Jeg bevidner, at der ikke findes andre guder end Allah alene. Og jeg bevidner, at Muhammed er hans sendebud.
Sig disse ord, og du er muslim.
Det er der cirka 5.000 etniske danskere, der har gjort. Michelle Willumsen er en af dem. Hun praktiserer islam ved blandt andet at bære tørklæde.
- Jeg føler mig utroligt befriet ved at have det på, og det er måske lidt modsat af, hvad folk tænker, nemlig at det må være det modsatte af fri, at man skal dække sig til, siger Michelle.
Hun er en af de kvindelige konvertitter, der fortæller sin historie i dokumentaren ’Når naboens datter bliver muslim’, som du kan se første afsnit af på DR1 klokken 20.45 i aften.
- Alle kan jo vælge at konvertere
De 5.000 er et estimat. For der skal ikke mere til end en fremsigelse af troserklæringen for at konvertere til islam, og konvertitterne bliver ikke registreret nogen steder.
Estimatet kommer fra Tina Gudrun Jensen, der er forsker ved antropologi på Københavns Universitet.
Sammen med forsker Kate Østergaard står hun bag bogen ’Nye muslimer i Danmark’ fra 2007. Dengang kom de frem til, at 2.100-2.800 danskere var konverteret til islam.
- Siden er der sket en acceleration. Islam er blevet mere synlig i samfundet, og der er sket en fordanskning af islam, fordi mange muslimer i dag er folk, der er født og opvokset i Danmark, siger Tina Gudrun Jensen.
Dansk Islamisk Center (DIC) arbejder med at promovere og formidle viden om islam og tilbyder blandt andet rådgivning til danskere, der overvejer eller har besluttet sig for at konvertere til islam.
DIC-formand og imam Waseem Hussain vurderer, at der hver dag er en ny dansker, der konverterer.
- Det er en følelse, jeg sidder med, og det er et skud ud fra det, jeg hører fra andre imamer. Alle kan jo vælge at konvertere ved at sige troserklæringen, og der behøver ikke engang at være vidner, så det er næsten umuligt at sige, hvor mange konvertitter, der er, siger Waseem Hussain.
Et lille flertal af unge kvinder
Det er – ifølge Waseem Hussain – dog almindelig praksis, at der udover en imam er to vidner, når en person vælger at konvertere.
Og det er en broget skare, der henvender sig til Dansk Islamisk Center med spørgsmål om at konvertere, eller lyst til at konvertere.
- Men der er en overvægt af kvinder. Der er nogle, der går og grubler længe over det, men når de kontakter os, så har de typisk besluttet sig for at konvertere.
Tina Gudrun Jensen genkender billedet af, at konvertitten oftest er en kvinde.
- De er typisk i 20’erne, men der er også en del teenagere. Det har noget gøre med, at man i de unge år prøver at finde sin identitet og derfor også kan finde på at konvertere til islam eller en anden religion, siger forskeren.
Manden er ikke længere årsagen
Men det er ikke kun på grund af kærlighed, unge danske kvinder vælger at fremsige troserklæringen.
- Det er et forældet billede, at danske kvinder oftest konverterer til islam, fordi de finder muslimske mænd.
Kærlighedserklæringen til islam kan være en måde at flygte fra det, som de betragter som et alt for stort fokus på det ydre.
- Kvinderne føler, at de kan stå lidt af. Når de konverterer og begynder at gå med tørklæde, føler de, at udseendet ikke betyder noget mere. De føler, at det er kvindefrigørende, siger Waseem Hussain.
Andre har været omkring andre guder, inden de stopper ved Allah og Muhammed.
- Nogle har konverteret fra en religion til en anden. Konvertitter er ofte religiøst søgende, men finder først ro i islam, siger Tina Gudrun Jensen.
På jagt efter gud
Michelle Willumsen fortæller i ’Når naboens datter bliver muslim’, at angrebet på World Trade Center i New York i 2001 satte gang i nogle større tanker hos hende.
Hendes trygge verden styrtede sammen, og hun begyndte som 11-årig at tænke over, hvem der egentlig passede på hende.
- Der kom et behov for at finde den, som har skabt det hele, og som er den ultimative beskytter, fortæller hun.
- Der startede min store jagt efter gud, hvis man kan sige det sådan. Jeg følte, at der var noget inde i mig, som jeg gerne ville have sat ansigt på.
Efter at have sat sig grundigt ind i flere religioner faldt valget tre-fire år senere på islam.
Fokus skaber interesse
En anden større begivenhed, nemlig Muhammedkrisen, satte også gang i tankerne hos en række søgende danskere, og antallet af konvertitter steg ifølge Dansk Islamisk Center kraftigt i forbindelse med netop den begivenhed.
De to voldsomme begivenheder har været med til at rette mediefokus mod islam, der ofte bliver nævnt i samme åndedrag som terror. Ligesom indvandringen fra arabiske lande har.
Med mere fokus og mere omtale bliver potentielle konvertitter vækket, vurderer Tina Gudrun.
- Islam skaber stor debat og bliver ofte fremstillet som en farlig religion, og det kan også være med til at tiltrække mange, der selv vil undersøge, om det fordomsfulde billede af islam holder, siger forskeren fra Københavns Universitet og vender tilbage til en forklaring af, hvorfor det oftest er unge, der konverterer.
- Det er især unge, der har kontakt til muslimer og bliver kæreste med en muslim, venner med en muslim eller studerer med en muslim. Kontaktfladen er bare større blandt unge. Motivationen er større.
Og vi vil ifølge Tina Gudrun Jensen formentlig komme til at se flere konvertitter i takt med, at kontaktfladen med muslimer bliver større.
- Indvandringen og det, at vi blander os mere med hinanden, er en faktor i sig selv.
https://www.boombox.com/c/quiz/316396/islam-eller-kristendom