Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Kaarsberg Mysteriet

Kultur5 episoderP1

Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

5 episoder
  1. 14. jan 202127 min.

    Der ligger en sten i et bøgekrat i Folehave Skov. Her sad den 21-årige Karen Dinesen i 1906 og læste højt for sin bror af en novelle om at søge det store i livet. Sådan ville de leve deres liv, lovede de hinanden. Novellens forfatter hed Hans Kaarsberg, og han spillede sandsynligvis en stor rolle for den unge kvindes udvikling til skæbnefortælleren og storytelleren Karen Blixen. Men hvem var han? Klaus Rothstein begynder sin litterære sporjagt på nøjagtig den sten, hvor det hele begyndte.

    Medvirkende: Tom Buk-Swienty, forfatter og historiker.

    Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen.

    Oplæsning: Torben Brandt.

    Redaktør: Louise Witt-Hansen.

  2. Hvem var den i dag ukendte forfatter Hans Kaarsberg, som den unge Karen Blixen sværmede for? Klaus Rothstein fortsætter sporjagten, der fører ham til en mageløs lejlighed med udsigt over hele Rom. Her har Hans Kaarsbergs barnebarn, Mette, boet i over 60 år. Hun ligger inde med både breve og fotografier fra hendes bedstefars tid, og i en papæske dukker en overraskelse op fra Hans Kaarsbergs enmandsekspedition til de russiske stepper i 1890.

    Medvirkende: Mette Kaarsberg, barnebarn og romer.

    Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen.

    Oplæsning: Torben Brandt.

    Redaktør: Louise Witt-Hansen.

  3. 14. jan 202127 min.

    Skæbnefortællingen om Hans Kaarsberg og den unge kvinde, der skulle blive til Karen Blixen, udvikler sig. I Sorø, hvor Hans Kaarsberg var læge i 25 år, bor nemlig forfatteren Ida Jessen - og også hun har et godt øje til den karismatiske mand. Det viser sig, at hun har brugt ham som model for en romanperson. Klaus Rothstein lægger nye brikker til billedet af

    Hans Kaarsberg på en kirkegårdsvandring med Ida Jessen.

    Medvirkende: Ida Jessen, forfatter og Helge Torm, lokalhistoriker.

    Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen.

    Oplæsning: Torben Brandt.

    Redaktør: Louise Witt-Hansen.

  4. 14. jan 202127 min.

    Han var en flittig forfatter og en principfast læge, men måske var det de store rejser til fremmede egne, der fik Hans Kaarsbergs blod til at rulle for alvor. På Nationalmuseet finder Klaus Rothstein ny viden om Kaarsbergs enmandsekspedition til de russiske stepper, hvor han ville finde det glemte rytterfolk, kalmykkerne. Og i et antikvariat finder vi et brev til Hans Kaarsberg fra en kommende nobelprisforfatter.

    Medvirkende: Christel Braae, antropolog og museumsinspektør og Christian Kaaber, antikvarboghandler og boghistoriker.

    Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen.

    Oplæsning: Torben Brandt.

    Redaktør: Louise Witt-Hansen.

  5. 14. jan 202127 min.

    Findes den bog, som unge Karen læste højt af på stenen i skoven i 1906, mon stadig i hendes bogsamling? Klaus Rothstein er taget tilbage til stenen i Folehave Skov og til baronessens gamle stuer på Rungstedlund for at samle de sidste tråde til portrættet af den mystiske Hans Kaarsberg og hans betydning for Karen Blixens skæbnebegreb. Til sidst falder de fleste brikker på plads, men der er stadig hvide pletter på landkortet. Men det er fint nok. For som Karen Blixen ville sige: Det halve er mere, end det hele.

    Medvirkende: Marianne Wirenfeldt Asmussen, fhv. museumsdirektør og Karen Blixen-ekspert.

    Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen.

    Oplæsning: Torben Brandt.

    Redaktør: Louise Witt-Hansen.

Du synes måske også godt om

  1. Serie5 episoder
    Musik

    En kvinde ligger i sengen på et lille hotelværelse i København. Hun blotter halsen, ser sig i et lommespejl, og med en skarp barberkniv skærer hun halsen over på sig selv. Året er 1888 og den svenske forfatter Victoria Benedictsson giver op. De seneste fire år har hun kæmpet for at frigøre sig og blive forfatter. Hun har lært Danmarks internationalt berømte litteraturkritiker Georg Brandes at kende, og et erotisk spil er begyndt. Hun både tilbeder og hader ham, men han er mere kold. Jeg har altid været fascineret af disse mennesker og denne epoke. Nu er det 150 år siden, Georg Brandes for alvor trådte ind på scenen, og jeg opsøger de afgørende steder, hvor Georgs og Victorias drama udspillede sig - og undervejs finder jeg mere, end jeg turde drømme om. Det moderne sammenbrud er i gang.

