Bliv motiveret til motion med et smart mål

Det er afgørende for din lyst til motion, at du finder et personligt mål, der motiverer dig.

Det er vigtigt at tænke nøje over, hvilket personligt mål der kan fastholde din motivation til træning. Uanset om du træner for at blive hurtigere, sundere eller bare have det sjovt. (© SCANPIX)

Mange begynder at træne, fordi de gerne vil i form eller gerne vil være sundere. Men en stor del stopper igen, fordi motivationen forsvinder.

Ofte så er årsagen, at man mangler en konkret målsætning med træningen, og at man ikke har reflekteret nok over, hvad det egentlig er, der motiverer en.

Det mener Henning Langberg, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og lige har været med til at skrive bogen ’Motivation – nå i mål med din træning!’.

Find din motivation med SMART-modellen

I bogen kan man læse om den såkaldte SMART-model, som står for Specifik, Målbar, Attraktiv, Realistisk og Tidsbestemt. Det er et redskab, der kan hjælpe en med at finde den helt rigtige målsætning, så man ikke mister motivationen.

- Du skal lægge et papir foran dig og svare skriftligt på modellens fem spørgsmål. Gerne med hjælp fra en træningsmakker eller kæreste, der kan komme med input. Og hæng så papiret på køleskabet eller et andet synligt sted, så det forpligter, siger Henning Langberg.

- Hvis du så efter noget tid igen mister motivationen, eller du gennemfører dit mål, så tag papiret ned og justér din målsætning eller lav et helt ny, som igen motiverer dig.

SMART-modellens fem spørgsmål

1) Specifikt – hvad vil du opnå?

Dit mål skal være så konkret som muligt. At blive hurtigere eller tabe sig er for uspecifikt. Hvor meget hurtigere vil du løbe og på hvilken distance? Hvor meget vil du tabe dig, og hvornår?

Hvis du har svært ved at gøre dit mål specifikt, så er det måske et tegn på, at dit mål ikke rigtig motiverer dig, og at du skal finde et andet mål

2) Målbart – hvordan vil du måle fremgangen?

Hvis dit mål ikke er målbart, så er det svært mærke fremgang, og du bør genoverveje din målsætning.

Et specifikt mål kan være at blive to cm tyndere om taljen, at kunne løbe 10 km uden pauser, eller at komme til træning to gange om ugen de næste tre måneder.

3) Attraktivt – er det vigtigt for mig?

Hvis dit mål ikke er vigtigt for dig at opnå, så er det svært at fastholde motivationen, og du vil komme til at droppe træningen, fordi andre ting vil synes mere vigtige.

Spørg dig selv, hvorfor dit mål er vigtigt for dig. Hvad vil det betyde for dig ikke at nå målet, og hvad vil betyde for dig at nå målet?

4) Realistisk – kan det lade sig gøre?

Tænder du på at have et stort ambitiøst mål, så er det en fin motivation. Men du skal være ærlig over for dig selv, om hvorvidt du realistisk set er villig til at yde det, som kræves for at nå i mål.

Sætter du tit baren for højt, så du aldrig når i mål, så sæt barren lidt ned. Du skal hellere få en lille sejr og så derefter sætte et nyt større mål end at starte med et stort mål, som du aldrig når.

5) Tidsbestemt – hvad er deadline?

Mange af os er rigtig gode til at udskyde ting, som vi ikke behøver at være færdige med på et bestemt tidspunkt.

Derfor er det en rigtig god idé at have en deadline, så du ikke igen og igen kan udskyde at gå i gang med træningen en enkelt dag eller uge eller måned.

Markér din deadline i din kalender, og skriv den et synligt sted i dit hjem.