Hvordan finder man kærligheden, når man frygter sårbarheden? Hvordan får man heteroseksuelle venner som homoseksuel mand?
Hvordan fortæller man venner om sin mors psykiske sygdom? Hvordan bliver man rask, når man været alkoholiker, siden man var 14 år gammel?
Det er nogle af de udfordringer, som Sara Bovin har stået over for, mens hun har stået bag mikrofonen, som vært for rådgivningsprogrammet Tværs på P3 det seneste halve år. Her hjælper hun sammen med forskellige rådgivere og rollemodeller de unge med deres problemer.
Tværs gik i luften for første gang i 1972 og var et af DR’s mest populære radioprogrammer. I fire årtier var Tværs ensbetydende med den nu afdøde vært Tine Bryld, der hjalp unge med alt fra kærestesorger til selvmordstanker.
- Det er ikke bare et projekt, vi har startet op igen, men en kulturarv, siger 32-årige Sara Bovin.
Hun er dog blevet mødt af mange unge, der slet ikke har noget forhold til Tværs, men det ser hun ikke som et problem.
- Det føles lidt som en mission at udvide universet mere og mere og få de unge til at lytte med og deltage. Tværs er meget båret af, at de skal være med til at skabe det, og det har overrasket mig, hvor optur det er, når det lykkes, fortæller hun.
Tværs er ikke kun et radioprogram, men også et fællesskab på Facebook i gruppen ’Tværs – Du er ikke alene’, hvor flere end 500 unge har meldt sig ind. Her kan de både skrive til Sara Bovin og give Tværs-gæster kærlighed og gode råd med på vejen.
Magiske øjeblikke
Siden Sara Bovin var 13 år gammel, har hun drømt om at stå der, hvor hun er i dag, som vært på Tværs. Og hun lægger ikke skjul på, at nerverne sad uden på tøjet under de første programmer.
- Det har betydet noget for mig at lave, og det er klart, at der kommer en lille smule præstationsangst en gang imellem. Jeg vil jo lave god radio til de unge, fortæller hun.
Nu har den tidligere tv-tilrettelægger dog fundet ro i den nye rolle som vært, så hun kan nyde at stå over for de unge, sårbare mennesker i studiet.
- Det er en kæmpe gave, når man får en ung person ind, der står midt i al sin sårbarhed og deler noget, siger Sara Bovin.
Efter 20 Tværs-programmer har hun flere eksempler på store øjeblikke i studiet, men ét står alligevel lidt klarere end de andre.
Anne på 21 år skrev til Tværs, fordi hun havde svært ved at åbne op over for sine veninder omkring sin opvækst med en mor, der var psykisk syg.
- Hun har hele sit liv følt, at hun skulle være bomstærk. At se hende stå og fælde tårer inde i studiet og turde være i sorgen, hun har omkring det, det er jo et magisk øjeblik. Det er der, det giver mening, siger Sara Bovin.
Efter programmet har Annes venner kun givet hende masser af støtte, og hendes mor er begyndt hos en psykiater.
Pissegode og perfekte
Selvom de unge gæster i Tværs lægger nogle af deres allermest hemmelige og sårbare problemer frem til offentlig skue, fremstår de stadig som utroligt stærke, fortæller Sara Bovin.
- Der er sket utrolig meget, siden jeg var ung. De er enormt velformulerede i dag. Selvom de kommer ind og er meget stærke, slår det mig alligevel, hvor lidt de deler med deres venner, og hvor ensomme de er omkring de svære ting.
Ifølge Sara Bovin hænger det sammen med det, hun kalder et herskende præstationssamfund, hvor hele samfundet er bygget op omkring vækst.
Det afspejler sig i de voksne, som giver det videre til de unge, der oplever et massivt pres på studiet, hvor de skal have topkarakterer, samtidig med at de skal have studierelevant arbejde og være sociale med vennerne.
- Det er helt vildt. De vil være så pissegode og perfekte alle sammen, og det er der jo ikke nogen, der er. Jeg kan ikke lade være med at få lidt ondt i hjertet. Fuck, hvor er jeg glad for, jeg ikke er 20 år i dag, siger hun.
Og så kan man heller ikke komme uden om, at de sociale medier spiller en stor rolle, når det kommer til de unges problemer, siger Sara Bovin.
- Den digitale virkelighed er med til at skabe en illusion om, hvordan det perfekte menneske er i 2017. Og det knokler vi alle sammen derudaf for at prøve at være.
Stress i gymnasiet
Mange af hendes gæster i Tværs går i gymnasiet, eller også er de lige blevet færdige.
En undersøgelse fra Aarhus Universitet tidligere i år viser, at det ikke kun er Tværs-gæsterne, der er stressede.
Undersøgelsen viser, at 55 procent af eleverne i 2. g på de to gymnasier, der er undersøgt, ligger helt i toppen af stressskalaen.
De ligger så højt på skalaen, at det svarer til niveauet hos de 20 procent mest stressede fra resten af befolkningen. Flere undersøgelser peger på, at omkring en fjerdedel af danske børn og unge ofte føler stress.
De næste to uger sætter DR fokus på de pressede unge og spørger dem ’Hvordan går det?’.
I den forbindelse rykker Tværs ud af radiostudiet og ind på uddannelsesinstitutionerne rundt omkring i landet.
Her vil Sara Bovin sammen med rådgivere og unge, der selv har oplevet stress, inddrage eleverne og forsøge at finde løsninger på problemet.
- Projektet er så fedt, fordi vi når videre end at fortælle historierne. Der kommer forslag til, hvordan det kan ændres. Det er fantastisk, at vi kan være med til at skabe det sammen med de unge, som oplever det.
Sara Bovin og Tværs besøger Nyborg Gymnasium den 9. oktober, IBC Kolding den 10. oktober, TEC Frederiksberg den 11. oktober og Techcollege Aalborg den 12. oktober.