Den såkaldte dronesag fik tilføjet en ny dimension fredag, da Anklagemyndigheden tiltalte tre 30-årige danske mænd i en omfattende terrorsag.
Dronesagen startede for offentligheden med den første fængsling for snart to år siden. Her blev en taxachauffør fra Brøndby fængslet og sigtet for at have sendt dronedele til terrororganisationen Islamisk Stat.
Desuden blev en tyrkisk mand, der er født og opvokset i Danmark, efterlyst og fængslet in absentia i sagen.
Sagen har hidtil kørt for lukkede døre, men i en dokumentarserie har DR afdækket det formodede danske terrornetværk.
Hvad er det nye i tiltalen?
Med tiltalen bliver dronesagen mere konkret, fordi Anklagemyndigheden nu mener at kunne bevise, at to af de tre tiltalte har leveret udstyr, som er blevet brugt i forbindelse med et angreb på en militærbase i Syrien i 2014. Angrebet kostede 27 soldater livet og det er første gang, at politiet kobler danskere til et angreb med så dødelig udgang.
Der er især to ting ved tiltalen, som er interessant:
For det første skal Anklagemyndigheden forsøge at få angrebet på militærbasen stemplet som et terrorangreb. For det andet skal Anklagemyndigheden bevise, at netop de dronedele, som to af de tiltalte menes at have leveret, er blevet brugt specifikt i forbindelse med det angreb.
Sagen har hidtil kørt for lukkede døre, så vi kender ikke meget til politiets bevismateriale i sagen. Det bliver vi klogere på under retssagen.
De tre tiltalte tæller en taxachauffør fra Brøndby samt en underviser og en cykelhandler fra Storkøbenhavn. Derudover er to personer stadig sigtede i sagen, men der er ikke rejst tiltale mod dem, fordi de ikke befinder sig i Danmark. Ifølge politiet er det danske Basil Hassan og tyrkiske Abdul Kadir Cesur, der har været centrale i det danske netværk.
Bliver Basil Hassan så ikke en del af retssagen?
De to sigtede i sagen, terroristen Basil Hassan og den tidligere terrordømte Abdul Kadir Cesur, er stadig omdrejningspunktet i sagen og deres forsvarer vil også være tilstede i retten.
Selv om de er internationalt efterlyst og altså ikke i dansk politis varetægt, vil der stadig komme ting frem om dem i retssagen og Anklagemyndigheden vil formentlig også forsøge at køre vidner, der skal fortælle om Basil Hassan og Abdul Kadir Cesur.
Anklagemyndigheden er dog meget udfordret af, at man mangler sagens to hovedpersoner og der vil være en masse ting om Basil Hassans gøren og laden de seneste år, som bliver sorteret fra, fordi han ikke er tiltalt i sagen.
De danske myndigheder har ikke dokumentation for, at Basil Hassan er død, selv om han er meldt dræbt, og så længe man ikke har det, vil man blive ved med at efterforske ham.
Hvordan adskiller dronesagen sig fra andre terrorsager?
Sagen er usædvanlig hele vejen rundt. Politiet mener, at et dansk terrornetværk har været aktivt i mere end fem år ved at facilitere udstyr til Islamisk Stat og at mere end fem personer har været involveret.
At Anklagemyndigheden nu vil forsøge at gøre to af de tiltalte ansvarlige for at have medvirket til et terrorangreb kan meget vel gøre dronesagen til dansk retshistorie.
Alle tiltalte nægter sig skyldige. Basil Hassan og Abdul Kadir Cesur nægter sig ifølge deres forsvarere sig også skyldige.
Det er uvist, om Basil Hassan er død eller levende.