Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Virkelig

Kultur7 episoderP1

Der er lige så meget magt i kunst og kultur, som der er i penge og politik. Alligevel bliver kulturpersoner sjældent konfronteret med den magt, kulturen har over vores tanker, vores handlinger og den måde, vi opfatter verden på. I programmet Virkelig undersøger Maya Tekeli kulturens påvirkning af vores liv og undrer sig over, hvordan kunstnere, magthavere, meningsdannere og kulturpersonligheder i virkeligheden forvalter deres magt og indflydelse.

Ny episode 27. jan 2025
7 episoder
  1. 20. jan 202530 min.

    Ilulissat, byen ved den UNESCO-beskyttede isfjord, tiltrækker turister fra hele verden. Men hvem tjener egentlig på turismen, og hvad sker der, når lokale mister kontrollen over deres egne ressourcer? I denne episode af Virkelig møder vi Lars Erik, en lokal turistguide, der deler sine tanker om Grønlands turisme som en kulturel kampplads. Hvordan overlever man som lokal grønlænder, når store virksomheder presser ens virksomhed? Hvordan føles det, når ens kultur bliver en vare i fremmede virksomheders økonomi?

    Medvirkende: Lars Erik Gabrielsen, turistguide i Ilulissat.

    Vært: Maya Tekeli.

    Producer og tilrettelægger: Oliver Breum.

    Redaktør: Lasse Lauridsen.

  2. Ifølge en ny analyse fra Akademikerbladet og Foreningen for Elite- og Magtstudier er Rikke Øxner ikke bare direktør for Aarhus Festuge, men også den mest magtfulde person i dansk kulturliv. Ifølge hende selv, kan det ikke rigtig passe.

    I dagens udgave af Virkelig spørger Maya Tekeli, hvordan netværk og strategi spiller en rolle i kulturlivet, men også, hvorfor det ligger os fjernt at indrømme, at vi har magt.

    Medvirkende: Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge og Christoph Ellersgaard, magtforsker og lektor v.CBS.

    Vært: Maja Tekeli.

    Producer og tilrettelægger: Oliver Breum.

    Redaktør: Lasse Lauridsen.

  3. Influenceren Lakserytteren, der i virkeligheden hedder Rasmus Kolbe, vil gennem en alternativ videoplatform han kalder "Flimmer" sikre sig, at alle verdens børn kan se indhold, der er målrettet til dem. Børn skal ikke længere være produkter for algoritmer og virksomheder på sociale medier. Men hvordan adskiller forretningsmodellen for den nye platform sig egentlig fra YouTube? Og hvorfor er reklamer på "Flimmer" bedre end reklamer på andre platforme? Kan Rasmus Kolbe overhovedet skabe det univers, han gerne vil, uden at imitere de platforme, han kritiserer?

    Det spørger Maya Tekeli om i dagens afsnit af Virkelig.

    Medvirkende:

    Rasmus Kolbe (Lakserytteren), influencer og selvstændig

    Vært: Maya Tekeli

    Producer og tilrettelægger: Oliver Breum

    Redaktør: Lasse Lauridsen

  4. Når året omme får man anledning til at se tilbage på det og gør man det med de politiske briller på, kommer man svært udenom sundhedsreformen, som regeringen indgik i november. Det skal dog ikke gå nogens øje forbi, at flere kulturpersoner har stillet sig kritisk overfor, at reformen også rykker midlerne til kulturinitiativer fra regionernes til kommunernes hænder.

    Maya Tekeli spørger socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen hvorfor det er en god idé at omprioritere økonomien på den måde. Er det for at sikre sundheden i Danmark? Er det for at gøre det bedste for kulturen? Og hvorfor forsvarer Mogens Jensen noget, som han i 2019 mente var en meget, meget dårlig idé?

    Vært: Maya Tekeli.

    Gæst: Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokratiet.

    Medvirkende: Caspar Ryttergaard, direktør for Kulturmødet Mors.

    Producer og tilrettelægger: Oliver Breum.

    Redaktør: Lasse Lauridsen.

  5. I november afslørede Folketinget et nyt maleri af 30 markante kvinder i dansk politik fra den sidste 100 år. Det modtog både ris og ros for ønsket om at fremhæve kvinder som en del af del politiske magt. Maya Tekeli taler med tidligere formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen, som fik idéen til maleriet, for at blive klogere på værkets intention. Ønsker man modernisere fortællingen om Folketinget? Har maleriet en funktion for folkestyret? Og hvis det har, er det så ikke i virkeligheden propaganda for den politiske magt?

    Gæster: Henrik Dam Kristensen, tidligere formand for Folketinget og Niels Th. Dahl, politisk analytiker ved Jyllands-Posten.

    Vært: Maya Tekeli.

    Producer: Oliver Breum.

    Redaktør: Lasse Lauridsen.

  6. 9. dec 202432 min.

    Helle Thorning-Schmidt, der ser sig selv om LGBTQ- og kvindeforkæmper, har som formand for DBUs Governance- og Udviklingskomité anbefalet, at DBU ikke stemmer imod Saudi-Arabien som værter for VM i 2034, når FIFA skal afgøre netop det d. 11 december i år. Men hvordan kan det være? Hvorfor er det rigtigt at afholde en slutrunde i Saudi-Arabien? Og mener Helle Thorning-Schmidt virkelig, at en VM-slutrunde kan bidrage til positiv forandring i et land, som har henrettet 300 mennesker i år?

