843 videregående uddannelser gør det svært for unge at vælge

Uddannelsesudbuddet har en uoverskuelig størrelse, mener de studerendes repræsentant. Unge har brug for mere information.

92.477 har søgt ind på en videregående uddannelse i 2015. Natten til torsdag får de optagne og de afviste svar. (Foto: © Philip Meisner)

Selvom en række uddannelser har det samme indhold, så har de helt forskellige titler. Det kan skabe forvirring, når unge skal vælge én af de 843 videregående uddannelser, der tilbydes.

- Der er brug for, at gymnasieelever og uddannelsessøgende får mere information, så de kan danne sig et overblik over mulighederne.

Det siger Klaus Rose, der er formand for foreningen Syddanske Studerende ved SDU.

Flere eksperter mener også, at kommende studerende har alt for mange forskellige uddannelser at vælge imellem.

Det gør det svært for de studerende at vælge rigtigt.

- Jeg tænker, at det er rigtig mange uddannelser at skelne imellem, siger vejleder Torben Theilgaard fra Studievalg København.

Ifølge ham er de mange valgmuligheder et udtryk for, at mange uddannelser ligner hinanden meget.

Universiteter konkurrerer om studerende

Klaus Rose mener ikke, at indholdet i de enkelte uddannelser overlapper hinanden for meget på Syddansk Universitet.

Der skal nemlig stadig være mulighed for at specialisere sig i en særlig retning inden for en studieretning.

- Problemet ligger imellem de forskellige universiteter, der kæmper om at få studerende og dermed taxameterpenge, siger Klaus Rose.

Uddannelsesinstitutionerne modtager betaling fra staten, for hver gang en studerende gennemfører en uddannelse. Derfor har universiteterne incitament til at optage så mange som muligt, mener han.

Lokker med smarte titler

Universiteterne markedsfører nogle uddannelser forskelligt og giver uddannelserne forskellige titler i et forsøg på at appellere til de studerende.

- Universiteterne vil gerne have det til at lyde nyt og moderne. Derfor får flere af uddannelserne en fancy titel for at tiltrække studerende, siger Klaus Rose.

Ifølge ham er der ikke behov for at nedlægge uddannelser, men i stedet få uddannelsesinstitutionerne til at tale sammen, hvis de har uddannelser med det samme indhold.

- Universiteterne bør strømline uddannelsernes navne, så de studerende kan gennemskue, hvilke uddannelser der har det samme indhold og fører til de samme typer job, siger Klaus Rose.