Kort efter middag fredag rykkede politiet talstærkt ind på Christiania. Klokken 17.25 forlod betjentene fristaden igen, og i de mellemliggende timer havde de savet og revet alle boderne på Pusher Street ned.
Aktionen er den største i 12 år, og selv om den kan virke pludselig, har politiet i de sidste tre år rettet blikket skarpt på hashhandlen på Christiania. Tredive boder blev fjernet i dag, og 17 mennesker blev anholdt.
At rydningen skete i dag kan være fordi, der er mange betjente i København på grund af den amerikanske udenrigsministers besøg.
Men under alle omstændigheder ville aktionen være kommet indenfor kort tid, siger Trine Maria Ilsøe, der er retskorrespondent i DR.
Politiet er nemlig blevet tiltagende irriterede over, at pushernes boder i fristaden er kommet til at se mere og mere permanente ud.
- Tidligere bestod boderne af sammenklappelige borde og tæpper, som lynhurtigt kunne pakkes sammen. Men på det sidste har boderne mere lignet faste installationer bygget af træ med gulv og lys, uddyber Trine Maria Ilsøe.
Salget fortsatte 10 minutter senere
Ifølge Københavns Politi skete aktionen i dag for at få et fredeligt og trygt Christiania for alle og med håbet om, at få organiseret kriminalitet og åbenlys handel med hash fortrængt fra Pusher Street.
Men blot 10 minutter efter, at betjentene havde forladt fristaden, blev der igen solgt hash i Pusher Street.
Og netop det faktum kan stille spørgsmålstegn ved, hvor meget det nytter at fjerne pushernes boder.
En talsmand for christianitterne, Hulda Mader, kaldte tidligere i dag politiets indsats for ”en frygteligt masse penge, der ryger ud af statskassen, fordi der vil blive solgt hash igen, når betjentene er væk.”
Det eneste, der vil være fornuftigt er ifølge hende en legalisering af cannabis, så hårde kriminelle ikke rykker ind på Christiania og sætter sig tungt på hashhandlen.
Til det siger Trine Maria Ilsøe siger:
- Jeg tror ikke, politiet mener, at denne ransagning gør, at der bliver solgt mindre hash i København. Det handler om, at noget er blevet for permanent, og så har vi jo en politisk beslutning om, at køb, salg og forbrug af hash er ulovligt her i Danmark. Og når man først har et forbud, så håndhæver man det forbud.
Marked rykkede ud i byen
Da politiet sidst ryddede Pusher Street i 2004, havde det konsekvenser for salget af hash i København.
- Vi så, at hele markedet rykkede ud i byen. Mange nye grupperinger overtog, og der blomstrede hashboder op på Nørrebro og Vesterbro. Noget af den handel er kommet tilbage til Christiania – dog nok ikke på det niveau, som vi så før 2004, siger Trine Maria Ilsøe.
Dagens aktion sker på et tidspunkt, hvor retssystemet er ved at være færdig med at behandle et stort sagskompleks om organiseret hashhandel.
Østre Landsret har afsagt et par domme, og flere følger i de kommende uger. I komplekset, som kaldes "Operation Nordlys", er 76 personer blevet dømt.
Siden 2012 har en særlig gruppe betjente i Task Force Pusher Street jagtet såvel købere som sælgere og de personer, der er beskæftiget med at importere hash.