- Du er grim.
- Du er bare en stor, fed luder, der ikke kan bruges til en skid.
- Hvorfor fuck er du stadig ikke død?
Det er eksempler på hadebeskeder, som børn og unge i Danmark har modtaget på sociale medier som Snapchat og Facebook.
Nogle gange står det klart for modtagerne, hvem der står bag. Men andre gange gemmer afsenderen sig bag falske profiler på sociale medier.
På den måde ved mobbeofferet ikke, hvem beskederne kommer fra, og mobningen bliver anonym.
Anonym mobning er et problem
Den anonyme mobning er et problem blandt børn og unge i Danmark.
Det svarer samtlige eksperter i en rundspørge, som DR har foretaget blandt syv af landets førende eksperter inden for digital mobning.
Fem af de syv eksperter svarer, at de jævnligt oplever sager, hvor mobberen er anonym.
En af dem er Lykke Møller Kristensen, der er selvstændig konsulent og i løbet af de sidste fire år har interviewet 500 børn og unge om deres liv på sociale medier.
Hun kender til flere børn og unge, der er eller har været udsat for anonym mobning.
- Det er virkelig barsk for dem, der bliver udsat for det. Det er stressende for dem ikke at vide, hvem det er, der er afsender på de her ting, fordi lige pludselig kan børnene have en oplevelse af: er det i virkeligheden min bedste veninde eller en ovre fra fodbold, siger Lykke Møller Kristensen.
Caroline blev mobbet fra falske, anonyme profiler
I dokumentaren ”Hængt ud på nettet”, der bliver sendt i aften på DR2, fortæller 15-årige Caroline, hvordan hun gennem tre år blev mobbet gennem sociale medier som Facebook og Snapchat.
Nogle dage modtog hun op mod 100 beskeder på sin telefon, men hun fandt aldrig ud af, hvem de kom fra.
Hun kender til den stress, som Lykke Møller Kristensen taler om.
- Det kunne i princippet være alle. Både folk du kendte, og folk du ikke kendte. Så jeg følte, at jeg hele tiden skulle være opmærksom og kigge mig over skulderen for at se, om nogen kiggede på mig. Det tog rigtig meget energi, fortæller hun.
Her er eksempler på de beskeder, Caroline modtog:
Hårde og grove ord
Anonyme mobbere bruger typisk grovere ord end mobbere, der giver sig til kende, forklarer eksperter.
- Det at være anonym på nettet, gør jo, at man ikke behøver at stå ansigt til ansigt. Man kan blive lidt mere ondskabsfuld, uden at det koster noget, siger Lars Stilling Netteberg, der er konsulent hos Red barnet med fokus på indsatser mod mobning.
Samme indtryk har Lykke Møller Kristensen:
- Det kan være meget hård og grov mobning, hårde trusler, grove beskyldninger og grove ord, de her børn og unge får, fordi det er meget nemmere at sende noget ondt af sted, når det er anonymt, siger hun.
Mangel på fokus fra voksne
Lars Stilling Netteberg fra Red Barnet mener, at der mangler fokus på den anonyme mobning på landets skoler og blandt forældre.
- Det skal skolerne gøre i samarbejde med forældrene. Man skal både handle, når det sker, men også forebygge det. Har vi en omgangstone, der er ordentlig? Og kender børnene til konsekvenserne af de handlinger, de gør?, siger han.
Det kan være svært for lærere, skoleledere og forældre at sætte ind over for den anonyme mobning, fordi den netop er anonym, vurderer Lars Stilling Netteberg. Men der er flere ting, de voksne kan gøre, fastslår han:
- Ofte har børn og unge en god fornemmelse af, hvem der står bag den anonyme mobning eller chikane. Så det er en god ide at spørge ind til den, der har været udsat for det.
Lærerne kan desuden undersøge det sociale miljø i en klasse for at finde forklaringen på, at en eller flere mobber en klassekammerat i skjul, siger Lars Stilling Netteberg:
- Man kan spørge: Hvad er årsagen til, at en elev måske tyr til mobning via nettet og ikke tør stå frem. Er eleven utryg og mangler kammerater, men bliver en del af fællesskabet ved at mobbe nogle andre?
Artiklen fortsætter under grafikken.
Samtidig har Lars Stilling Netteberg gode råd til de børn, der bliver mobbet:
- Det er vigtigt, at de ikke går alene med det. Gå til en god ven eller endnu bedre: Gå til en voksen på skolen eller derhjemme.
Af hensyn til Caroline bringer DR ikke hendes efternavn.
Du kan se dokumentaren "Hængt ud på nettet" mandag aften på DR2 kl. 20:45.
Samme aften kan du på dr.dk chatte om mobning med Red Barnets antimobbekonsulent, Lars Stilling Netteberg, på dr.dk fra 20.45 til 22.15.