Faktatjek: Statsministeren spreder forkert fakta fra ministerie

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har de seneste uger gentaget en påstand om, at 20 procent af unge, hverken har uddannelse eller noget arbejde syv år efter, de har forladt folkeskolen. Men undersøgelsen, han refererer, har slet ikke undersøgt, om de unge er i arbejde, fortæller Detektor.

(Foto: © Liselotte Sabro, (c) Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har flere gange været ude og advare mod, at for mange unge ikke kommer videre end folkeskolen.

- Syv år efter, man går ud af folkeskolen, er der en femtedel, der hverken har en ungdomsuddannelse eller et arbejde, sagde statsministeren blandt andet til Politiken i slutningen af februar. Og samme påstand finder man på Lars løkke Rasmussens Facebookside samt i en række medier.

Påstanden stammer fra forordet til en rapport udgivet af Undervisningsministeriet. Detektors gennemgang af rapporten viser dog, at der er fejl i forordet. Og selv efter forordet blev rettet, gentog statsministeren fejlen i TV2-Nyhederne den 8. marts.

Fejl i rapport

Rapporten er lavet af en ekspertgruppe - nedsat af Lars Løkke Rasmussen - som fremlagde en række anbefalinger til, hvordan de unges vej gennem uddannelse kan gøres både bedre og enklere.

I forordet til den oprindelige rapport findes der ganske rigtigt en formulering, der ligner den Lars Løkke Rasmussen bruger:

- Ser man på gruppen af unge omtrent syv år efter undervisningspligtens ophør, rummer den godt og vel 20 pct. af en årgang uden job eller gennemført ungdomsuddannelse, stod der i rapporten.

Men da Detektor læser rapporten, viser det sig, at der ikke er sammenhæng mellem analyserne i rapporten og formuleringen i forordet. Eksperterne bag rapporten konkluderer nemlig længere inde i rapporten, at 20 procent af unge, omtrent syv år efter, de har forladt folkeskolen, hverken har opnået studie- eller erhvervskompetence. Erhvervskompetence betyder, at man har en erhvervsfaglig eller videregående uddannelse – og det er altså ikke det samme som at have et arbejde. Ekspertgruppen har ikke undersøgt, hvor stor en del af denne gruppe, der heller ikke har et arbejde.

- Det en regulær fejl, som jeg er kommet til at lave i forordet, og det er beklageligt. Det er rigtigt nok, at der er 20 procent af en årgang, der ikke har gennemført ungdomsuddannelse, og der er også meget, der tyder på, at de her unge ikke er i beskæftigelse. Men det er et forkert udsagn, fortæller formand for ekspertudvalget og rektor for Professionshøjskolen Metropol, Stefan Hermann til Detektor.

Mange er under uddannelse

Der er altså ikke dokumentation for at sige, at 20 procent af en årgang, hverken har uddannelse eller job. Dertil kommer, at langt de fleste i af de 20 procent faktisk er i gang med en uddannelse. Det nævnes da også i selve rapporten, men ikke i forordet eller af statsministeren.

Stefan Herman erkender dog, at mange af de unge er i gang:

- De venter måske på at på begynde uddannelse, er i et forbedrende tilbud for eksempel på en produktionsskole, nogle er måske i beskæftigelse eller i beskyttet beskæftigelse, så det er ikke sådan, at der ikke sker noget. Der sker rigtig meget, siger Stefan Hermann.

Stefan Hermann forklarer også, at ekspertgruppen ikke har undersøgt, hvor stor en del af de 20 procent, der rent faktisk har et arbejde.

Ministeriet retter

Både ekspertudvalget bag rapporten og Undervisningsministeriet har efter Detektors henvendelse erkendt og rettet fejlen. Undervisningensministeriet skriver følgende:

"Fejlen er undervisningsministeriets ansvar. Det er beklageligt. Fejlen er nu rettet."

I første omgang lader det ikke til, at rettelsen er nået hele vejen videre til Statsministeriet. Et par dage efter rettelsen brugte Lars Løkke Rasmussen nemlig igen de forkerte oplysninger i interview med TV2:

Detektor har spurgt Statsministeriet, hvorfor Løkke fortsat bruger den samme formulering, men det har Statsministeriet ingen kommentarer til. Det lader dog til, at nogen i ministeriet har lyttet til Detektor. I tirsdagens spørgetime, havde Statsministeren nemlig rettet sit ordvalg.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.