    Manuskript: Klaus Rothstein.

    Lyddesign: Kim G. Hansen.

    Produceret for DR af Kim G's Medieproduktion.

  2. Serie99 episoder
    Kultur

    Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

  3. Serie77 episoder
    Kultur

    Fra lørdag d. 14. december kan du møde de seks nominerede forfattere her i DR LYD:

    Terapi og heling efter en traumatisk hændelse, grooming af en purung kvinde, nye måder at danne familie og få mening i tilværelsen, vold og arvestrid i en familie, ungt moderskab uden forbilleder, og forberedelser til et nyt Big Bang. Emnerne spænder bredt i de seks romaner, der er nomineret til DR Romanprisen 2025. Nu tager læserne fat. De møder i læseklubber på landets biblioteker, og diskuterer romanerne, før de stemmer sig frem til årets bedste læseoplevelse. D. 14. juni 2025 præsenteres vinderen. Her i DR LYD kan du høre de seks nominerede forfattere sætte ord på, hvem deres hovedpersoner er, og hvad der sætter fortællingen i gang. Forfatterne er: Naja Marie Aidt, Ulrikka S. Gernes, Ingrid Nymo, Jonas Eriksson, Liv Duvå og Merete Pryds Helle. Tilrettelæggelse Mette Willumsen.

  4. Serie10 episoder
    Kultur

    Vis mig din klassiker og lad os tale om, hvem du er

  5. Serie66 episoder
    Kultur

    Nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier

  6. Serie6 episoder
    Kultur

    I serien 'Nye skrivende' kan du møde en række danske forfattertalenter. De fortæller, hvordan tidens strømninger og deres generations samfundsudfordringer har fundet vej ind i deres romaner. Serien præsenterer nogle af de nye stemmer i litteraturen og er et supplement til mødet med de etablerede danske forfattere i serien DR Romanprisen.

  7. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Mange jægere vil ikke indrømme tiltrækningen af mørkets natur, men det vil Knud Brix. I fem udsendelser rejser Knud Brix i støvlesporene på de store forfattere, der også gik på jagt, for at undersøge, hvorfor han holder af drabet.

  8. Serie119 episoder
    Kultur

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  9. Serie7 episoder
    Kultur

    Der er lige så meget magt i kunst og kultur, som der er i penge og politik

  10. Serie6 episoder
    Kultur

    Hver uge møder Karen Secher tre kulturpersonligheder til samtale om tidens store emner

  11. Serie22 episoder
    Kultur

    På "Sporvognen" møder du de velkendte danske underholdningsnavne som Jørgen Ryg, Bodil Udsen, Lise Reinau og Poul Bundgaard. Vi hører om populære danske film, finder viserne frem igen og tager sammen til revy og på kabaret. Vært og konduktør, Liselotte Krogager, deler ud af sin store viden og oplevelser fra et liv på de skrå brædder hvor netop kabaret og revy har været i spotlyset.

    Vært: Liselotte Krogager

  12. Serie373 episoder
    Kultur

    Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel er helt vild med dansk

  13. Serie14 episoder
    Kultur

    Principielle spørgsmål og dilemmaer inden for kunst og kultur

  14. Serie5 episoder
    Musik

    Om kometkarrieren, en status som verdensstjerne og en tidlig pension

  15. Serie21 episoder
    Musik

    Museum for ørerne.

    Benedikte Granvig og Thorkil Jacobsen tager dig med rundt på landets museer. Hver uge et nyt museum, tre særlige genstande og tre stykker håndplukket musik.

  16. Serie23 episoder
    Kultur

    DR's formidlingspris går til en person, der gør svære emner let tilgængelige

  17. Serie205 episoder
    Kultur

    Programmet hvor vi oplever kulturen med både hjerte og hjerne

  18. Serie1 episode
    Kultur

    Underholdende Quiz om dansk børnekultur med Jacob Riising. Test dig selv og hinanden i klassikerne - fra Kaj, Andrea og Lille Per - til MGP, Onkel Reje og Krumme.