18-årige Pernille er fuld til en fest og græder af kærestesorg, da en dreng filmer hende på sin telefon.
Pernille kender ham ikke, men han lægger videoen ud i Facebook-gruppen Offensimentum, hvor den kan blive set af mere end 100.00 medlemmer.
Kristian på 21 år har prøvet noget lignende. Han blev fotograferet på en togstation af en teenager, som bagefter lagde fotoet ud i Offensimentum.
Her gjorde medlemmerne grin med Kristians fysiske handicap, selvom ingen af dem kendte ham personligt.
Pernille og Kristians oplevelser er ifølge flere eksperter eksempler på en tendens, der er i vækst blandt børn og unge på sociale medier.
Jonas Ravn, der er digital konsulent ved Center for Pædagogik, beskriver det som en form for paparazzikultur.
- Det er noget, vi ser mere og mere af. Vi ser en tendens til, at unge for eksempel filmer en dement mand, der har glemt at tage bukser på i Netto, siger han.
Kondomer på køledisken
Optagelserne foregår typisk diskret eller i skjul og er kendetegnet ved, at de børn og unge, der står bag mobilkameraet, ikke kender det offer, de filmer eller fotograferer.
Den bag kameraet fanger øjeblikket, fordi han eller hun enten synes, at offeret skiller sig ud, eller fordi offeret bliver fanget i en situation, der bliver opfattet som sjov.
- Hvis man ser en, der lægger en frysepizza og en pakke kondomer på køledisken nede i Rema, så er der en trang til at tage et billede af ham, fordi man synes, at det er sjovt. Det vil man gerne dele med sine bekendte eller smide på et socialt medie, der passer til det. Det handler om humoren i det, og så at man får likes på det, forklarer Jonas Ravn.
Delt på Facebook
Ligesom i Kristians og Pernilles tilfælde bliver billederne og videoerne bagefter delt på for eksempel Facebook, hvor offeret bliver gjort til grin.
Det fortæller Lykke Møller Kristensen, der er selvstændig konsulent og de sidste fire år løbende har interviewet børn og unge om deres liv på nettet.
- Det er ret normal adfærd i de her hårde grupper på blandt andet Facebook, at der er en tilfældig pige eller dreng, der bliver optaget i en eller anden pinlig situation, bliver lagt ud i gruppen, og så i den grad bliver mobbet. Der bliver skrevet grimt om dem, og videoen eller billedet bliver delt massivt, forklarer hun.
Jagten på likes
Det er jagten på likes og lysten til at bryde grænser, der får børn og unge til at gøre grin med tilfældige personer, vurderer eksperterne.
- De søger den der grænse for, hvad der er decideret fornærmende. Og så er der nogen, der bare går efter humoren i det. Så får man nogle likes og bliver set og er med til at skubbe til, at andre måske gør det samme, siger Jonas Ravn.
Kristian og Pernille fortæller i dokumentaren ”Hængt ud på nettet”, der bliver sendt mandag aften på DR2, hvor ubehageligt det har været for dem at blive stillet til skue på nettet.
Det er ifølge Jonas Ravn og Lykke Møller Kristensen typisk, at ofrene har svært ved ikke at tage udstillingen personligt, selvom de ikke kender de folk, der hænger dem ud.
- Det er dybt tragisk for dem. De oplever, at hele verden har set de her billeder eller videoer, der er blevet delt af dem, siger Jonas Ravn.
Bare for sjov
Begge eksperter oplever, når de taler med teenagere om fænomenet, at de glemmer, at der er et virkeligt menneske som Pernille og Kristian i den anden ende.
- De siger, at de ikke var klar over, at der var et rigtigt menneske på den anden side, eller at det ikke var meningen at jorde personen. De synes bare, at det var sjovt, siger Jonas Ravn.
- Min opfattelse er ikke, at de er onde, men at de er unge, og at de prøver sig selv af, lyder det fra Lykke Møller Kristensen.
Videoer i børnehaven
Ifølge Jonas Ravn skal der være plads til humor blandt børn og unge, men både skoler og forældre kan gøre noget for, at børnene bliver mere bevidste om, at der er et menneske, det går ud over.
De voksne skal ifølge ham være opmærksomme på, at børn i en meget tidlig alder lærer, at det er sjovt, når andre bliver gjort til grin:
- Vi ser en tendens til, at så snart man begynder at bruge YouTube – ofte allerede i børnehavealderen, begynder man at se videoer, hvor folk slår sig eller bliver hængt ud, og så griner vi af det. Det kan være med til at skabe en kultur af, at det er sjovt, når vi ser andre mennesker, der er anderledes, eller som slår sig, eller på en eller anden måde bliver hængt ud.
For at beskytte Kristian og Pernille omtaler DR ikke deres efternavne.
De medvirker begge i dokumentaren "Hængt ud på nettet", der bliver sendt mandag aften på DR2 kl. 20:45.
Samme aften kan du på dr.dk chatte om mobning med Red Barnets antimobbekonsulent, Lars Stilling Netteberg, på dr.dk fra 20.45 til 22.15.