Hovedstadens billige huse har tredoblet prisen siden 90’erne

De billigste huse i Storkøbenhavn er steget markant mere i pris end billige huse i resten af landet, viser ny analyse.

De dyre og billige huse er fulgtes ad i hovedstadsområdet, og det betyder, at prisen på de billige huse er steget mere end i resten af landet.. (Foto: © GRAFIK: Mads Rafte Hein, (c) DR)

Det er de færreste danskere, der kan vælge frit fra alle hylder, når boligjagten går ind, og drømmehuset skal findes. Det gør sig særligt gældende på hovedstadens boligmarked, hvor priserne de senere år kun er gået op.

Husene i den billigste tredjedel af hovedstadens boligmarked er nemlig i mange tilfælde steget lige så meget som de dyre huse, og

langt mere end billige huse i andre dele af landet. Her halter de billige huse nemlig ofte efter de dyre huse, når det kommer til prisstigninger.

Det viser en analyse af bolighandler i 1992 og i 2015, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har fortaget på baggrund af tal fra Boligsiden.dk

De billige huse følger med de dyre i byen

I landsdelen København By, der dækker kommunerne, København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby, er husene i den billigste tredjedel således steget med 224 procent siden 1992, mens de i Københavns omegn er steget med knap 150 procent.

- Når de dyre huse rammer et loft, hvor almindelige mennesker ikke kan være med mere, så begynder folk naturligt nok at se sig om efter de billigere huse. Og hvis efterspørgslen stiger, så stiger prisen naturligt nok også. Derfor følger de billige huse med de dyre huse i områder med kraftige stigninger, siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Absolutte stigninger

Boligøkonom på Syddansk Universitet Morten Skak, mener også, at forklaringen på den procentuelt store stigning skal findes i de billige huses udgangspunkt.

- Når der sker kraftige stigninger i byområder, er stigningerne ofte i kroner og ører det samme. Det betyder, at den nogen steder er større i procent for de billige huse, da de jo i udgangspunktet kostede mindre end de dyre huse, siger han.

Både Morten Skak og Curt Liliegreen peger på, at stigningen blandt hovedstadens billige huse samtidig er et udtryk for, at en beliggenhed tæt på København betyder mere for nutidens huskøbere end for 23 år siden.

Ny befolkningssammensætning

En lang række af kommunerne på Københavns Vestegn er også at finde på listen over kommuner, hvis billige boliger er steget mest. Det er ellers kommuner, som traditionelt set har været befolket af arbejdere og håndværkere, som hverken havde råd til de dyre eller billige boliger i eller nord for København.

- Der er sket en udvikling, hvor de her kommuners befolkningssammensætning har udviklet sig. I takt med at arbejdsmarkedet har ændret sig og i højere grad består af serviceerhverv, så har specialisterne i de erhverv, som ofte ligger i København, fået øjnene op for de her områder tæt på byen, og det får priserne til at stige, siger Curt Liliegreen.

Gennemsnitsprisen på et hus i Københavns bys billigste tredjedel er steget fra cirka 770.000 kroner i 1992 til 2,5 millioner kroner i 2015. Den tilsvarende stigning i Københavns omegn er fra godt 880.000 kroner til 2,2 millioner kroner.