Kulturministeren vil have renæssance: DR skal gentænkes fra udgangspunktet i 1925

DR skal ikke være en 'mastodont', der laver alt til alle hele tiden, siger Mette Bock.

Kulturminister Mette Bock præsenterede i nat en ny medieaftale sammen med de øvrige regeringspartier og Dansk Folkeparti.

Med medieaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti lægger partierne op til et mere fokuseret DR.

Men hvad mener politikerne med det?

Aftalepartierne har allerede besluttet, at DR skal spare 20 procent over fem år. Besparelser, som DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, mener, vil gå ud over danskproduceret indhold.

Sådan behøver det ikke gå, mener kulturminister Mette Bock (LA).

- DR vil stadig være den kulturinstitution, der får massivt mest støtte, og det kan man producere meget kvalitetsindhold på. Man kan lave det på nye måder, og det koster, når man skal til at fokusere. Man kan ikke blive ved med at lave alt til alle hele tiden, siger hun.

  • Medieaftalen mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti blev indgået i nat efter månedlange forhandlinger. Den indeholder en række andre tiltag end forandringerne i DR.

  • Se hovedpunkterne i aftalen nederst i artiklen.

Et tydeligere fyrtårn

Mette Bock mener, at det er på tide med en 'renæssance' i DR.

- Egentlig er det en gentænkning af det, som DR var tænkt som, da de i 1925 som statsradiofonien indledte med at sende klassisk musik. Senere kom pressens radioavis, der var oplæsning af de gamle aviser, og så udviklede DR sig mere og mere, siger hun.

- Det betyder ikke, at DR skal sende om jernalderen fra morgen til aften eller kun skal lave indhold for æggehoveder, men det betyder dansk, troværdigt kvalitetsindhold og et tydeligere fyrtårn i det her kæmpe store mediehav, lyder det fra kulturministeren.

Du kan læse mere om, hvordan statsradiofonien blev grundlagt i 1925 i denne artikel om DR’s begyndelse. Klik her.

Vil ikke blande sig i indholdet

Mette Bock mener, at DR's programflade er meget 'en til en' med andres programflader, og at DR skal være tydeligere i sin prioritering i forhold til kommercielle medier, der er afhængige af kunder i butikken.

- I forsøget på at få fat på så mange som muligt, breder man måske tingene så meget ud, at det kniber med tiden til at være omhyggelig med at få lavet programmerne, siger Mette Bock.

Men ministeren vil ikke at svare på, hvad DR ikke skal producere. Hun vil gerne beholde armslængdeprincippet, hvor politikerne ikke blander sig i det journalistiske indhold.

- Vi skal ikke helt ind i redaktions- og direktionslokalet, men vi skal signalere, at vi ønsker et strategiskifte.

Næste skridt i arbejdet med at ændre i DR bliver til august og september, hvor en ny public service-kontrakt skal udformes. Heri vil det blive mere konkret, hvad DR rent faktisk skal lave og leve op til af forpligtelser.

Kulturministeren forventer, at en ny kontrakt er færdig i midten af september. Hun ønsker ikke at være mere præcis omkring, hvad DR ifølge hende skal lave af konkret indhold i de kommende år.

Det vil regeringen med DR

  • DR skal spare 20 pct. og gå fra at være en bred medievirksomhed til en kulturinstitution.

  • Licens afskaffes og omlægges til skat.

  • DR skal reducere antallet af flow tv-kanaler fra i dag seks til maks fire.

  • DR’s sportsliste ophæves. Det er en liste over sport, som har samfundsmæssig interesse, hvor DR og Tv2 har førsteret.

Mere kultur, mindre regneark

Du siger, at DR skal gå fra 'mastodont' til kulturinstitution. Er DR ikke allerede en kulturinstitution?

- Nej, jeg synes, vi har talt rigtig meget kvantitet, når vi har talt DR i de senere år. Jeg vil meget gerne have, at vi får en kvalitetsdiskussion i stedet for. Jeg siger ikke, at DR leverer dårlig kvalitet, men vi skal have fokus væk fra kun at tale kvantitet til også at tale kvalitet, siger Mette Bock.

- Vi lever i en verden, hvor vi taler meget identitet og hver vores egen historie. Der binder kulturen os sammen, og det er væsentligt, at vi bliver bevidste om, hvem vi selv er, hvilken kultur vi repræsenterer, hvad det vil sige at leve i liberale demokratier, hvad det vil sige at være et lille land som Danmark, hvad musik, teater, kunst, foreningslivet og højskoler betyder for os som mennesker, så vi ikke kun taler regneark, penge og effektivitet, siger kulturministeren.