Ekspert: Vi låser os inde i ekkokamre med vores meningsfæller

Hovedpersonerne i ny DR-dokumentar er slående eksempler på, hvordan vi mister vores fælles ståsted, mener digital rådgiver - og anbefaler, at vi bytter Facebook-profil med naboen.

(Foto: © Dr, DR)

- Det er sandhed, jeg søger. Derfor går jeg ind på de medier her.

Nils Tvilling sidder bøjet over kakkelbordet og klikker sig gennem overskrifter som 'De brændte deres asylcenter ned til grunden - de var sure over, at der manglede Nutella på bordet' og 'Danskerne er nu i mindretal i mange boligområder, hvoraf nogle er på størrelse med danske provinsbyer'.

- Her får jeg mere detaljeret og kritisk information om islam og indvandring, siger den nordjyske fisker, som DR1-seere i aften kan stifte bekendtskab med som 'patrioten' i dokumentaren 'Patrioten og Venligboeren'.

Det er især det omdiskuterede netmedie Den Korte Avis, Nils orienterer sig på, og han er også flittig bruger af Document.dk, Uriasposten.net, Snaphanen.dk og de svenske hjemmesider Avpixlat.info og Friatider.se.

De 'alternative nyhedssider', som Nils kalder dem, er alle netmedier, og lektor og studieleder i journalistik ved Roskilde Universitet Jannie Hartley Møller fremhæver endnu et fællestræk:

- Ingen af dem er tilmeldt pressenævnet, så de er ikke bundet af de centrale etiske forpligtelser, som etablerede medier er. De har ikke nødvendigvis en holdning om, at det, de skriver, skal være sandt, siger Jannie Hartley Møller, der blandt andet forsker i netmedier og etik.

Fravælger etablerede medier

Hverken Nils Tvilling eller hans modstykke i 'Patrioten og Venligboeren', venligboeren Mads Nygaard, bruger de etablerede medier til at orientere sig.

- Jeg læser ikke avis og ser meget, meget sjældent nyheder, siger Mads Nygaard og uddyber:

- Vi i Venligboerne bruger Facebook som en form for moderne forsamlingshus. Al den viden, jeg har om integrationsdanmark, kommer fra de venligboere og nyborgere, jeg møder gennem vores store netværk.

Med deres selektive medieforbrug og vidt forskellige syn på flygtninge og indvandring er Nils Tvilling og Mads Nygaard slående eksempler på en tendens i tiden, hvor vi i stigende grad låser os inde i såkaldte ekkokamre med vores meningsfæller.

Det mener digital rådgiver Benjamin Rud Elberth, der er tilknyttet Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet og har en fortid som digital chef i Socialdemokraterne og kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

Intet fælles ståsted

- Det er to mennesker, hvis mediebilleder aldrig møder hinanden. De lever i hver deres ekkokammer, og deres medieforbrug er så polariseret, at de intet fælles ståsted har, siger Benjamin Rud Elberth.

- Vi spejler os i folk, vi er enige med, fordi det gør os trygge. Facebook har forstærket den tendens, fordi det har en stærkere effekt at like, dele og interagere end blot at se en information, fortsætter Benjamin Rud Elberth, der opfordrer til at bryde ud af ekkokammeret:

- Nils burde melde sig ind i en af Venligboernes grupper på Facebook, og Mads burde omvendt gå ind på Den Korte Avis og se, hvad det er for nogle bekymringer, mange mennesker har. Man skal aktivt opsøge andre holdninger end dem, man i forvejen kender og deler. Jeg plejer at foreslå, at man bytter Facebook-profil med sin nabo for at se, hvad der er i nyhedsstrømmen, og hvor anderledes den er.

Lektor Jannie Hartley Møller mener ikke, at der endnu er forskningsmæssigt belæg for at tale om ekkokamre, men hun er enig i, at der er en stigende tendens til, at mediebrugere sorterer efter, hvor de kan få oplysninger, som bekræfter deres egne holdninger.

Nuancerne ryger

For venligboeren Mads Nygaard er ekkokamrene, eller 'boblerne', som han kalder dem, derimod en helt reel størrelse, som han både ser fordele og ulemper ved.

- Hele det billede, der tegnes i medierne med katastrofer og terrorisme alle steder, det ser jeg ikke. Jeg færdes i et miljø, hvor vi fejrer alt det skønne; mad, dans, musik og udveksling af erfaringer.

- Men der er også en risiko for, at vi i Venligboerne bliver et rent solstråleprojekt, der nægter at anerkende, at der også er udfordringer. Jeg ville ønske, at vi blev bedre til at få langt flere nuancer ind i debatten.

Du kan se Mads Nygaard og Nils Tvilling i dokumentaren 'Patrioten og Venligboeren' i aften kl. 20.45 på DR1. Efter programmet kan du stille spørgsmål til Mads Nygaard her på dr.dk.