Hyldestskrigene skærer sig gennem gaderne i Pakistans hovedstad Islamabad: Osama bin Laden, Osama bin Laden, Osama bin Laden. Og så lyder det taktfast: Taliban, Taliban, Taliban.
En flok yderligtgående demonstranter er med den terrormistænkte Osama bin Laden og bakker op omkring det fundamentalistiske Talibanstyre i Afghanistan. De findes altså. De islamiske ekstremister. Det erkender seniorforsker Ulla Holm fra Center for Freds- og Konfliktforskning. Men i Vesten må man ikke mistænkeliggøre alle muslimer og skære alle i den enorme verdensreligion over én kam. For den islamiske verden er mindst ligeså differentieret, som man er i Europa og Nordamerika. I jagten på syndebukke for terrorangrebene på USA den 11. september må vi ikke drage forhastede konklusioner, mener Ulla Holm.
- En religion i sig selv kan altså ikke være en trussel. Det kommer an på, hvem det er, der formidler religionens budskab og hvordan det fortolkes. Sådan er det også i den islamiske verden. Her er der nogle ekstreme grupper, som fortolker islam på en radikal og revolutionær måde. Det betyder, de for alt i verden vil have nedlagt det vestlige og verdslige styre - de vil have Allahs rige på jorden, og de er villige til at gøre alt for det. Derfor er denne gruppe totalt kompromisløs over for alle, der modarbejder den, forklarer Ulla Holm.
Tager patent på fortolkning af Islam Denne ekstreme gruppe har taget sig fortolkningsretten af islam, og det er i denne gruppe, man kan finde terrorister, fordi fornuften for dem er forbundet med døden og Allah, siger hun og advarer mod de forenklede konklusioner, som er kommet frem efter terrorangrebene på USA.
- Der er en tendens til at sætte lighedstegn mellem terroristerne og hele den muslimske verden. Intet kan være mere forkert. Muslimer er nøjagtigt så differentierede, som vi er i Vesten. Der findes konservative fundamentalister, som for eksempel sørger for, at kvinder går tildækkede, og at Koranens lære bliver overholdt. Men de er ikke terrorister. De skal findes blandt ekstremisterne. Der er også masser af muslimer, der tænker mere verdsligt, fordi de måske er blevet præget af Vesten. Altså er billedet noget mere nuanceret, end nogle har forsøgt at tegne det, siger Ulla Holm. |