    Gæster: Helle Thorning-Schmidt, formand for DBUs Governance- og Udviklingskomité og Stanis Elsborg, leder af Play The Game.

    Vært: Maya Tekeli.

    Producer og tilrettelægger: Oliver Breum.

    Redaktør: Lasse Lauridsen.

  7. 2. dec 202445 min.

    Andreas og Sune Gylling Æbelø har fået kritik fra kristne miljøer for deres erindringsbog "De Fortabte Sønner", hvor brødrene skildrer deres opvækst som homoseksuelle i bl.a. Indre Mission og Luthersk Mission. Brødrene husker forkert, de skulle have kontaktet dem de skriver om og de tegner et stereotypt billede af at være kristen. Er kritikken berettiget? Husker brødrene forkert? Er der tale om en magtudøvelse mod kristne, når brødrene nedfælder deres erindringer i en bog?

    Medvirkende:

    Andreas Gylling Æbelø, forfatter

    Sune Gylling Æbelø, forfatter

    Asbjørn Asmussen, kommunikationschef i Indre Mission

    Vært: Maya Tekeli

    Tilrettelægger: Oliver Breum

Du synes måske også godt om

  1. Serie6 episoder
    Kultur

    I serien 'Nye skrivende' kan du møde en række danske forfattertalenter. De fortæller, hvordan tidens strømninger og deres generations samfundsudfordringer har fundet vej ind i deres romaner. Serien præsenterer nogle af de nye stemmer i litteraturen og er et supplement til mødet med de etablerede danske forfattere i serien DR Romanprisen.

  2. Serie5 episoder
    Kultur

    Hver uge møder Karen Secher tre kulturpersonligheder til samtale om tidens store emner

  3. Serie3 episoder
    Kultur

    I Pingpong mødes to kulturpersonligheder i en samtale om et emne, de begge er stærkt optaget af.

    Tilrettelæggelse Diana Bach og Carsten Ortmann.

  4. Serie23 episoder
    Kultur

    Adam Holm og garvede mediefolk tager kulturen kærligt ved vingebenet

  5. Serie88 episoder
    Kultur

    Mathias Hammer og to gæster anmelder tidens vigtigste kulturprodukter

  6. Serie1 episode
    Kultur

    Underholdende Quiz om dansk børnekultur med Jacob Riising. Test dig selv og hinanden i klassikerne - fra Kaj, Andrea og Lille Per - til MGP, Onkel Reje og Krumme.

  7. Serie5 episoder
    Musik

    En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.

    Manuskript: Klaus Rothstein.

    Lyddesign: Kim G. Hansen.

    Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.

  8. Serie77 episoder
    Kultur

    Fra lørdag d. 14. december kan du møde de seks nominerede forfattere her i DR LYD:

    Terapi og heling efter en traumatisk hændelse, grooming af en purung kvinde, nye måder at danne familie og få mening i tilværelsen, vold og arvestrid i en familie, ungt moderskab uden forbilleder, og forberedelser til et nyt Big Bang. Emnerne spænder bredt i de seks romaner, der er nomineret til DR Romanprisen 2025. Nu tager læserne fat. De møder i læseklubber på landets biblioteker, og diskuterer romanerne, før de stemmer sig frem til årets bedste læseoplevelse. D. 14. juni 2025 præsenteres vinderen. Her i DR LYD kan du høre de seks nominerede forfattere sætte ord på, hvem deres hovedpersoner er, og hvad der sætter fortællingen i gang. Forfatterne er: Naja Marie Aidt, Ulrikka S. Gernes, Ingrid Nymo, Jonas Eriksson, Liv Duvå og Merete Pryds Helle. Tilrettelæggelse Mette Willumsen.

  9. Serie10 episoder
    Kultur

    Vis mig din klassiker og lad os tale om, hvem du er

  10. Serie99 episoder
    Kultur

    Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

  11. Serie6 episoder
    Kultur

    Popkultur er meget mere end glitrende overflader og flimrende støj, det er også et forstørrelsesglas på vores tid

  12. Serie66 episoder
    Kultur

    Nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier

  13. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Mange jægere vil ikke indrømme tiltrækningen af mørkets natur, men det vil Knud Brix. I fem udsendelser rejser Knud Brix i støvlesporene på de store forfattere, der også gik på jagt, for at undersøge, hvorfor han holder af drabet.

  14. Serie119 episoder
    Kultur

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  15. Serie5 episoder
    Kultur

    Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

  16. Serie22 episoder
    Kultur

    På "Sporvognen" møder du de velkendte danske underholdningsnavne som Jørgen Ryg, Bodil Udsen, Lise Reinau og Poul Bundgaard. Vi hører om populære danske film, finder viserne frem igen og tager sammen til revy og på kabaret. Vært og konduktør, Liselotte Krogager, deler ud af sin store viden og oplevelser fra et liv på de skrå brædder hvor netop kabaret og revy har været i spotlyset.

    Vært: Liselotte Krogager

  17. Serie373 episoder
    Kultur

    Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel er helt vild med dansk

  18. Serie14 episoder
    Kultur

    Principielle spørgsmål og dilemmaer inden for kunst og kultur