Det er yderst positivt, at der i år bliver optaget flere studerende på de økonomiske og handelsorienterede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne end tidligere. Det kan nemlig være med til at styrke især de små og mellemstore virksomheder og derved sikre, at de på sigt kan booste deres indtjening.
Det er meldingen fra interesseorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer tusindvis af virksomheder og brancheorganisationer inden for områder som handel, velfærd og transport.
Dugfriske tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser nemlig, at der i år er blevet optaget ekstra mange studerende på de korte- og mellemlange videregående uddannelser, der er målrettet det økonomiske og merkantile, det tekniske samt det samfundsfaglige område – eksempelvis uddannelser som markedsføringsøkonom, bygningskonstruktør og serviceøkonom.
Jord under neglene
Og netop de uddannelser kan noget, som de lange universitetsuddannelser ikke kan, siger Mette Fjord Sørensen, der er uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv.
- Erhvervsakademierne er eksempelvis rigtig gode til at rykke de praktiske elementer ind i den teoretiske undervisning. De studerende får jord under neglene, mens de er under uddannelse, og mange uddannelser har et tæt samspil med erhvervslivet. Det gør det lettere for de studerende at komme ud på arbejdsmarkedet bagefter, siger hun og fortsætter:
- Vi kan allerede nu se, at vores medlemmer vil efterspørge de kompetencer, som de studerende får på de korte- og mellemlange videregående uddannelser, og derfor er det positivt, at der er blevet optaget flere på de uddannelser i år, siger Mette Fjord Sørensen.
Vidensløft i virksomhederne
I alt 93.924 personer har i år søgt ind på en videregående uddannelse, hvoraf 65.298 vil få tilbudt en studieplads. Det er to procent højere end sidste år, og det er især professionsbacheloruddannelserne, der trækker læsset.
De uddannelser har nemlig sagt ja til fem procent flere studerende end sidste år, mens erhvervsakademierne og universiteterne ligger på stort set samme niveau som i 2014. Erhvervsakademierne har til gengæld lukket flere elever ind på de handelsorienterede og tekniske uddannelser.
Hos tænketanken DEA mener administrerende direktør Stina Vrang Elias, at det kan blive en styrke for det private erhvervsliv, at det er blevet optaget flere studerende på de mere handelsorienterede uddannelser.
- De kortere videregående uddannelser er målrettet det private erhvervsliv, og derfor kan de være med til at give en vidensløft i virksomhederne, siger hun.
Det er Mette Fjord Sørensen enig i. Hun understreger samtidig, at de kan komme til at fungere som brobyggere ude i de mindre og mellemstore virksomheder, så det på sigt kan blive lettere for dem at ansætte akademikere fra universiteterne.
- De kan i samspil med de dygtige kandidater fra erhvervsakademierne være med til at skabe vækst og nye arbejdsgange i virksomhederne, som derved kan skabe nogle nye udviklingsmuligheder, siger hun.
Selvom ansøgere først modtager endeligt svar i morgen den 30. juli, så kan du allerede fra i aften kl. 24 klikke dig ind på dr.dk, og se, hvilket gennemsnit det kræver, at komme ind på de forskellige uddannelser. I vores interaktive grafik, kan du også sammenligne på tværs af universiteter og uddannelser.