Fik multiresistent bakterie i Tyskland: Claus har fået antibiotika i to år

Under en hospitalsindlæggelse i Tyskland fik Claus Lykke en multiresistent bakterie ind i kroppen. I dag kan han ingenting.

Claus Lykke nåede en enkelt tur på sin klassiske Harley Davidson-motorcykel, inden han blev syg efter hospitalsindlæggelsen i Tyskland. Nu står den til pynt i stuen. (© DR Danmark)

For to år siden var der godt gang i Claus Lykkes liv. Han havde travlt med sit eget firma og fuld fart på i fritiden med ture på land og vand på motorcykel og i båd – og så lerdue-skydning ved siden af. Så blev han indlagt på et hospital i Tyskland og fik vendt op og ned på sit liv.

På hospitalet fik han nemlig en multiresistent MRSA-bakterie ind i kroppen.

Det tyske hospital kunne ikke slå bakterien ned, og heller ikke Horsens Sygehus, som han blev overført til, kunne få bugt med den.

- Så overfører de mig til Skejby, hvor jeg bliver scannet, og der kan de konstatere, at bakterien har spist, eller ætset, noget af ryggen væk, og det er derfor, jeg har haft de smerter i lænden og ryggen, forklarer han.

Antibiotika i to år

Men selvom lægerne på Skejby Universitetshospital altså hurtigt fandt ud af, hvad Claus Lykke fejlede, har de ikke kunnet gøre ham rask.

- Der findes fem typer antibiotika, som kan slå denne her bakterie ned eller holde det nede. Den ene af dem kan jeg ikke tåle, og de resterende fire har jeg fået i sammenlagt to år nu, forklarer han.

- Jeg kan ingenting

Det første år var Claus Lykke skiftevis i og ude af antibiotika-behandling, men det seneste år har han konstant været på antibiotika. De mange antibiotika-piller giver ham kvalme, så han får også kvalmestillende piller. Og så er der pillerne mod smerter. Sygdommen og medicinen påvirker ham voldsomt. Som bare 50-årig har han måttet sætte det meste af sit liv på stand by:

- Jeg får mange piller, med det resultat at jeg er konstant træt. Jeg sover en time eller to ad gangen, og så skal jeg op og gå lidt rundt. Sådan er det både dag og nat. Jeg kan ikke binde mine egne snørebånd, jeg kan ikke slå græs eller støvsuge, jeg kan ingenting, forklarer han.

Risikabelt hospitalsbesøg

Han har stadigvæk svært ved at forstå, at så lille en ting som en bakterie kan gøre så stort et indhug i ens liv. Og at det skulle vise sig at være så risikabelt at blive indlagt i Tyskland:

- Hvis jeg havde sprunget i faldskærm eller kørt for stærkt på motorcykel, så var det min egen skyld. Så var det overskueligt. Set i bagklogskabens lys, så havde vi taget en taxa nede fra Tyskland og kørt hjem til Danmark, til Aabenraa eller Haderslev og var blevet indlagt på et sygehus dernede, siger han.

Svært at se fremad

Den megen medicin og den konstante lediggang har sat sit præg på Claus Lykkes humør. Det er gråvejr hele tiden, aldrig solskin. Og fremtidsplaner er der ikke mange af:

- Jeg kan faktisk ikke overskue at se fem år ud i tiden med det liv, jeg har nu. Jeg har ikke noget arbejde og ingen fritidsinteresser. Der er ikke så meget. Så det har jeg svært ved, at se fem år frem, forklarer han.

Forsigtigt håb

Claus Lykke blev scannet for en uge siden, og de foreløbige resultater viser tegn på, at den ét år lange uafbrudte antibiotika-kur har virket. Bakterien er tilsyneladende væk, og det giver grund til forsigtig optimisme.

- Jeg håber og krydser fingre for, at jeg er ovre det, men sidste gang holdt det en uge, så vendte det tilbage, fortæller han.

Claus Lykke skal nu finde ud af, om bakterien holder sig væk, selvom han holder op med at tage antibiotikapiller. Hver eneste uge i den næste lange tid skal han derfor have tjekket sit blod for nye spor af bakterien.

DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.