Rufferi en del af medieaftale: Poul Madsen kalder det "helt gakkelak"

Nyhedsmedier kan ikke modtage mediestøtte, hvis de er straffet for rufferi.

Poul Madsen trækker på skuldrene over aftalepunktet. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

I nat faldt medieaftalen på plads efter måneders forhandlinger.

Den 12 sider lange aftale skal ifølge aftalepartierne skabe bedre balance i medielandskabet, der skal gøres klar til krig mod internationale giganter som Google, Facebook og Netflix.

I aftalen er der punkter om alt fra nye radio- og tv-kanaler og støtte til dansk film til liberalisering af reklamereglerne.

Under punktet "Omlægning af støtten til trykte og internetbaserede nyhedsmedier" bliver det beskrevet, hvordan mediestøtteordningen omlægges mere tidssvarende.

På side otte midtimellem et punkt om støtte til medier ejet af arbejdsgiver eller arbejdstager og at bladpuljen videreføres, er der dog et ord, som springer i øjnene: "rufferi".

- Nyhedsmedier, der er straffet for overtrædelse eller medvirken til overtrædelse af straffelovens bestemmelser om rufferi, kan ikke modtage tilskud i medfør af mediestøtteloven. Tilsvarende gælder, såfremt ledende medarbejdere ved nyhedsmediet er dømt for de nævnte overtrædelser af straffeloven, står der i aftalen.

Et punkt som Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, mener, er rettet mod hans avis, der blandt andet er kendt for sine annoncer for prostituerede og massage.

- De vil prøve at undgå at betale mediestøtte til os, fordi de ikke mener, at vores annoncer er lovlige, men det er de, siger han.

Trækker på skuldrene

Februar 2017 kunne TV2 afsløre, at sexkunder har kunnet overføre penge via MobilePay direkte til Ekstra Bladet, når de havde fået en ydelse af en prostitueret.

Ifølge en advokat med speciale i økonomisk kriminalitet kunne Ekstra Bladet være medskyldig i rufferi, hvis avisen var klar over, at det foregik. Det afviste Poul Madsen.

Chefredaktøren er ikke bekymret over punktet i aftalen, der specifikt omtaler "ledende medarbejdere ved nyhedsmediet dømt for de nævnte overtrædelser af straffeloven."

- Som jeg tolker det her, vil man tage mediestøtten, hvis jeg bliver dømt for et eller andet i forhold til annoncerne. Det synes jeg er fint, eftersom jeg ikke regner med at blive dømt.

Politisk kompromis

Ifølge Poul Madsen handler punktet lige så meget om at få gjort prostitution ulovligt som at tage mediestøtten fra Ekstra Bladet, der får 17,5 millioner kroner i år.

- Det er et politisk kompromis som slag i luften. Alvoren træder ind, når det er et udtryk for, at man ikke tør lave lovgivning på området. Det er ingen hemmelighed, at man i mange år har kigget på at gøre prostitution ulovligt, siger han.

Poul Madsen mener, at det er en meget besynderlig måde at få et forbud på.

- Det er helt gakkelak. Hvis man ønsker prostitution og annoncerne gjort ulovligt, må man lave lovgivning. Det er helt latterligt at blande sammen med en medieaftale, siger han.

Og som Poul Madsen har sagt så mange gange før, er han ikke bekymret for, at Ekstra Bladet får taget millionerne i mediestøtte.

- Vi undværer gerne mediestøtte, men det ville være stærkt konkurrenceforvridende uden. Vi udkommer stadig, og vi kommer stadig til at holde øje med politikerne - ligesom vi gør med det her aftalepunkt, siger han.

Se nogle af de vigtigste punkter i aftalen her:

Hovedpunkter i medieaftale. (Foto: © Grafik: Pernille Fik Koldbech, DR Nyheder)
Hovedpunkter i medieaftale. (Foto: © Grafik: Pernille Fik Koldbech, DR Nyheder)