Det bliver ikke på det her matrikelnummer!
Jan Møller Larsen reagerer skarpt, da hans 15-årige datter, Michelle, serverer en opsigtsvækkende nyhed til aftenkaffen. Klokken har rundet 20, og Jan og konen, Maj-Britt, har sat sig til rette i den gule sofa i deres hjem på Mejerivej i Karlslunde.
- Når Ramadanen starter, vil jeg begynde at gå med tørklæde, proklamerer Michelle.
Tankerne flyver rundt i hovedet på den lamslåede far til tre.
Skal Michelle nu giftes med en arabisk mand, som tager hende med til Mellemøsten?
Og hvorfor vælger hun en religion, der ofte bliver forbundet med terrorangreb som det i New York i 2001? Er jeg ved at miste min datter?
- Der stod min verden stille et øjeblik, og den fes vist ikke rigtig ind, husker Jan.
Efter en tænkepause kommer reaktionen.
Jan bruger sin autoritet som far og nægter Michelle at bære tørklæde "på det her matrikelnummer".
- Så havde vi en længere snak. Jeg kan ikke huske detaljerne, men der blev talt med store bogstaver, siger Jan om den skelsættende aften i 2004.
Tørklæde-stop ved havelågen
Far Jan stod fast, og Michelle fik ikke lov til at bære tørklæde på matriklen i parcelkvarteret i den lille provinsby 30 kilometer sydvest for København.
Men Michelle stod også fast. Hun havde i to-tre år sat sig grundigt ind i, hvad islam er for en størrelse og valgt at konvertere. For Michelle betød det, at hun også skulle bære tørklæde.
Så tørklædet kom på Michelles hoved, når hun lukkede jernhavelågen og forlod Mejerivej om morgenen, og af igen, når hun kom hjem.
- Der var en lidt anspændt stemning. Lad os bare sige det sådan, siger Jan.
Tørklædeforbuddet gav nogle udfordringer, når familien havde gæster, som Michelle ikke ville møde uden at dække sine lyse lokker.
Så hun var ikke hjemme eller isolerede sig på værelset, husker Jan, der også nægtede at vise sig offentligt med Michelle, når hun bar tørklæde.
- Jeg mente jo, at det var Michelle, der ikke ville indordne sig, siger Jan.
Konflikten stod ifølge Jan på i nogle måneder, mens Michelle mener, at det nærmere var to år.
Uanset længden, så blev forholdet mellem far og datter testet.
- Når man udover en teenager, der har konverteret, har to børn, hvor den yngste er handicappet, så er der nok at tænke på, så Michelle og jeg sad ikke og hyggede hver dag, lyder det underspillet fra Jan.
- Men vi kunne da godt tale sammen. Det kunne vi godt.
Hverken Jan eller Michelle ville give sig. Indtil mor Maj-Britt talte ridsede situationen op for sin mand. Han var i overhængende fare for at miste kontakten til sin ældste datter.
- Det var der, jeg vågnede op. Jeg kunne ikke have på samvittigheden, at hun ville lukke døren helt. Resten af familien havde accepteret det. Jeg var den sidste, der gav mig, erkender Jan.
Elefanten i rummet
Stemningen i parcelhuset blev bedre, og Jan indså gradvist, at islam ikke bare var en teenagedille, selvom han stadig kunne trække på smilebåndet over, at Michelle dækkede sit hår til, hver gang hun skulle ud af døren, også bare for at hente post.
- Det, kan jeg stadig synes, er lidt fjollet. Men det er hendes valg.
Det er 12 år siden, at Michelle fik sin fars verden til at gå i stå et øjeblik, og nu kører verdenen videre for Jan, Maj-Britt og de tre døtre. Men Jan og Michelle har ifølge sidstnævnte stadig svært ved at tale om hendes tro.
Islam er en elefant i rummet, når de to er sammen, fortæller Michelle i videoklippet længere oppe i denne artikel, selvom der med optagelserne til 'Når naboens datter bliver muslim' er åbnet mere for posen.
Artiklen fortsætter under billedet
Jan fornemmer ikke på samme måde, at der er noget usagt mellem dem, og at det eventuelt skulle dække over en konflikt med datterens tro som centrum.
Han har accepteret hendes valg.
- Vi har da spurgt ind til nogle emner, men Michelle elsker at tale om islam, og det fylder mere for hende, end det gør for os. Så når vi først spørger, så kan hun tale solen sort, griner Jan.
Fortryder du noget omkring den måde, du håndterede det på, da Michelle konverterede?
- Hvis jeg kunne gøre det om, så skulle jeg ikke have været så stædig. Jeg kan jo godt se, at hun har haft det svært, og at det var svært for hende, at jeg ikke ville følges med hende, siger Jan efter en kort tænkepause.
Jan Møller Larsen opfordrer i videoklippet herunder forældre til lige at tænke sig om en ekstra gang, hvis de skulle ud for samme situation som ham.
https://www.boombox.com/c/quiz/316396/islam-eller-kristendom