Dansk mand dømt for terror i Tyrkiet: Kørte mod Syrien med tiltalte fra dronesagen

Den 47-årige mand har ifølge retsdokumenter fået seks års fængsel for terror.

I en tyrkisk terrorsag har en dansk statsborger blandt andet fortalt, at han tog en drone fra Danmark med til Syrien. (Foto: © Mike Segar, Scanpix)

En 47-årig dansk-libanesisk mand fra det radikale islamistiske miljø i Storkøbenhavn er ved en domstol i Tyrkiet blevet idømt seks års fængsel for terror.

Det fremgår af tyrkiske retsdokumenter, som DR er i besiddelse af.

Sagen er interessant, fordi det af de tyrkiske retsdokumenter fremgår, at den danske mand har taget droner og droneudstyr med over grænsen til Syrien.

Det er netop droner fra Danmark, som et dansk netværk i dronesagen er tiltalt for at have købt og leveret til brug for terror i Syrien og Irak.

Manden med initialerne A.H. er ven med flere af de tiltalte i den danske dronesag, der lige nu kører i byretten i København.

Manden er dansk statsborger.

Rejste på falsk pas fra Danmark

A.H. har selv forklaret til tyrkisk politi, at han fik hjælp til at skaffe dronedele og et falsk pas fra en dansk ven, der i det militante islamistiske miljø i Danmark går under navnet 'Onklen'.

Ifølge flere kilder hos danske myndigheder har 'Onklen' gennem længere tid været i søgelyset hos Politiets Efterretningstjeneste, og ifølge DR's oplysninger har de tyrkiske myndigheder startet en efterforskning mod 'Onklen', som har tætte bånd både til terroristen Basil Hassan samt flere tiltalte i dronesagen i Danmark. 'Onklen' har bopæl i Danmark.

Af de tyrkiske retsdokumenter fremgår det, at den nu terrordømte danske mand i Tyrkiet - A.H. - selv har forklaret, at han flere gange har været i Syrien på falske pas.

A.H. har forklaret til tyrkisk politi, at han i sommeren 2016 tog droneudstyr købt i Danmark med til en navngiven person i Syrien.

Ifølge retsdokumenterne har A.H. i tiden før og efter sommeren 2016 adskillige samtaler på blandt andet krypterede chats om ‘birds’, som A.H. selv til tyrkisk politi har forklaret betyder droner.

A.H. har selv forklaret til tyrkisk politi, at han og 'Onklen' i Danmark havde købt overv ågningsudstyr og dronelignende modelfly, som man via en iPhone eller iPad kunne styre og bruge i op til 30 minutter til at overvåge fra luften.

Af retsdokumenterne i sagen fremgår flere billeder fra A.H.'s telefon, som myndighederne i Tyrkiet mener dokumenterer, at A.H. har tilsluttet sig en væbnet terrororganisation.

Blandt andet flere billeder af Islamisk Stats sorte flag. I dokumenterne kan man se, at A.H. nægter sig skyldig i anklagerne.

En køretur i stjålne biler

A.H. er en kendt figur i det ekstremistiske islamistiske miljø i Storkøbenhavn, og hans navn optræder i flere retssager mod danske syrienskrigere.

Ifølge danske retsdokumenter var A.H. i foråret 2014 med på en køretur fra Danmark til den syriske grænse sammen med syv andre bemærkelsesværdige passagerer.

Fem biler kørte fra København med det, passagererne efterfølgende selv har betegnet som nødhjælp, herunder hospitalsudstyr fra Herlev Hospital, mælkepulver og tøj.

Fire af bilerne var dog ikke ejet af de otte personer. To biler var stjålet, mens to andre var leaset.

Efterfølgende er en af chaufførerne fra køreturen blevet idømt 10 måneders fængsel for aldrig at have leveret de to leasede biler tilbage.

De to biler af mærket Honda CR-V blev ifølge leasingselskabet leaset under dække af, at de skulle bruges til at levere pizzaer rundt i København, men endte i stedet med at sætte kursen mod den syriske konflikt.

Blandt de otte personer på køreturen er tre personer i dag dømt for terror, mens to er tiltalt for terror. De sidstnævnte sidder på anklagebænken i den såkaldte dronesag, hvor Basil Hassan menes at være omdrejningspunkt.

Med på køreturen var også 'Onklen', der altså ifølge A.H. hjalp med at skaffe dronedele, som A.H. kunne tage med til Syrien.

'Onklen' har ifølge efterretningskilder spillet en central rolle i det islamistiske miljø i Danmark gennem flere å r og betegnes af flere som omdrejningspunktet for flere syrienskrigere, men der har aldrig været kørt en terrorsag mod ham.

I dronesagen er navnet på 'Onklen' dukket op flere gange, blandt andet da broderen til terroristen Basil Hassan skulle afgive forklaring. Her sagde broderen, at han mente, at det netop er 'Onklen', der har radikaliseret Basil Hassan.

En påstand, som 'Onklen' ikke har ønsket at kommentere over for DR.

Terrordømt hjalp med at skaffe bolig

Af de tyrkiske retsdokumenter, som DR er i besidelse af, fremgår det også, at A.H. har opholdt sig i den tyrkiske by Bursa.

A.H. var blandt andet i Bursa for at møde en syrisk mand, der i flere udenlandske medier er kendt for at rekruttere krigere fra Vesten til Islamisk Stat. Denne mand bliver senere anholdt samtidig med anholdelsen af A.H.

Netop Bursa har været interessant for dansk politi og danske efterretningstjenester i forbindelse med den danske dronesag, som politiet har været på sporet af siden 2013.

For netop i byen Bursa har den føromtalte 'Onkel' en bolig, ligesom dokumenter, som DR er i besiddelse af, viser, at 'Onklen' har kørt rundt i Bursa i en dansk-indregistreret Toyota.

Det fremgår også af tyrkiske dokumenter, at de tyrkiske myndigheder har åbnet en særskilt efterforskning mod 'Onklen', som kilder over for DR har fortalt er hemmeligstemplet.

Det var netop i byen Bursa, at DR sidste år fandt den internationalt efterlyste, tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur, som er sigtet i den danske dronesag, men som dansk politi ikke kan få udleveret.

I dronesagen har en af de tiltalte, som er svigersøn til 'Onklen' forklaret, at Abdulkadir Cesur hjalp 'Onklen' med at finde en bolig i Bursa.

DR har flere gange været i kontakt med 'Onklen' og har forelagt ham forklaringerne fra A.H. Han har ikke ønsket at kommentere dem.

DR har været i kontakt med A.H.'s kone i Danmark. Hun ønsker ikke at kommentere sagen.

DR har forelagt oplysningerne for den tyrkiske advokat, der repræsenterede A.H. i retten i Tyrkiet. Han er ikke vendt tilbage på DR's henvendelse.

Politiets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at kommentere, hvorvidt de har fulgt den tyrkiske retssag.

Anklager i dronesagen, Sidsel Klixbüll, ønsker ikke at kommentere, hvorvidt de tyrkiske retsdokumenter har været en del af efterforskningen i dronesagen.

Ifølge flere kilder ønsker den dømte danske mand at komme til Danmark for at afsone. Rigsadvokaten oplyser til DR, at man 'ingen sager har haft i 2019, hvor der er sket udlevering af danske statsborgere fra tyrkiske fængsler til Danmark'.