Hvordan kan du mene noget, når du ingen hage har? Kristian blev mobbet foran 100.000 på nettet

21-årige Kristian blev fotograferet af en fremmed og udstillet i stor Facebook-gruppe.

- Jeg får det godt nok skidt, når jeg ser på sådan noget.

21-årige Kristian ser på kommentarer om sig selv i den lukkede Facebook-gruppe Offensimentum.

Tilbage i april i år tog en 17-årig dreng et billede af Kristian på Holbæk Station og delte det med de mere end 100.000 medlemmer af Offensimentum.

Kristian fik at vide, at hans billede lå i Offensimentum gennem en veninde, der er medlem af den lukkede Facebook-gruppe. Han kendte ikke den 17-årige dreng, men skrev til ham:

Men den 17-årige tog ikke billedet ned fra Offensimentum. I stedet satte han gang i en konkurrence. Han delte Kristians besked og skrev ud på Offensimentum, at det svar, der fik flest likes, ville blive sendt tilbage til Kristian.

Det er de forskellige bud på svar, Kristian sidder og kigger på ved computeren. Han har ikke set dem før, men får dem vist under optagelser til dokumentaren ”Hængt ud på nettet”, der bliver vist mandag aften på DR2.

Blandt svarene står blandt andet:

  • Hæng dig selv

  • Glem det

  • Vidst du godt, at jeg er pænt ligeglad, du kan da bare sluge en pik

  • Loven gælder ikke grøntsager

  • Ingen hage – ingen mening

  • Hvordan kan du ha en holdning, når du ikke engang har en hage?

Det sidste svar får 211 likes.

- Jeg er helt mundlam, siger Kristian, mens han kigger på skærmen.

Den 21-årige unge mand er født med genfejlen Treacher Collins Syndrom. Den gør, at Kristian har problemer med at tale tydeligt, og at hans træk i ansigtet skiller sig ud. For eksempel står hans hage mindre frem end de fleste andre menneskers.

- Men jeg er ingen grøntsag, siger Kristian.

Tendens blandt unge

Der er en stigende tendens til, at børn og unge fotograferer og filmer tilfældige som Kristian for derefter at gøre dem til grin på nettet.

Det vurderer Jonas Ravn, der er digital konsulent ved Center for Pædagogik, og Lykke Møller Kristensen, der er selvstændig konsulent specialiseret i børns digitale adfærd.

- Det er noget, vi ser mere og mere af. Vi ser en tendens til, at unge for eksempel filmer en dement mand, der har glemt at tage bukser på i Netto, siger Jonas Ravn.

Han kalder det en paparazzikultur, fordi optagelserne typisk foregår meget diskret eller i skjul. Og årsagen til det er ifølge de to eksperter, at det bliver opfattet som sjovt og kan give likes på Facebook.

Ked af det

Det er beskederne om, at han ikke har nogen holdning, når han ingen hage har, der gør Kristian mest ked af det.

- Jeg bliver da ked af det, når folk er sådan over for mig, siger han.

I DR2-dokumentaren tager vært Michael Jeppesen kontakt til den unge mand, der har skrevet: Ingen hage – ingen mening. Manden skriver tilbage med det her svar:

Den 17-årige dreng, der tog billedet af Kristian og delte det i Offensimenttum, tager Michael Jeppesen også kontakt til. Det ender med, at han siger undskyld til Kristian:

Kristian har modtaget den 17-åriges undskyldning, og den blev han glad for.

- Jeg har tilgivet ham og har sagt, at næste gang er det politiet, der tager fat i ham. Men jeg synes, at det modigt af folk tør indrømme og sige undskyld.

For at beskytte Kristian har DR valgt ikke at nævne hans efternavn.

Du kan se dokumentaren "Hængt ud på nettet" mandag aften på DR2 kl. 20:45.

Samme aften kan du på dr.dk chatte om mobning med Red Barnets antimobbekonsulent, Lars Stilling Netteberg, på dr.dk fra 20.45 til 22.15.