En af de mistænkte i terrorsagen om påstået droneindkøb til Islamisk Stat, som DR har oprullet, er tidligere dømt seks år og fire måneders fængsel i en terrorsag i Bosnien med tråde til Danmark.
Den 33-årige tyrkiske statsborger Abdul Kadir Cesur blev i 2007 i Sarajevo dømt for at planlægge et terrorangreb sammen med en række andre personer. Manden er opvokset i Danmark og har boet i Danmark i en lang årrække, men bor nu i Tyrkiet og er internationalt efterlyst.
På grund af et navneforbud i den danske dronesag har DR ikke tidligere kunnet beskrive, hvilken sag Abdul Kadir Cesur tidligere har været dømt i, men Østre Landsret har ophævet navneforbuddet på DRs anmodning.
Den bosniske terrorsag begyndte i 2005, da Abdul Kadir Cesur blev anholdt i en lejlighed i Sarajevo sammen med en svensk mand.
I lejligheden fandt politiet blandt andet våben, sprængstof og et selvmordsbælte. I 2007 blev Abdul Kadir Cesur dømt for at planlægge et terrorangreb.
Sagen i Bosnien havde forbindelse til den såkaldte Glostrup-terrorsag her i Danmark, hvor den dengang 18-årige Abdul Basit Abu-Lifa blev idømt syv års fængsel.
Under Glostrup-sagen kom det frem, at Politiets Efterretningstjeneste havde holdt øje med Abdul Kadir Cesur, der dengang boede i Danmark, og havde gjort det, siden han var 18 år.
Efterfølgende blev Abdul Kadir Cesur ifølge bogen 'Syv år for PET' udvist for bestandigt af Danmark, fordi han ifølge de danske myndigheder var til fare for Danmark.
Alligevel er han ifølge dansk politi central i en omfattende dansk terrorsag, hvor et netværk ifølge politiet har købt og sendt dronedele til Islamisk Stat i perioden fra 2012-2017.
Politiet mener, at den danske terrorist Basil Hassan har været hovedfiguren i netværket, der ifølge politiet via Abdul Kadir Cesur har skaffet dronedele fra Danmark til Islamisk Stat i Syrien og Irak.
Mens Abdul Kadir Cesur afsonede sin terrordom i Bosnien, fik han i fængslet besøg af netop Basil Hassan. Det har Abdul Kadir Cesur fortalt til DR, og besøget bekræftes af flere kilder.
Ifølge den 33-åriges forsvarsadvokat Bjørn Elmqvist nægter hans klient sig skyldig i dronesagen.
Gode venner med Basil Hassan
Abdul Kadir Cesur blev varetægtsfængslet in absentia i den danske terrorsag i efteråret 2017.
Han blev samtidig internationalt efterlyst og de danske myndigheder har forgæves forsøgt at få ham udleveret fra Tyrkiet, hvor han ifølge DRs oplysninger har boet, siden han blev løsladt efter at have afsonet sin dom i Bosnien.
I forbindelse med TV-dokumentarerne 'Dronekrigeren' fandt DR frem til ham i efteråret 2018.
Efter længere tids research fandt DR en profil på de sociale medier, som gjorde DR i stand til at finde ham i en vaskehal i Tyrkiet, hvor han arbejder. På grund af navneforbuddet har DR hidtil omtalt manden som 'Bilvaskeren'.
Ifølge dansk politi har Abdul Kadir Cesur, altså Bilvaskeren ageret bindeled mellem et netværk i Danmark og den efterlyste terrorist Basil Hassan.
DR besluttede i efteråret 2018 at opsøge Abdul Kadir Cesur med skjult kamera, da han er sigtet i en alvorlig sag, hvor det er vigtigt at dokumentere, hvad han eventuelt måtte sige.
I vaskehallen præsenterede mellemøstkorrespondent Puk Damsgård sig som journalist fra Danmarks Radio. Abdul Kadir Cesur bød på te og havde herefter en længere samtale med DR.
Indledningsvist fortalte Abdul Kadir Cesur, at han var bekendt med den danske sigtelse mod ham.
Han ville ikke svare på spørgsmål omkring sin egen eventuelle involvering i transport af droner fra Danmark til Islamisk Stat, men nævnte af sig selv Basil Hassan.
- Basil er en af mine rigtig gode venner. Da han har opholdt sig i Tyrkiet, har jeg også hjulpet ham, så meget jeg nu kan. Han har været hos mig, han har også boet lidt hos mig, men det er ikke noget permanent eller noget. Men alt det med Lars Hedegaard har jeg slet ikke vidst, sagde Abdul Kadir Cesur.
Basil Hassans død er aldrig bekræftet
Siden 2013 har Basil Hassan været efterlyst og mistænkt for drabsforsøg mod historiker og islamkritiker Lars Hedegaard. Basil Hassan har ifølge flere efterretningstjenester spillet en central rolle hos Islamisk Stat og er også sigtet i den danske terrorsag, der handler om droner.
Basil Hassan blev meldt dræbt i efteråret 2017, men hans død er aldrig officielt bekræftet og danske myndigheder arbejder ud fra, at han stadig kan være i live.
Abdul Kadir Cesur siger til DR, at han 'ikke har talt med Basil Hassan i flere år'
Den 33-åriges forsvarsadvokat Bjørn Elmqvist har tidligere sagt til DR, at der er risiko for, at medier kan påvirke en verserende straffesag, når medierne bringer oplysninger fra sagen, der behandles for lukkedes døre i retten.
- Hvis man optager noget med skjult kamera og ikke orienterer vedkommende om det, og det er imod vedkommendes vilje, at der bliver optaget billeder og lyd, jamen så er det i princippet en krænkelse af privatlivets fred.
"Ikke helt uskyldig"
Abdul Kadir Cesur blev fængslet i Danmark in absentia i efteråret 2017. Samtidig blev en taxachauffør fra Brøndby anholdt herhjemme.
Politiet mener, at taxachaufføren har købt dronedele i Danmark og leveret dem til Abdul Kadir Cesur i Tyrkiet.
Om sin rolle i sagen siger Abdul Kadir Cesur, at 'det er ikke fordi, at jeg er helt uskyldig', men uden at uddybe nærmere.
- Jeg har haft kontakt til ham (taxachaufføren, red.), men droner kan jeg ikke forstå, hvordan politiet forbinder mig med. Jeg har mulighed for at købe alle de ting her i Tyrkiet. Så kan jeg ikke lige se, hvorfor jeg skulle bruge ham til at købe de ting, hvis jeg har mulighed for at købe det her, har Abdul Kadir Cesur sagt til DR.
Abdul Kadir Cesur sagde samtidig, at han haft kontakt til taxachaufføren et par gange i Tyrkiet og blandt andet hjulpet ham med at finde rundt.
Fængslet siden efteråret 2017
Taxachaufføren har siddet fængslet i sagen siden september 2017, mens to andre i dronesagen har siddet fængslet siden september 2018.
Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen, men Københavns Byret har reserveret en række retsdage til efteråret, hvis Anklagemyndigheder vælger at rejse tiltale.
Samtlige sigtede nægter sig skyldige - og de sigtedes advokater siger til DR, at det er uheldigt, at sagen behandles i medierne, da sagen kører for lukkede døre.