj grad Københavns stigende popularitet.

- Man stiller det ofte op som Lolland eller andre yderområder mod det københavnske boligmarked, men i virkeligheden er konkurrencen meget hårdere mellem de større byer i Danmark. De tiltrækker en type mennesker, som gerne vil bo i byen. Og den konkurrence har København vundet i de senere år, siger han.

I 1992 var forskellen på gennemsnitsprisen på et hus i den billigste tredjedel i Aarhus og København blot 20.000 kroner, mens forskellen sidste år var på næsten en million kroner.

København breder sig

Samtidig med at København har slået Aarhus i konkurrencen om at være mest populær i forhold til boligkøberne, så har kommunen i langt højere grad trukket omegnskommunerne med op, påpeger Curt Liliegreen.

- Den store søgning mod København har betydet, at Storkøbenhavn er vokset kraftigt, og det har givet en efterspørgsel på de billigere boliger. Når priserne tæt på centrum, når et niveau hvor mange mennesker ikke kan være med, begynder de at se sig omkring efter, hvor de så kan købe noget tæt på byen, siger Curt Liliegreen.

Han mener, at København er den eneste danske by, der har en størrelse, hvor stigningen i huspriserne for alvor kan mærkes, også selvom man kommer et godt stykke uden for byen.

Prisen for et hus i den billigste tredjedel i Aarhus Kommune steg knap 137 procent fra 1992 til 2015, mens den tilsvarende stigning for et billigt hus i Københavns Kommune var på cirka 250 procent.

Sidste år kostede et hus i den billigste tredjedel i gennemsnit 6,1 millioner kroner på Frederiksberg, hvor de billigste huse er steget mest, og 2,7 millioner kroner i København, som ligger på en tredjeplads. Prisen for et hus i den billigste tredjedel i Aarhus Kommune var 1,7 millioner kroner.