Med det nye medieforlig er det slut med, at DR skal have mulighed for at trumfe de kommercielle stationer, når de skal største og vigtigste sportsrettigheder skal hives i land.
Dansk Folkeparti og regeringen har nemlig besluttet at skrotte den såkaldte 'sportsliste'.
Listen har fungeret i de seneste tre år, og har flere store sportsbegivenheder, der skal tilbydes til visning på tv-kanaler, som modtages af mindst 90 procent af de danske husstande. Det er lige nu et krav, som kun DR opfylder.
Ifølge både Morten Marinus fra Dansk Folkeparti og kulturminister Mette Bock (LA) har listen dog vist sig at være fuldstændig virkningsløs, og derfor droppes den nu helt.
Hos sportsmastodonten Discovery Networks, der blandt andet havde rettighederne til de danske VM-kvalifikationskampe, glæder man sig over, at sportlisten nu får kniven.
- Nu vi ved, at vi har mulighed for at vise og beholde de rettigheder, vi er interesserede i at købe. Det betyder, at DR og TV2 ikke længere har nogen konkurrencemæssig fordel, siger Anders Antonsen, der er ansvarlig for sport i Norden for Discovery og Eurosport.
Sportslisten har de seneste tre år betydet, at Discovery, MTG og andre spillere i mediebranchen skulle tilbyde at sælge deres indkøbte rettigheder til TV2 og DR.
Det seneste halve år har TV2 dog ikke levet op til forpligtigelserne om at nå ud til 90 procent af alle husstande, hvorfor de ikke har haft mulighed for at indgå i sportslisten.
Sportslisten kunne for eksempel havde været taget i brug, da Discovery havde købt rettighederne til VM-kvalifikationen i herrefodbold. Her takkede både TV2 og DR nej til at købe rettighederne.
Discovery: TV2 og DR har takket nej hver gang
Med skrotningen af sportslisten har Discovery nu fået vished om, at der ikke vil blive pillet ved deres fremtidige sportsrettigheder.
Det betyder blandt andet, at DR ikke kan købe mediemastodontens rettigheder til Danmarks kvalifikationskampe til EM i fodbold i 2020.
Men rent faktisk har hverken TV2 eller DR gjort krav på at købe nogen af de største sportsbegivenheder siden listen blev genindført i 2015.
- De gange, vi har skulle tilbyde noget til DR og TV2, har de takket pænt nej. Derfor kan man diskutere, hvor relevant den var, siger Anders Antonsen fra Discovery, der pointerer, at hverken Dansk Boldspil Union og Dansk Idræts Forbund har bakket op om listen.
- Det har primært været politikerne, der synes, at det var en god idé med sportslisten, siger han.
Hos Danmarks Idrætsforbund bekræfter direktør Morten Mølholm Hansen, at man finder listen 'overflødig' og 'unødig bureaukratisk'.
DR opfordrede til at beholde listen
Da sportlisten trådte i kraft i maj 2015, blev man enige om, at den skulle evalueres efter tre år.
Derfor blev spørgsmålet sendt i høring, hvor de forskellige aktører i mediebranchen gav deres besyv med om listens berettigelse.
Og her lød det samstemmende fra de private medieaktører, at listen ikke er relevant, og at den giver en konkurrencemæssig fordel til DR og TV2.
DR var dog af en anden holdning og henviste til, at listen gav en bedre forhandlingsposition, da man blev enige om at dele rettighederne til to Olympiske Lege.
- Som bekendt har der ikke været ført sager om begivenheder omfattet af listen, men ikke desto mindre er det DR's opfattelse, at listen har en indvirkning på forhandlinger om rettigheder. DR kan i den forbindelse konstatere, at det lykkedes DR at indgå en aftale med Discovery Networks om deling af retten til at dække vinter-OL i Sydkorea i 2018 og sommer-OL i Tokyo i 2020, lød det i høringssvaret.
TV2 bakkede op om DR og anførte, at listen "har sin berettigelse ud fra en samfundsmæssig betragtning om, at befolkningen bør have adgang til at se væsentlige begivenheder på store landsdækkende tv-kanaler".
DR Nyheder har i dag været i kontakt med DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn og spurgt ind til DR's holdning til en afskaffelse af sportslisten.
Hun oplyser, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvorvidt det vil få konsekvenser.