Det er socialtilsynet, der skal sikre at, reglerne bliver overholdt på blandt andet opholdssteder for udsatte børn og unge.
Men hvis man som opholdssted vil skifte socialtilsyn ud, så kan man blot flytte postadresse. Det har Socialtilsyn Nord set flere eksempler på.
- Socialtilsyn Nord er bekendt med flere tilbud, der flytter hovedadresse med det formål at blive underlagt et andet socialtilsyns tilsynskompetence. Det gælder både fra og til Socialtilsyn Nord, skriver tilsynet i en redegørelse til Socialministeriet.
Den omstridte opholdssteds-koncern Hjorthøjgård lavede den manøvre i februar, da Socialtilsyn Nord havde en række sager, som de var i gang med at følge op på med Hjorthøjgård.
Dels var der angiveligt sket en seksuel krænkelse af en ung anbragt, og kort tid efter blev en anden af de anbragte sigtet for drabet på en nordjysk købmand.
Flyttede adresse – opholdsstederne blev liggende.
Socialtilsynet var derfor på uanmeldt tilsynsbesøg på opholdsstedet i begyndelsen af februar, og ville efterfølgende følge op på de to sager.
Men det nåede Socialtilsyn Nord ikke. Socialtilsyn Nord skriver, at de ”nåede dog ikke at konkludere på besøget, inden tilbuddet valgte at flytte hovedadresse til Hjørring Kommune og dermed overgik til Socialtilsyn Øst”.
Det står der i den redegørelse om Hjorthøjgård-sagen, som Socialtilsyn Nord har lavet til Socialministeriet. Redegørelsen blev bestilt af socialminister Mai Mercado (K) efter DR's dækning af sagen.
Flytningen betyder, at det nye socialtilsyn skal sæte sig ind i sagen på ny, hvilket tager tid.
- De flytter postadressen ind i Hjørring. Så må Socialtilsyn Nord ikke længere føre tilsyn. Og så slipper man uden om den sag, som er i gang, forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.
Han har gennemgået sagen for DR og kender derfor forløbet godt.
Hjorthøjgårds daværende direktør fratrådte med øjeblikkelig virkning, efter at DR havde bragt dokumentaren ’Drabet på købmanden’. Den konstituerede direktør Søren Lynge-Stensgaard skriver til DR, at han ikke har været med til at træffe beslutningen om at flytte koncernens adresse, og at han ikke har nogen kommentarer til sagen.
Ekspert: Kan nærmest selv vælge tilsyn
Reglerne siger, at et opholdssteds hovedadresse afgør, hvilket socialtilsyn, opholdsstedet hører under.
I Nordjylland hører opholdssteder under Socialtilsyn Nord, medmindre hovedkontoret ligger i Hjørring Kommune, hvor Socialtilsyn Nord ligger. Så er det i stedet Socialtilsyn Øst, der skal føre tilsyn, for at sikre uafhængighed.
- Som reglerne er nu, så muliggør de nærmest, at man kan vælge hvem der skal føre tilsyn. Man placerer bare sin postadresse der, hvor man synes at tilsynet er mindst stramme, siger Per Nikolaj Bukh.
Ekspert og tilsyn: Reglerne bør laves om
Ifølge Socialtilsyn Nord er det ”ikke hensigtsmæssigt, at det er muligt for tilbuddene frit at vælge deres tilsynsmyndighed”.
- Det indebærer eksempelvis, at et tilbud, med næsten øjeblikkelig virkning, kan skifte tilsynsmyndighed. Det kan et tilbud for eksempel gøre, hvis et socialtilsyn vælger at varsle afgørelse om skærpet tilsyn og påbud, står der i redegørelsen.
Professor Per Nikolaj Bukh mener, at reglerne bør laves om.
- Det er ineffektivt og meget, meget uhensigtsmæssigt, når man skal kunne føre et effektivt tilsyn. Alle de fysiske aktiviteter og bygningerne er jo fuldkommen uforandrede. Det er simpelthen bare en postadresseændring man foretager, og det burde ikke være årsag til, at man skal starte fuldkommen forfra med tilsynssagen, siger han.
Også Socialtilsynet ønsker sig regler, der umuliggør fremgangsmåden, som Hjorthøjgård har benyttet sig af.
- Socialtilsyn Nord foreslår, at det ikke bliver muligt for tilbud at skifte socialtilsyn. Alternativt, at flytning af socialtilsyn sker med et opsigelsesvarsel på løbende år plus et år. På den måde vil man imødegå, at tilbud flytter, fordi man eksempelvis oplever et mere intensivt tilsyn fra sit nuværende tilsyn, skriver tilsynet i sin redegørelse til Socialministeriet.
Minister: Vi kigger på det
Til efteråret skal politikerne drøfte socialtilsynenes beføjelser. Derfor vil Socialministeren endnu ikke lægge sig fast på, om reglerne skal laves om.
- Det vigtige for mig, det er at man ikke bare kan flytte til en anden adresse og et andet socialtilsyn og dermed få lov til at gå under radaren. Men at der blir ved med at være et kontinuerligt fokus på at man skal levere kvalitet uanset hvor i landet man er henne, siger Mai Mercado (K), til DR Nyheder.
- •
Du kan se dokumentaren 'Drabet på Købmanden' på dr.dk/tv.
- •
Du kan også læse hele historien i denne webdok.
- •
Og i temaet på dr.dk finder du alle artikler fra dækningen.