I mindst to tilfælde er personalet blevet instrueret i at tvangsmedicinere en 12-årig dreng på et socialpædagogisk enkeltmandsprojekt, Akut/MMS, der er en del af koncernen Hjorthøjgård.
Det fremgår bl.a. af en bekymringshenvendelse fra en jurist i Socialtilsyn Nord, der fortæller til Styrelsen for Patientsikkerhed, at hun er bekymret over, at en ”dreng, der ikke vil have sin medicin, fik medicin opløst i cola, som han fik uden sit vidende”.
Sådan her skrev Styrelsen for Patientsikkerhed i et telefonnotat efter at have modtaget bekymringshenvendelsen:
DR Nyheder har fået aktindsigt i dokumenterne i januar 2018, herunder bekymringshenvendelsen fra juli sidste år.
Under koncernen Hjorthøjgård ligger også opholdsstedet Gården, som i de seneste dage er blevet kritiseret af flere eksperter i forbindelse med sagen om en psykisk syg ung mand, der nu er sigtet for at have dræbt en købmand i Suldrup i Nordjylland.
Eksperterne vurderer bl.a. at opholdsstedet manglede kompetencer til at varetage de vanskeligheder, der var hos den unge anbragte.
Ledelsen instruerer
I sagen om Akut/MMS fremgår det af sagens akter, at det er ledelsen, der instruerer personalet i at blande medicin i cola.
John Klausen, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet har set sagen igennem for DR Nyheder. Han kalder oplysningerne alarmerende og er ikke i tvivl om at der er tale om en fremgangsmåde, der er i strid med loven:
- Altså der er ikke hjemmel til at tvangsmedicinere, det er nogle helt andre steder, det kan foregå. Så det er ret oplagt, at man ikke bare kan gøre, på forskellig vis, noget der har karakter af tvangsmedicinering. Det er meget alarmerende oplysninger, der bør føre til at man undersøger det meget grundigt.
Også Christine Hemme, der er ekspert i udsatte børn og unge ser alvorligt på at man på stedet har givet et barn medicin på denne måde:
- Det tyder på de slet ikke ved hvad de skal ifølge lovgivning og det er altid bekymrende, siger Christine Hemme.
Ledelsen på opholdsstedet skriver efterfølgende til Socialtilsyn Nord, ”at det er korrekt som skrevet står, at personalet ved to lejligheder er blevet foreslået at blande barnets lægeordinerede, antipsykotiske medicin op i en læskedrik”. Men ledelsen forklarer også, at den efterfølgende er blevet ”mere oplyst på området, og det er blevet indskærpet overfor personalet, at medicinering alene må foregå efter accept på et fuldt oplyst grundlag”.
Tvivl om doser og præparater
Den 12-årige dreng var ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed ”massivt medicineret”, og der var tvivl om de doser og præparater som skulle have, skriver Styrelsen.
Ifølge opholdsstedets ledelse havde man ikke gennemgået medicininstrukser med personalet og det ”beklager man dybt”. Man forklarer, at man efterfølgende vil ændre praksis på opholdsstedet, og det får ifølge sagens akter Styrelsen for Patientsikkerhed til at lukke sagen på det foreliggende grundlag.
Advokat: Der blev ikke givet medicin
Advokaten for Hjorthøjgård, Bjarke Vejby, oplyser til DR, at der slet ikke blev givet medicin i cola - men blot instrueret om at gøre det. Der blev stillet et forslag om det fra en repræsentant for ledelsen, men det kom ikke til medicingivning. I stedet kørte opholdsstedet barnet til psykiatrisk afdeling, som reglerne foreskriver, siger advokaten.
Hjorthøjgårds ledelse skriver på deres hjemmeside, at "vi fejlede, vi har allerede i 2017 lagt os fladt ned og for længst lært af det. Vores regler er klare og vi uddanner vores folk. Vi skal give ordineret medicin, ellers ender vi i TV, men vi må ikke give den, hvis en ung siger nej – uanset hvad der i så fald måtte ske med os eller andre."
Opdateres..