Sara Bovin er de unges nye talerør: Alle skal være så skide perfekte

Radioprogrammet Tværs skal være et fællesskab, hvor der er plads til unges udfordringer, oplevelser og følelser, siger programmets nye vært Sara Bovin.

- Jeg forstår.

To ord der bliver brugt i flæng, og som ofte kan virke lidt hule, når de kommer fra personen, der sidder over for en. Forstår de virkelig en? Har de nogensinde prøvet det på egen krop?

Det har Sara Bovin højst sandsynligt. Allerede som 11-årig begyndte hun at drikke alkohol, og det bar de næste mange teenageår præg af.

- Den gang jeg var teenager, var jeg virkelig vild. Jeg lavede en masse ballade og ting, jeg i virkeligheden kom til at fortryde, siger 32-årige Sara Bovin.

Den tidlige start på de festlige teenageår betød også, at hun i en ung alder følte sig voksen. Allerede som 18-årig blev hun mor til den første af to døtre.

Nu skal hun bruge sine erfaringer som vært på radioprogrammet Tværs, der sendes på P3 hver mandag klokken 21. Her vil Sara Bovin sammen med eksperter og rollemodeller hjælpe unge, der står i en udfordrende situation. Hør første program her.

- Jeg har altid haft en forkærlighed for unge, der har det svært. Jeg har altid haft lyst til at give dem, der har det svært, et talerør. Måske også fordi jeg godt kan genkende mig selv i de fortællinger, siger hun.

Svær start på livet

Da Sara Bovin var to år gammel, blev hendes forældre skilt, og hendes far, der er svensker, flyttede fra København til Stockholm.

- Jeg har aldrig boet sammen med min far, der var misbruger, da jeg var lille, fortæller Sara Bovin.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Hendes farmor fødte faren som bare 14-årig. Som 12-årig blev han narkoman. Da han var i 20’erne begik han et juvelrøveri, som han blev fanget og fængslet for. En tur bag tremmer betød dog også, at han slap af med stofferne.

Herefter rejste han til Grækenland for at komme væk. Her mødte han Sara Bovins mor.

- Senere kommer de til København, får mig og bliver gift. Men det er 1980’erne i København, og han begynder at tage kokain, og til sidst smider min mor ham ud, fortæller Sara Bovin.

Kan bruge erfaringer

Da Sara Bovin er 10 år gammel får hendes far bugt med stofferne. Lige siden har han været misbrugsbehandler og er i dag chef for flere behandlingshjem i Stockholm.

- At været opvokset med en far, der har haft alkohol- og stofmisbrug, har givet mig en stor livserfaring. Selvfølgeligt har det givet nogle ar på sjælen, men jeg kan jo også bruge det i dag. Alle de ting jeg har oplevet, de erfaringer jeg har gjort, tager jeg med mig, når jeg taler med de unge, siger hun.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Sara Bovin er uddannet tv-tilrettelægger og allerede i sin praktik brugte hun ballasten i bagagen. I filmen ’Næsten Normalt’ fulgte hun fire unge psykisk syge, og det blev starten på hendes arbejdsmæssige niche.

Tæt på sårbare mennesker

De seneste ti år har hun lavet tv om udsatte unge i svære situationer. Hun har blandt andet lavet programmet POV, der blev sendt på DR3, hvor man fulgte forskellige unge fra deres eget perspektiv.

- Jeg lavede en film om en ung fyr, der blev benådet udgang fra fængslet, fordi han var ved at dø. Han var 28 år gammel. Han havde fået en søn, mens han var inde i fængslet, som han gerne ville ud og lære at kende. Jeg fulgte ham det sidste stykke tid inden hans død, fortæller Sara Bovin.

Efter de var færdige med filmen, kom han ud i DR og så filmen, der på mange måder bliver hans eftermæle, og den hans søn vil kigge tilbage på. Han var glad for filmen, men på vejen hjem får Sara Bovin det dårligt og skal kaste op.

- Jeg løber op i min lejlighed, sætter mig i min sofa og begynder at græde, kaste op og hyperventilere. Det tog måske en lille halv time, siger hun og forklarer:

- Det var en reaktion på at følge et menneske, der havde det virkelig dårligt, og det var min egen krop, der prøvede at ryste det af sig. Det chok at være så tæt på et menneske, der var ved at dø.

Efterfølgende begyndte Sara Bovin på en uddannelse som psykoterapeut. Både for at være klædt bedre på i mødet med de udsatte unge, men også for at lære sig selv bedre at kende.

Skæbnen banker på

Som vært på Tværs skal hun hjælpe unge i den rigtige retning. Et program mange nok forbinder med den afdøde socialrådgiver og vært Tine Bryld. Og hverken Tværs eller Tine Bryld er fremmede for Sara Bovin.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

- Jeg hørte meget Tværs og var superfascineret af de samtaler, Tine Bryld havde. Jeg tror egentlig altid, jeg har været meget interesseret i samtaler. Jeg kan huske, da jeg var helt lille, der elskede jeg at ligge og lytte til de voksne tale for at prøve at forstå, hvad fanden det hele handlede om.

Tine Bryld var faktisk en af de allerførste personer, som Sara Bovin interviewede, da hun gik i tiende klasse. Derfor er det også en drøm, der er gået i opfyldelse nu.

- Jeg kan huske, da jeg var 13 år og sad i køkkenet med et blad, sagde jeg til min mor, at jeg gerne ville være Tine Bryld, når jeg blev stor. Så det var rimelig vildt at kunne ringe til min mor og sige, jeg er blevet vært på Tværs. Det betyder rigtig meget for mig, siger hun.

Den perfekte virkelighed

Sara Bovin lægger ikke skjul på, at det er en stor arv at løfte. For hende handler det dog om at give Tværs videre til de unge teenagere, der ikke ved, hvad programmet er.

- Det er enormt tabuiseret at have et problem i dag. Man siger ikke lige, jeg har det lidt svært, eller jeg har nedern på, jeg er ked af det, jeg føler mig ensom, siger hun.

Tværs skal være et fællesskab, der viser de unge, at det er okay at vise sin sårbarhed og problemer frem. For det er ikke nemt at være ung i 2017.

- Vi lever jo i et konkurrencesamfund, hvor du skal være den bedste. Hvis ikke du er den bedste, er du en fiasko, siger Sara Bovin.

- Vores tids største sygdom er, at vi skal være så skide perfekte.

Tværs med Sara Bovin som vært bliver sendt mandag klokken 21 på P3.