- Nu er nok nok. Det er simpelthen ikke i orden det, der foregår
Sådan siger Lone Bager, der er ansat på et tilbud under opholdssteds-koncernen Hjorthøjgård.
Her har hun selv arbejdet med en stærkt behandlingskrævende 12-årig dreng. Drengen har fået en behandling, som Lone Bager nu tager afstand fra.
- Der er ikke noget af det her, der er sjovt. Og det er ikke sjovt at stå frem og pege fingre af det, der sker. For jeg peger jo også på mig selv, siger Lone Bager.
Hun har været fastansat hos Hjorthøjgård, men blev fredag den 1. juni opsagt af ledelsen, fordi hun har valgt at udtale sig om sagen til DR.
Søren Lynge-Stensgaard der er konstitueret direktør på Hjorthøjgård fortæller til DR, at han vil have sikkerhed for om der foregår ulovlige magtanvendelser på akuttilbuddet og at han derfor vil have lavet en uvildig, juridisk undersøgelse af, om lovgivningen er overholdt.
Se hele indslaget fra 21 SØNDAG her på dr.dk/tv.
Enkeltmandsprojekt til mindst tre millioner
Drengen, som Lone Bager har arbejdet med, er anbragt af Greve kommune i et såkaldt enkeltmandsprojekt under Koncernen Hjorthøjgård, der ejer i alt fire opholdssteder i Nordjylland. Han bor i et hus for sig selv, hvor der er 2-3 ansatte til at tage sig af ham. Sådan en anbringelse koster mindst tre millioner kroner om året.
Men Lone Bager mener ikke, at drengen får den rette behandling. Og at han bliver håndteret forkert.
- Nogen har den opfattelse, at hvis han er udadreagerende, så skal han bare i gulvet, fortæller hun.
Nedværdigende behandling
Socialtilsyn Nord har også kritiseret forholdene, efter at de var på tilsysnbesøg på stedet den 29. juni 2017. De skriver i en tilsynsrapport, at drengen er blev ulovligt spærret inde med strips på vinduerne og at ledelsen opfordrede personalet til at blande drengens medicin i cola, hvilket er i mod reglerne.
De beskriver også, at det i mange tilfælde ikke er blevet indberettet, når personalet har benyttet magt over for drengen.
- Jeg har jo forsøgt længe at sige, at det her er ikke okay. Der sker for mange magtanvendelser, der sker forkerte magtanvendelser, siger Lone Bager.
Socialtilsynet skriver også, at drengen blev udsat for nedværdigende behandling, da en række ansatte holdt ham fast og overhældte ham med vand.
DR Nyheder har fået aktindsigt i den logbog, som personalet har ført over den 12-årige dreng, og her skriver en ansat:
”[barnet] bliver nu så truende og aggressiv, at [barnet] bliver holdt og der bliver skyllet vand på [barnet] fra en spand, [barnet] tror at ut kan hjælpe [barnet] og redde vedkommende, hvilket [barnet] så troede forkert, og bliver igen skyllet(…).”
Ifølge Lone Bager er forholdene blevet bedre siden sidste sommer, hvor Socialtilsynet var på besøg, men der sker ifølge hende fortsat magtanvendelser, der ikke bliver indberettet.
Var selv med
Lone Bager var selv med til at kaste vand på drengen. I dag betragter hun det også selv som et overgreb på drengen.
- Man gør bare ikke det, vi gjorde, siger hun.
Socialtilsyn Nord påtaler episoden med vandet, da de er på besøg. Ifølge Lone Bager skete det, fordi drengen trængte til et bad.
- Socialtilsynet kommer jo på besøg, og jeg siger til dem, at vi har smidt vand på ham. Og de siger: ”Det har du ikke lovhjemmel til. Om så han går og stinker… Hvad som helst. Du må ikke skride over de grænser”, fortæller Lone Bager og fortsætter:
- Tilsynet er der jo for at sige hvad vi må og hvad vi ikke må. Så jeg har det da skidt med, at jeg har været med til det.
Har forsøgt at få ledelsen i tale
Lone Bager fortæller, at hun flere gange har forsøgt at gøre ledelsen opmærksomme på, at der var problemer med behandlingen af drengen.
DR Nyheder har set en SMS-korrespondance, der bekræfter at hun forsøger at få ledelsen til at gøre noget i forhold til de magtanvendelser, der ifølge Lone Bager, er overflødige.
22. april skriver Lone Bager til et medlem af ledelsen:
- Vi er simpelthen nødt til at have en alvorlig snak, jeg kan bestemt ikke stå inde for det her, håber ikke det er hvad i vil have.
Lone Bager har også for nylig kontaktet Socialtilsyn Øst, der har overtaget tilsynet med Hjorthøjgårds opholdssteder.
Direktør vil undersøge forløbet
Søren Lynge-Stensgaard er konstitueret direktør i Hjorthøjgård. Han har arbejdet i koncernen i 10 år.
- Hvordan vil du beskrive den måde i har håndteret den her dreng på?
- Jeg vil beskrive det som nogen omsorgspersoner, der har forsøgt at gøre alt hvad de kunne for at forsøge at passe på den her dreng, siger Søren LyngeStensgaard.
Direktøren beklager, at magtanvendelserne på drengen ikke er blevet indberettet.
- Det er da ganske uheldigt og slet ikke godt nok, men jeg hæfter mig ved de initiativer, der blev sat i værk på baggrund af den tilsynsrapport, gjorde at der relativt hurtigt blev ændret på det til det bedre, siger Søren Lynge-Stensgaard.
Han lover også, at der nu vil blive lavet en uvildig, juridisk undersøgelse af, om lovgivningen er overholdt.
Har mistet sit job
Lone Bager blev den 1. juni opsagt fra sit job i Hjorthøjgård.
Det skete med direkte henvisning til, at hun har valgt at udtale sig om sagen til DR.
- Ledelsen er informeret om, at du har udtalt dig til pressen vedr. Hjorthøjgård, hvilket strider mod retningslinjerne og derfor ikke er foreneligt med et fortsat ansættelsesforhold på Hjorthøjgård A/S, skriver ledelsen i opsigelsen til Lone Bager.
Ifølge Lone Bager bliver der fortsat anvendt for meget magt mod drengen. Og derfor har hun valgt at stå frem med sin historie.
- Der er rigtigt god grund til at reflektere over, hvad det egentlig er vi har gang i her. Og det er ikke bare på Hjorthøjgård, tænker jeg, det er sådan generelt. Hvem er det vi sætter til at passe vores svageste udsatte? Det tænker jeg… Det gør ondt inde i mig, siger Lone Bager.
Få et overblik over alle historierne om Hjorthøjgård på fire minutter og 21 sekunder:
- •
Du kan se dokumentaren 'Drabet på Købmanden' på dr.dk/tv.
- •
Du kan også læse hele historien i denne webdok.
- •
Og i temaet på dr.dk finder du alle artikler fra dækningen.