Uligheden på husmarkedet er vokset kraftigt

Gennem de seneste to årtier er forskellen mellem de dyreste og billigste villaer på boligmarkedet blevet markant større.

De dyre huse er blevet dyrere, mens de billige huse koster det samme, lyder konklusionen i en ny analyse. (Foto: © GRAFIK: Mads Rafte Hein, (c) DR)

De dyre huse er blevet dyrere, mens de billige huse koster det samme som for 20 år siden. Det viser en ny analyse, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har lavet på baggrund af tal fra Boligsiden.dk

Den stigende ulighed skyldes især, at der er kommet flere boliger i den helt dyre ende. Det viser analysen, som har set på hushandler siden 1992 og frem til 2015.

- Tallene bekræfter entydigt en markant udvikling på boligmarkedet, hvor der er kommet flere villaer i de helt dyre prisklasser, mens andelen af boliger i den billige prisklasse er den samme, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

De allerdyreste huse er steget markant

I 1992 kostede den procent af villaerne, der var billigst, 164.000 kroner, mens den dyreste procent kostede 6,7 millioner kroner, hvis man omregner datidens priser til 2015-priser.

Sidste år var prisen på den ene procent billigste boliger ikke steget markant, men ser man på den dyre ende, så er det nu de to procent dyreste huse, der koster over 6,7 millioner kroner.

Skal man nu have fat i en villa blandt den dyreste procent, skal man nu lægge godt 10 millioner kroner.

Billige huse forsvundet fra København

Ifølge Birgit Daetz er den voksende ulighed dog ikke umiddelbart et problem for de købere, der kun har råd til billige huse, hvis man ser på landsplan.

- Det positive er, at der ikke er kommet færre billige huse, for dermed er muligheden for at blive husejer i hvert fald ikke forringet på grund af husprisudviklingen, siger Birgit Daetz.

Ønsker man et billigt hus kræver det dog, at man er villig til at flytte et godt stykke vej, hvis man kommer fra hovedstadsområdet. Her er prisen nemlig steget så meget at de billige boliger er forsvundet. Til gengæld er der kommet flere til i yderområderne, og derfor er der status quo.

Samtidig rækker en million kroner også langt fra lige så langt i dag som i 1992. Dengang kostede 92 procent af villaerne under 1 million kroner. Til sammenligning kunne bare 29 procent af villaerne fås til under 1 million kroner sidste år.

00’erne sendte priser på himmelfart

Det var især fra år 2000 og frem til finanskrisen, at de dyrere villaerne steg i pris, og dermed fik uligheden til at vokse.

Eksempelvis steg andelen af villaer i prisspændet 3 til 5 millioner kroner fra 1,5 procent til 9 procent i perioden 2000-2007, mens andelen af villaer til over 5 millioner kroner steg fra under en kvart procent til 2,5 procent af alle huse.

På landsplan er der dog forskel på, hvor meget uligheden er steget. I hovedstadsområdet er uligheden næsten den samme i dag som i 1992, fordi både billige huse og dyre huse er steget markant. I yderområderne er uligheden flere steder steget, da det her udelukkende er de dyre boliger, der er steget i pris.